Διαμαρτυρία συμπολίτη μας για το μνημείο της τραγωδίας του «Όσκαρ»

Ανοικτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο απέστειλε στη «Ροδιακή» συμπολίτης μας, αναφερόμενος στην απόφαση των αρμοδίων του Δήμου να στήσουν μνημείο στο σημείο όπου πριν από 45 χρόνια εκτυλίχτηκε η τραγωδία του «Όσκαρ».

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Αγαπητή Ροδιακή,
Δεν γνωρίζω πολλά για την τραγωδία που σημειώθηκε στο κέντρο διασκέδασης «Όσκαρ»πριν από 45 περίπου χρόνια.

Όμως, ως πολίτης της Ρόδου, ήθελα να παραθέσω κάποιους προβληματισμούς:
Αν κατάλαβα καλά, δημιουργήθηκε ένα μνημείο στην καρδιά των παραλιακών ξενοδοχείων που θα θυμίζει σε όλους την εγκληματική αμέλεια, την καταστροφική ασυνέπεια, τον υπέρμετρο σε βάρος της ζωής των συνανθρώπων μας πλουτισμό, την απουσία ελέγχου και την ολιγωρία μας. Κάπως έτσι, ίσως και να το χρωστούσαμε να γίνει αυτό.

Από την άλλη μεριά, πιστεύω ότι το έγκλημα αυτό, εκδικάστηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη και οι ένοχοι τιμωρήθηκαν άμεσα.

Αλλά γιατί τώρα; Γιατί εμείς είμαστε πιο πολιτισμένοι ή πιο ευαισθητοποιημένοι από τους προηγούμενους;
Επιστρέψτε μου λοιπόν να φανταστώ πως κάτω από πιέσεις και προτροπές ανθρώπων, από το εξωτερικό, που έχουν άμεση σχέση με το τραγικό γεγονός, μας επιβλήθηκε κι εμείς δεχθήκαμε.

Υποθετικά, σε μια αντίστοιχη περίπτωση αν δηλαδή χάνονταν Έλληνες σε ένα κέντρο διασκεδάσεως του εξωτερικού, θα δέχονταν να δημιουργήσουν μνημείο στη μνήμη τους;
Ποια ήταν άραγε τα κριτήρια για να στηθεί ένα μνημείο; Ας μη μιλώ υποθετικά αλλά ρεαλιστικά ερωτώ για το άλλο μνημείο, εκείνο της Δέσποινας Αχλαδιώτου, της «Κυράς της Ρω» που το είχαμε στο ίδιο σημείο. Τι απέγινε άραγε; Αναβαθμίστηκε μαζί με την πλατεία;

Και μια που η...  έξωθεν εντολή έγινε δεκτή ας γίνει τελικά το μνημείο «Όσκαρ» ένα μέσο ανακούφισης των συγγενών των θυμάτων στην μακρινή γι αυτούς Ρόδο  κι ας μας θυμίζει πως:

Πολυπληθείς παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες και πρώτες βοήθειες, οδικό δίκτυο χωρίς επαρκή σήμανση, επικίνδυνο οδόστρωμα, μια πόλη δυστυχώς γεμάτη σκουπίδια, χωρίς ψεκασμούς και απεντομώσεις φρεατίων, ομαδικές ίσως δηλητηριάσεις σε ξενδοχειακές μονάδες, είναι πιο επικίνδυνο φαινόμενο για τις ζωές ξένων και ντόπιων.»

Με εκτίμηση
Ένας αν αναγνώστης