Χωρίς άδεια δεν θα λειτουργήσει φέτος κανένα ελαιοτριβείο

«Τα ελαιουργεία στη Ρόδο θα λειτουργούν νόμιμα και θα έχουν όλα την άδειά τους. Χωρίς αυτήν δεν θα λειτουργήσουν φέτος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας Γιάννης Φλεβάρης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη για την αδειοδότηση των ελαιουργείων του νησιού μας.

Όπως αποφασίστηκε θα κληθούν όλοι οι ελαιουργοί της Ρόδου που έχουν εκκρεμότητες στα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση των μονάδων τους να παραβρεθούν στις 25 του μήνα σε τεχνική συνάντηση στην περιφέρεια προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες ώστε να ολοκληρώσουν το φάκελό τους.
Σημειώνεται ότι πολλά ελαιουργεία στο νησί μας εδώ και δεκαετίες δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη άδεια με αποτέλεσμα κατά καιρούς να αποφασίζεται το κλείσιμό τους.

Στη συνάντηση που θα γίνει στην περιφέρεια θα παραβρεθούν υπηρεσιακοί παράγοντες που θα βοηθήσουν τους ελαιουργούς να συμπληρώσουν τους φακέλους τους καθώς δεν πρόκειται να δοθεί άλλη περίοδο χάριτος. Όσοι δεν καταφέρουν να πάρουν την άδεια λειτουργίας θα κλείσουν.

«Από την επεξεργασία του καρπού της ελιάς έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου. Πρέπει όμως να έχουμε και τις καλύτερες μονάδες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο. Αυτά είναι και απλά και λογικά. Γιατί τα νησιά μας και η Ρόδος να υστερούν έναντι άλλων των ανταγωνιστριών περιοχών; Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι.
Γι’ αυτό πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις μονάδες των ελαιουργείων για να ετοιμάσουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών. Καλούμε τους ελαιουργούς στις 25 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι μαζί με τους συνεργάτες τους και τους τεχνικούς τους συμβούλους, όχι για να συζητηθούν τα γνωστά και τα τετριμμένα.

Θα δούμε ποιες είναι οι εκκρεμότητες στο φάκελο κάθε ελαιουργείου που υπολείπεται σε δικαιολογητικά ποια δικαιολογητικά χρειάζονται και ποιες ενέργειες να γίνουν από την πλευρά τους προκειμένου οι υπηρεσίες μας που βρίσκονται κοντά και στους παραγωγούς και στους ελαιουργούς να διευκολύνουν όπως κάνουν πάντα» δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Φλεβάρης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Ζαννετίδη και συμπλήρωσε λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε να έρθουν στη συνάντηση όσοι προετοιμάζουν κάποιο φάκελο ή έχουν αναθέσει σε ειδικούς τη σύνταξη του φακέλου τους και όσοι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Θα έχουμε μία συνάντηση ουσίας γιατί δεν θα ξαναγίνουν οι γνωστές συσκέψεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια πριν την έναρξη της ελαιουργικής περιόδου.

Θα έχουμε συγκεκριμένη θεματολογία και σε αυτήν θα πρέπει να παραβρεθούν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το φάκελό τους και όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα για να… κάνουμε δουλειά.
Δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς να λέμε κάτι συγκεκριμένο. Εκείνοι από την πλευρά τους πρέπει να προετοιμαστούν. Και οι δύο αντιπεριφερειάρχες ασχολούμαστε με το θέμα για να μην το αφήσουμε την τελευταία στιγμή και να οργανωθούν οι μονάδες στον τόπο μας».

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων υπάρχουν αδειοδοτημένα ελαιουργεία που λειτουργούν νόμιμα στο νησί. «Τα ελαιουργεία στη Ρόδο θα λειτουργούν νόμιμα και θα έχουν όλα την άδειά τους. Χωρίς αυτήν δεν θα λειτουργήσουν. Υπάρχουν ήδη και αποφάσεις για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας. Η υπηρεσία θα κάνει αυτό που πρέπει, αλλά προηγουμένως θα βοηθήσουμε όσους είναι πρόθυμοι να πάρουν την άδεια. Δεν τους ζητάμε κάτι παράλογο. Τους ζητάμε να εκδώσουν άδεια, δεν είναι κάτι το αδύνατο ή το ακατόρθωτο. Είναι μονάδες απλές και μπορεί όποιος έχει διάθεση να τις λειτουργήσει να το κάνει νόμιμα και με άδεια, αυτός είναι ο στόχος μας. Όσοι δεν ενδιαφερθούν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδιαφορίας τους.
Όποιος συμπληρώσει το φάκελο των δικαιολογητικών και το υποβάλει στις υπηρεσίες μπορεί να αδειοδοτηθεί νόμιμα ακόμα και αν έχει αποφασιστεί το κλείσιμο του ελαιοτριβείου του. όσοι ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν μία δραστηριότητα πρέπει να είναι επιμελείς» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.