Ενθρόνιση του Επισκόπου Pierbattista Pizzaballa ofm ως Αρχιεπίσκοπο  των Λατίνων στην Ιερουσαλήμ

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 4 μμ., στον Καθεδρικό Ναό του Μπέργκαμο (Bergamo), είχα την τιμή να είμαι προσωπικά προσκαλεσμένος και να είμαι παρών στην Επίσημη Επισκοπική Χειροτονία του Πατέρα Πιερμπατίστα Πιζαμπάλλα OFM (Pierbattista Pizzaballa OFM), τον οποίον ο Πάπας Φραγκίσκος έχει διορίσει ως Αποστολικό Διοικητή των Λατίνων του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων,  προάγοντάς τον στο υψηλό αξίωμα του  Αρχιεπισκόπου, μετά από την οκταετή θητεία του ως Κουστώδιος των Αγίων Τόπων ως OFM, ήτοι: Ελάσσων Φραγκισκανός Αδελφός.

Είχα υπηρετήσει παρά τον Πατέρα Πιερμπατίστα (Pierbattista) στην Γραμματεία της Διοίκησης  της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ, μέχρι τον διορισμό μου να υπηρετήσω στη Ρόδο το 2004. 

Ο Πατέρας Πιερμπατίστα Πιζαμπάλλα ofm (Pierbattista Pizzaballa ofm) έχει επισκεφτεί τη Ρόδο αρκετές φορές. Πάντα χαίρεται τις επισκέψεις του και έθεσε στόχο να επισκέπτεται τoν Αξιαγάπητο Αρχιεπίσκοπό μας Κύριλλο, τον οποίο τον εκτιμούμε τα μέγιστα και τον θαυμάζομε, για την σοφία του και την ταπεινοφροσύνη του.  Αναγνώρισε τους Ρόδιους ως ιδιαίτερα φιλικούς και γενναιόδωρους.

Ο Σεβασμιότατος Πιζαμπάλλα έχει ολοκληρώσει Κλασικές Ελληνικές Σπουδές και Βιβλικές Σπουδές και είναι ένας ενθουσιώδης θαυμαστής των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο Καρδινάλιος Σάντρι (Sandri), Έπαρχος της Συνόδου των πιστών των Ανατολικών Εκκλησιών, της Νεκράς Θαλάσσης, της Αγίας Έδρας, η οποία επιστατεί εκ μέρους του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και στις σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που ιθύνονται περίπου 40 Επισκόπων και περισσότερους των 70 ιερέων.

Μία οικουμενική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Νεκτάριου, έχει σταλεί από τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ, ο οποίος μετά την ανακοίνωση πως ονομάστηκε Αρχιεπίσκοπος, ήταν ο πρώτος που τον κάλεσε και του υπέβαλε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Pierbattista Pizzaballa, γεννήθηκε στο Cologno al Serio,  κοντά στο Μπεργκάνο  το 1965. Παρακολούθησε ως Δόκιμος Μοναχός στο άδυτο του Ιερού Ναού των Νεότερων Φραγκισκανών Αδελφών και χειροτονήθηκε ιερέας το 1990. Στην Ιερουσαλήμ ολοκλήρωσε μία εξειδίκευση στις Βιβλικές Σπουδές. 

Από το 1998 είναι Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου της Εβραϊκής Βίβλου και του Ιουδαϊσμού. Παράλληλα στο Ακαδημαϊκό Εκκλησιαστήριο της Ρώμης   για Ποιμαντικές δραστηριότητες του Πατέρα Pizzaballa, αποκαλέστηκε υπεράνω όλων των κοινοτήτων «ebraofona» (Καθολική Κοινότητα στο Ισραήλ, η οποία εκφράζεται στα σύγχρονα Εβραϊκά).

Σε αυτό τον τομέα, το 1995 εξέδωσε την έκδοση του Roman Missal στα Εβραϊκά και μετάφρασε διάφορα λειτουργικά εγχειρίδια στα Εβραϊκά για τις Καθολικές κοινότητες στο Ισραήλ. Το 2004 ορίστηκε Κουστώδιος στους Αγίους Τόπους.  

Η ποιμαντική εργασία του Πατέρα Pizzaballa ofm  έχει χαρακτηριστεί από ισορροπία και δυναμική διπλωματική ικανότητα στην περίπλοκη μεσολάβηση ανάμεσα στις κοινότητες των Ισραηλινών και των Παλαιστινιακών Αρχών.  Η φωνή του ήταν μία από τις πλέον εισακουστές μέσα στον πολύπλοκο πολιτικο-θρησκευτικό κόσμο των Αγίων Τόπων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέθεσε με εμπιστοσύνη στον Πατέρα Pizzaballa να οργανώσει τη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμών Περέζ, την Παλαιστινιακή Αρχή Πρόεδρο Συμβουλίου Μοχάμεντ Αμπάς και τον ίδιον τον Πάπα με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό στις 8 Ιουνίου 2014.

Το απόφθεγμά του είναι: «Sufficit tibi gratia mea»: Η ευχαριστήρια προσευχή μου είναι επαρκής για εσάς (από τη Δεύτερη Επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους 12:9).

Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου,
Εκπρόσωπος του Τάγματος των Αδελφών Φραγκισκανών της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων,
Εφημέριος Ι. Ναών Παναγιάς της Νίκης, Αγ. Φραγκίσκου Ρόδου και Αμνού του Θεού της Κω,
Πατέρας Λουκάς Gregory OFM