Καταδικάστηκαν Ροδίτης και Αιθίοπας για τα δέματα με το ναρκωτικό ΚΗΑΤ

Καταδικάστηκαν Ροδίτης και Αιθίοπας για τα δέματα με το ναρκωτικό ΚΗΑΤ

Καταδικάστηκαν Ροδίτης και Αιθίοπας για τα δέματα με το ναρκωτικό ΚΗΑΤ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 494 ΦΟΡΕΣ

Και οι δύο πάντως αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ο 51χρονος κάτοικος Ρόδου και 36χρονος από την Αιθιοπία οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση των 110 κιλών της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ, η οποία είχε εξιχνιαστεί στις αρχές του προηγούμενου έτους από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.

Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με την μορφή της παραλαβής και αποστολής μόνο δύο δεμάτων ναρκωτικής ουσίας τον 51χρονο από τη Ρόδο στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο της εμφάνισής του μία φορά κάθε δύο μήνες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και διέταξε να επιτηρείται και από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Επίσης με την ίδια απόφαση κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με την ειδικότερη μορφή της κατοχής ναρκωτικών ουσιών, χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, ο 36χρονος από την Αιθιοπία ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης και Νικήτας Μπόλκας.
Κατά την ακροαματική διαδικασία και απολογούμενοι και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν την κατηγορία όπως αυτή τους αποδίδεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 51χρονος επανέλαβε τα όσα και ανακριτικά είχε υποστηρίξει, ότι δηλαδή δέχτηκε να κάνει μία χάρη, μία εξυπηρέτηση στον 36χρονο με τον οποίο γνωρίζονταν από την Αιθιοπία όπου διέμενε και ο ίδιος για αρκετά χρόνια μαζί με την οικογένειά του. Ο 51χρονος είπε πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο των δεμάτων και πως σε καμία περίπτωση δεν είχε ανάγκη να κάνει την όποια διακίνηση καθώς η οικονομική του κατάσταση είναι καλή. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι απέστειλε μόνο δύο δέματα για τα οποία δεν γνώριζε διευθύνσεις και ονόματα, τις οποίες και του τις υπέδειξε ο 36χρονος.
«Του έκανα μία χάρη επειδή ήταν γνωστός και την εκμεταλλεύθηκε» είπε χαρακτηριστικά ενώπιον του δικαστηρίου ο 51χρονος.

Σε ότι αφορά τον 36χρονο απολογούμενος διαφοροποιήθηκε ως προς αυτά που είχε αρχικά καταθέσει για την υπόθεση λέγοντας πως ο 51χρονος ήταν αυτός που επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να του δώσει ένα μικρό δάνειο ύψους 1000- 1200 ευρώ και όταν του είπε πως δεν έχει χρήματα τον πίεσε να βρει- όπως και έκανε – από κάποιον φίλο του.

Έτσι τα χρήματα που του έστελνε ο 51χρονος ήταν για να τα δώσει στον φίλο του ώστε να ξεχρεωθεί το δάνειο που του είχε δώσει. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει το παραμικρό για τα δέματα.
Τελικά και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή.

Τα ασυνόδευτα δέματα
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και συνολικά στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης έχουν κατασχεθεί 108.938 γραμ. της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ τα οποία είχαν σταλεί από την Αιθιοπία σε 53 συσκευασίες που περιλαμβάνονταν σε 14 δέματα.
Όλα ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου 2015 όταν υπάλληλοι του Τμήματος εκ των υστέρων ελέγχων

Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισαν και κατάσχεσαν στον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνολικά 22 δέματα με διαφορετικούς αποστολείς και τρεις παραλήπτες. Τα δέματα περιείχαν αποξηραμένα φύλλα της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ. Από τα 22 αυτά δέματα, τα 6 που περιείχαν 24 συσκευασίες με 46.650 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας, προορίζονταν για τη Ρόδο.

Τα δέματα αυτά ήρθαν πράγματι στο νησί μας στις 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, το οποίο και ανέλαβε πλέον τον χειρισμό της όλης υπόθεσης. Την επόμενη μέρα (στις 21 Ιανουαρίου 2015) έγινε η πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη παράδοση των έξι δεμάτων στον άνθρωπο που αναγράφονταν ως παραλήπτης, δηλαδή στον 51χρονο.

Όμως ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει τα πακέτα και έτσι οι αστυνομικοί τον εντόπισαν τελικά έξω από το σπίτι του. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 51χρονου διάφορα έγγραφα αποστολής χρημάτων μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με παραλήπτη και αποστολέα (σε διαφορετικές περιπτώσεις) τον συλληφθέντα κάτοικο Ρόδου.

Όμως τα έξι δέματα δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν έρθει στο νησί μας για τον 51χρονο. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία, τον Νοέμβριο του 2014 ο 51χρονος έπρεπε να είχε παραλάβει και άλλα δύο δέματα προερχόμενα από την Αιθιοπία όμως ουδέποτε εμφανίστηκε και τα δέματα επεστράφησαν στα ΕΛ.ΤΑ Ρόδου ως αζήτητα.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στις αποθήκες του ταχυδρομείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άλλα έξι δέματα με αποστολέα αλλοδαπό (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μόνο που τα στοιχεία ήταν διαφορετικά), και παραλήπτη πάντα τον 51χρονο κάτοικο Ρόδου. Συνολικά τα 8 δέματα αυτά περιείχαν 29 συσκευασίες της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ βάρους 62.288 γραμ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 2014, ο 51χρονος έστειλε στις Η.Π.Α. δύο δέματα βάρους 18.060 γραμ. και 17.870 γραμ. αντίστοιχα με την ίδια ουσία. Και τα δύο δέματα έφεραν ως αποστολέα το όνομα του 36χρονου. Μάλιστα τα αποδεικτικά της αποστολής οι αστυνομικοί τα βρήκαν στην έρευνα που έκαναν στο σπίτι του 51χρονου.

Σε ότι αφορά τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, σύμφωνα με την δικογραφία ο 51χρονος φέρεται να παρέλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 το χρηματικό ποσό των 807,64 ευρώ και των 660,03 ευρώ από τις Η.Π.Α. και με αποστολέα διαφορετικό αλλοδαπό σε κάθε περίπτωση. Την ίδια δε ημέρα ο 51χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών στον 36χρονο συγκατηγορούμενό του, το ποσό των 841,08 ευρώ.

Επίσης στις 3 Ιουλίου 2014 ο 51χρονος κατηγορούνταν ότι έστειλε μέσω της ίδιας εταιρείας ταχυμεταφορών το χρηματικό ποσό των 323,50 ευρώ στον 36χρονο.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο