Το συνέδριο της Πανάκειας  για τη νόσο Alzheimer

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (1η Οκτωβρίου), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια», για τη νόσο Alzheimer & άλλες μορφές άνοιας.

 Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε  στο Mediterranean Hotel στη Ρόδο, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και συμμετείχαν ως ομιλητές επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ειδικότερα, την Ελλάδα εκπροσώπησε η κα. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer και συναφών διαταραχών Αθηνών, αλλά και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, η οποία μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την άνοια. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τις εισηγήσεις τους η κα. Μαργιώτη Λένα, Κλινικός Νευροψυχολόγος, M.Sc. PhDs, ο κ. Κουτούζης Αντώνιος, ψυχίατρος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και ο κ. Καραγιάννης Βασίλης , νευρολόγος.

Επικεφαλής των ξένων επιστημόνων ήταν ο Ezio Giacobini, MD, PhD στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής, Αποκατάστασης και Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης.

Για τη διάγνωση του Alzheimer μίλησε η Agneta Nordberg, MD PhD από το  Τμήμα Νευροβιολογίας, υπεύθυνη του Κέντρου Έρευνας για το Alzheimer του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Τμήματος Γηριατρικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Huddige, στη Στοκχόλμη.

Ο Gabriel Gold από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης μίλησε για θέματα εξωνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ η Nu Viet Vu, PhD  από το Πανεπιστήμιο Γενεύης ενημέρωσε για τα  Εκπαιδευτικά προγράμματα κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση της MaiBritt Giacobini, MD PhD συνιδρυτή της εταιρείας PRIMA AB με δομές ψυχικής υγείας στην περιφέρεια της Στοκχόλμης, στη Σουηδία

Εμπνευστής της εκδήλωσης υπήρξε ο δρ. Πλατής Αναστάσιος, πρόεδρος της «Πανάκεια» και η συντονίστρια η κα Βελεγράκη Θεοδοσία, ψυχολόγος και υπεύθυνη του Κέντρου Ημερήσιας φροντίδας για ασθενείς με άνοια «Αρσινόη» στη Ρόδο.

H πρωτότυπη αυτή εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου αφενός έδωσε την ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών στις νεότερες εξελίξεις της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας και αφετέρου σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας της «Πανάκεια» με φημισμένα πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Σουηδίας και της Γενεύης.