Σε τεταμένο κλίμα η υπόθεση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ

Σε τεταμένο κλίμα η υπόθεση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ

Σε τεταμένο κλίμα η υπόθεση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 764 ΦΟΡΕΣ

Ραγδαίες εξελίξεις ενόψει του σημερινού δημοτικού συμβουλίου

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η σημερινή μέρα για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των ΡΟΜΑ από την περιοχή του Καρακόνερου .

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου, καθώς στην προγραμματισμένη του συνεδρίαση, αναμένεται να παραστούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, δεκάδες κάτοικοι των περιοχών Κοσκινού και Ιαλυσού, αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε το δ.σ Ρόδου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σειρά επαφών και συσκέψεων
Για το ζήτημα αυτό, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο σειρά επαφών και συσκέψεων, με τοπικούς εκπροσώπους και φορείς.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ρόδου, χθες συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Νίκου Θεοδωρίδη και στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κο Μιχάλης Καλλιωράκης, ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αρμπουνιώτης, ο προϊστάμενος της ΚΥΔ κ. Μπελντέκος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τη διάρκειά της, συζήτησαν όλες τις εξελίξεις και τις ενέργειες, αναφορικά με την υπόθεση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ, καθώς επίσης και τις αντιδράσεις που προκαλούνται.

Από κοινού, συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν οι διαδικασίες που ορίζονται από την σχετική νομοθεσία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τονίστηκε ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα εφαρμοστούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Από την πλευρά του, για τη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε ότι έγινε προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Όπως είπε, υπάρχει μία Επιτροπή η οποία θα εξετάσει τους χώρους που προτείνει το δ.σ. Ρόδου με την απόφασή του και θα του εισηγηθεί εάν ενδείκνυνται. Μετά την εισήγηση ο ίδιος θα γνωρίζει τι θα κάνει.

Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ίδιος εκλαμβάνει τις προτάσεις αυτές ως προτάσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, από την ιδιότητά του, δεν έχει δικαίωμα να κάνει εναλλακτική πρόταση. Όσο για το αν θα ληφθούν υπόψιν οι αντιδράσεις των κατοίκων στην τελική πρόταση, είπε ότι θεωρεί ότι ήδη λαμβάνονται υπόψιν.

Ο Περιφερειάρχης
Ερωτηθείς νωρίτερα ο Περιφερειάρχης σχετικά με το θέμα αυτό, καταρχήν τόνισε ότι ταλανίζει το νησί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία κινητικότητα, μία αποφασιστικότητα από το Δήμο Ρόδου αλλά και βούληση από τον κ. Θεοδωρίδη. Είπε, ακόμη, ότι τώρα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, ο ρόλος της Περιφέρειας ήταν, από την πρώτη στιγμή, με την όποια αρμοδιότητα έχει, να εξασφαλίσει πόρους για τη σωστή διαχείριση του ζητήματος. Έτσι, με επαφές που έκαναν με ευρωπαίους αξιωματούχους κατάφεραν να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια που γίνονταν για τη χώρα μας για το ζήτημα αυτό, μια και η εντύπωση που επικρατούσε ήταν ότι η θεσμική Ρόδος δεν σέβεται τα δικαιώματα των ΡΟΜΑ!
Στόχος, όπως είπε, είναι η ένταξή τους στην κοινωνία γι’ αυτό και προωθούν την ενοικίαση σπιτιών.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η μετεγκατάστασή τους είναι μεταβατικό στάδιο και όχι δια βίου και επίσης ότι είναι για όσους δεν πάνε σε σπίτια. Ανέφερε, ακόμη, ότι προσεγγίζουν το θέμα με μεγάλη προσοχή και θέλησε να υπενθυμίσει ότι άλλο θέμα είναι η παραβατικότητα και άλλο να πηγαίνουμε σε ακραίες θέσεις και να ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είναι ύψους 4 εκατ. ευρώ και αφορά στην επιδότηση ενοικίου, την εκπαίδευση, την ιατρική κάλυψη κτλ. και όχι υποδομές ενώ έχει διάρκεια πέντε χρόνια.

Συγκεντρώνονται υπογραφές
Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Κοσκινού και του προέδρου του τοπικού κου Νίκου Μανωλάγκα, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 250 υπογραφές από κατοίκους των περιοχών Κοσκινού, Ασγούρου και Ιαλυσού, οι οποίες συνοδεύουν κείμενο που θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου, από το οποίο θα ζητηθεί να μην προχωρήσει η πρόταση που είχε κατατεθεί και είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία, για την μεταφορά του καταυλισμού των ΡΟΜΑ στην περιοχή των Κοσκινού.

Σε κάθε περίπτωση η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρόδου, εκτιμάται ότι θα έχει αρκετή ένταση για το θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των ΡΟΜΑ, ένα ζήτημα που απασχολεί για πάνω από δύο δεκαετίες την τοπική μας κοινωνία.

Αντιδράσεις από κατοίκους στο Καρακόνερο
Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής στο Καρακόνερο, σημειώνουν πάντως, με δηλώσεις τους στη “Ροδιακή”, ότι οι ίδιοι βρίσκονται στα πρόθυρα έκρηξης, καθώς για πάνω από δύο δεκαετίες, έχουν υποστεί την αυξημένη παραβατικότητα από μερίδα των μελών του καταυλισμού .
Σημειώνουν ότι επιτέλους η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν όλοι οι φορείς το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, και να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι νόμοι, που μεταξύ των άλλων προβλέπουν μετεγκατάσταση του καταυλισμού από την περιοχή που έχει καταληφθεί αυθαίρετα μέχρι σήμερα, σε οριοθετημένη από την πολιτεία περιοχή, σε όποιο σημείο της Ρόδου και να είναι αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει στις 10 Μαΐου η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024