Εκκλησία, Φίλης  και Θρησκευτικά

Από μικρά παιδιά, όταν μας έλεγαν παραμύθια πάντα μπροστά μας ορθώνονταν 3 δρόμοι. Πάντα ο τρίτος ήταν ο καλύτερος, η ουδετερότητα. Εδώ κρύβεται  πάντα  η σωστή  λύση. Δεν πρέπει να ακολουθούμε τους μονόπλευρους δρόμους, διότι μόνο η μια πλευρά ικανοποιείται, η άλλη  όχι!

Έγινα θεατής όλο αυτό τον καιρό μιας μάχης πάνω σε ένα ρινγκ. Από την μια πλευρά η εκκλησία και από την άλλη ο υπουργός  κ. Φίλης.

Ο κ. Φίλης ζητά να μην διδάσκονται τα θρησκευτικά με τον τρόπο που διδάσκονται μέχρι σήμερα, επειδή υπάρχουν άτομα που δεν ανήκουν στην ορθοδοξία.  Ζητά, να καταργηθεί το υπάρχον βιβλίο και να δημιουργηθεί ένα άλλο. Σ’ αυτό αντιδρά η εκκλησία με επικεφαλής τον  Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο.

Την πλειοψηφία στην Ελλάδα αποτελούν οι   Χριστιανοί ορθόδοξοι.  Οι άλλοι είναι μειονότητα. Πότε υπερίσχυσε η μειονότητα για να γίνει και τώρα;  Η εκκλησία είναι αρμόδια για θρησκευτικά θέματα, αυτή πρέπει να τα ορίζει.  Μόνο αυτή!!!

Όμως, για να είμαι πιο δίκαιη, σήμερα βρήκα μια λύση που θα ικανοποιήσει, εξίσου, και τις δύο πλευρές και θέλω να την προτείνω.  Μια λύση, που νιώθω ότι θα σφίξουν τα χέρια εκκλησία και  κυβέρνηση, αν την υλοποιήσουν. Μια λύση, στην οποία και το μάθημα θα διδάσκεται  σωστά, όπως χρόνια τώρα έχουμε μάθει και οι οπαδοί άλλων θρησκειών θα ικανοποιηθούν. Το σημαντικότερο, θα προσληφθούν περισσότεροι θεολόγοι  στα σχολεία και δεν θα χάσουν τη δουλειά τους οι υπόλοιποι.

Η λύση: Να αναγνωριστούν δύο διδακτικά βιβλία από το κράτος. Οι μεν ορθόδοξοι θα διδάσκονται  αυτό που πρέπει,   αυτό που ορίζει η εκκλησία, το δόγμα μας,  ενώ οι άλλοι,  αυτό που ζητά να  δημιουργηθεί ο κ. Φίλης. Θα είναι όμως και τα δύο εξίσου αναγνωρισμένα από το κράτος.  Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα σφίξουν τα χέρια και θα είναι όλοι κερδισμένοι. 

Δεν ξέρω αν στον εγωισμό τους χωράει αυτή η λύση. Ίσως και οι ίδιοι να την σκέφτηκαν, αλλά δεν θέλουν, λόγω εγωκεντρισμού να την εφαρμόσουν. Όταν όμως γίνει πραγματικότητα, είμαι σίγουρη, ότι όλοι θα ικανοποιηθούν εξίσου.  Δεν θα υπάρχουν έριδες,  αντίθετα, θα υπάρχει αρμονία μεταξύ των δύο μερών.  Μια απόφαση είναι Μακαριώτατε Ιερώνυμε και κ. Φίλη. Στο χέρι σας είναι να σφίξετε τα χέρια, να δημιουργήσετε και οι δύο τα βιβλία που επιθυμείτε  και ο καθένας θα διδάσκεται αυτό που πρέπει, ανάλογα με την πίστη που έχει.  Κάθε σχολείο θα έχει δύο θεολόγους. Έτσι, διπλάσιοι θεολόγοι  θα  δουλέψουν στα σχολεία, με αποτέλεσμα να διαχωρίσει ο κάθε μαθητής την πραγματική του θέση. Δεν είναι δίκαιο  ένας ορθόδοξος χριστιανός να αναγκάζεται από το κράτος να  διδάσκεται ένα βιβλίο θρησκειολογίας, όπως και δεν είναι εξίσου  δίκαιο ένας οπαδός της ανεξιθρησκίας να διδάσκεται ένα βιβλίο ορθοδοξίας, χωρίς τη θέλησή του,  που δεν είναι μέσα στα πιστεύω του και δεν θα του χρησιμεύσει σε τίποτα.

Βγάλτε αμφότεροι απ’ έξω τους εγωισμούς και κοιτάξτε με τα μάτια της ψυχής σας, ότι η λύση που σας προτείνω θα σας ενώσει και θα φέρει την αρμονία στην εκκλησία, την  κυβέρνηση, τους μαθητές και τους θεολόγους. Όλοι έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να σκεφτούν και την άλλη πλευρά. Όλοι πρέπει να ικανοποιηθούν. Έχουν,  νομίζω, αυτό το δικαίωμα!!!

Ν.Γ.