Χρήση βλαστοκυττάρων για αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων απο τη Γενική Κλινική Δωδεκανήσου

Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ - ΕUROMEDICA Ρόδου ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 23/08/2016  πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά η λήψη, επεξεργασία και τοποθέτηση  βλαστοκυττάρων σε   αθλητή 17 ετών με πάθηση γόνατος.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον συνεργάτη της κλινικής, χειρουργό ορθοπαιδικό κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, MD

Τα βλαστοκύτταρα απομονώθηκαν από το μυελό των οστών, συγκεκριμένα από την κνήμη, με την μέθοδο BMAC (BONE MARROW ASPIRATION CONCENTRATE, Biologic Therapies, FL USA). 

Eπεξεργάστηκαν σε κλειστό κύκλο, και τοποθετήθηκαν στο γόνατο του ασθενούς κάτω από  αρθροσκοπική  καθοδήγηση.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (Stem Cells) είναι η πιο εξελιγμένη εφαρμογή της ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Χρησιμοποιούμε τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς για να αποκαταστήσουμε τους τραυματισμένους ή εκφυλισμένους ιστούς σε διάφορα σημεία του σώματος

Τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων (Adult Stem Cells) ή Μεσεγχυματικά Κύτταρα αποτελούν τα αρχέγονα  κυρίαρχα κύτταρα του οργανισμού και είναι η πηγή δημιουργίας των οργάνων και των ιστών που απαρτίζουν το σώμα μας.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται μόνα τους, να δημιουργούν πανομοιότυπα αντίγραφα (κλώνους) του εαυτού τους η να μετατρέπονται  σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. χονδροκύτταρα , οστεοκύτταρα και άλλα).

Τα βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στον ομφάλιο λώρο. Στους ενήλικες υπάρχουν άφθονα στο μυελό των οστών , για τον λόγο αυτό  δεν απαιτείται καλλιέργεια και η θεραπεία εφαρμόζεται σε ένα στάδιο.

Η λήψη γίνεται από τον αυλό του οστού με ειδική τεχνική Bio-MAC και ακολουθεί επεξεργασία  συμπύκνωσης  και ενεργοποίησης. Τα βλαστοκύτταρα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν με έγχυση στην άρθρωση κάτω  από  ακτινοσκοπική ή αρθροσκοπική καθοδήγηση.

Με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές μελέτες και την κλινική εμπειρία, τα βλαστοκύτταρα (BMAC) ενδείκνυται για χρήση στην Ορθοπαιδική, για την αντιμετώπιση της μέτριας και προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας, για τενόντιες βλάβες και βαριές θλάσεις μυών.

Σε αντίθεση με την  κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα χωρίς να θεραπεύουν, τα βλαστοκύτταρα (BMAC) στοχεύουν στην ρίζα του προβλήματος και στην πραγματική του αποκατάσταση.

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μόνο μία θεραπεία με βλαστοκύτταρα (BMAC).

Αναλόγως με το βαθμό της πάθησης τα βλαστοκύτταρα (BMAC) μπορεί να  συνδυάζονται με θεραπείες P.R.P - Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια ( Γνωστή Θεραπεία από Επεξεργασία Ποσότητας 10 – 30 κ.εκ Αίματος του Ασθενούς), οι οποίες ενισχύουν την συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν σημαντικό επίπεδο βελτίωσης άμεσα, άλλα ειδικά 2-6 εβδομάδες μετά το BMΑC. Μια δεύτερη κλίμακα βελτίωσης των συμπτωμάτων παρατηρείται μεταξύ 8 εβδομάδων και 6 μηνών.

Ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός κ. Κυριάκος Αλέξανδρος είναι συνεργάτης της κλινικής μας  από το  2014. Έχει μετεκπαιδευθεί στο Royal and Broadgreen Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αγγλίας .

 Για πληροφορίες Euromedica Ρόδου τηλ. 22410 45000 , ή στο Ιατρείο του Ιατρού στο τηλ. 22410 60222,  Αποστόλου Παύλου 22 , Ρόδος.