Αφετηρία για διεκδικήσεις το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Αφετηρία για διεκδικήσεις  το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Αφετηρία για διεκδικήσεις το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 263 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου

Αφετηρία για τη διεκδίκηση από την Κεντρική Διοίκηση των κεκτημένων των Δήμων της νησιωτικής περιοχής μας προσδοκούν οι αυτοδιοικητικοί ότι θα είναι το ετήσιο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου, με προσκεκλημένους Υπουργούς, και, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ευελπιστούν να σηματοδοτήσει την αναβάθμιση του συλλογικού τους οργάνου.

Το επικείμενο συνέδριο της ΠΕΔ συνέδεσε με το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Ενημερώνοντας, λοιπόν, χθες, το δ.σ. είπε ότι στην ΚΕΔΕ έγινε μία καταρχήν συζήτηση για ένα σχέδιο για το οποίο έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές για αλλαγές Καλλικράτη. Το ένα είναι τα θεσμικά, το δεύτερο τα οικονομικά και το τρίτο έχει να κάνει με τη διοικητική λειτουργία των Δήμων και των ελεγκτικών μηχανισμών με τον ορισμό ελεγκτή νομιμότητας.

Η εκτίμηση του κ. Χατζηδιάκου είναι ότι, από πλευράς εκπροσώπων Υπουργείου, φάνηκε, όπως γίνεται κάθε φορά, μία προσπάθεια χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης μέσα από τις επιτροπές και υπήρξαν σκληρές τοποθετήσεις από τους αυτοδιοικητικούς. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, απέκλεισαν οποιαδήποτε συζήτηση για χωροταξικό σχεδιασμό αλλά…για την ταμπακιέρα δεν είπαν τίποτα, δηλαδή για τα οικονομικά και τα λειτουργικά των Δήμων. Κοινή διαπίστωση είναι ότι πέρασαν τριάμισι χρόνια Καλλικράτη και έχουν εντοπισθεί θέματα που πρέπει να βελτιωθούν αλλά δεν γίνεται ριζική αλλαγή. Μπαίνει, δηλαδή, το ζητούμενο που είναι η μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Διοίκησης κεντρικά: Το επιτελικό Κράτος και η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Κανένας τους, όμως, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, δεν κάνει πρόταση πως θα γίνει η μεταρρύθμιση όσο αφορά στην Κεντρική Διοίκηση και πως θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και οι πόροι στους Δήμους και κυρίως ποια θα είναι η οικονομική αυτοτέλειά τους. Το διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και εκεί θα κατατεθούν προτάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα πρέπει μέσα στο Νοέμβριο να μπει θέμα στο δ.σ. να καταθέσουν τις απόψεις τους ενόψει του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος το συνέδεσε με το ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΔ, που δεν έγινε πέρυσι λόγω των επανειλημμένων εκλογών και της ρευστής τότε πολιτικής κατάστασης.

Είπε ακόμη ότι αυτό είναι μία ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη προσέγγιση και μία ουσιαστική συζήτηση για το τι μας απασχολεί τοπικά και να φύγει ένα μήνυμα συμπαγές προς το Κέντρο. Σημειώνεται ότι, στο συνέδριο της ΠΕΔ, έχουν κληθεί να παραστούν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, καθώς και η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Πιο αναλυτικά για το Συνέδριο της ΠΕΔ ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μπαίνει σκόπιμα μετά το έκτακτο και πριν το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και, βέβαια, εκτός από τον τίτλο του που είναι «το Νότιο Αιγαίο στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων και στην αφετηρία μίας νέα εποχής», θα το απασχολήσουν πέντε θεματικές ενότητες σαν κύρια θέματα και συγκεκριμένα: Το θεσμικό ζήτημα που έχει δύο παραμέτρους. Η μία είναι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και οι αδυναμίες του, που γι’ αυτό υπάρχει ήδη ένα μεγάλο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ 170 περίπου άρθρων που αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας των Δήμων και το οποίο είναι στο Γενικό Λογιστήριο και αν δεν υπάρξουν συγκλονιστικές αλλαγές θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζει κάποια περιστασιακά ζητήματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει κάποια θέματα για τη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Το συνέδριο, λοιπόν, γίνεται για να κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου που σε πολλά δεν έχουν σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος και μέλος της Διοίκησης της ΠΕΔ, το Συνέδριο «είναι το πρόπλασμα για να πάμε με ισχυρές θέσεις και προς την ΚΕΔΕ, αφού δεν πρέπει να απαξιώνουμε τα θεσμικά όργανα, αλλά αφού έχουμε και την ιδιαιτερότητα τη νησιωτική και να πιέσουμε προς το Υπουργείο».

Ανέφερε, ακόμη, ότι στο αρχικό νομοσχέδιο του Καλλικράτη περιλαμβάνονται τα άρθρα 94 και 204 που αναφέρονται στις αρμοδιότητες που θα είχε η Αυτοδιοίκηση και τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, που είναι γύρω στις 300, αλλά δεν ήταν έτοιμο ούτε το Κεντρικό Κράτος ούτε οι Δήμοι να τις αποδεχθούν. Θα μπει, λοιπόν, και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων αλλά και το αίτημα για τους πόρους που θέλουν οι Δήμοι.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι το μεταναστευτικό που, όπως είπε, το αντιμετωπίζει η Δωδεκάνησος κυρίως, ως πρώτη είσοδος του μεγαλύτερου ρεύματος, επίσης η ανάπτυξη του νησιού για να δώσουμε μία προοπτική τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο επίσης δίνουν βαρύτητα.
Οι κατανομές των πόρων της Αυτοδιοίκησης όπου θα πρέπει να υπάρχει ειδικό κριτήριο νησιωτικότητας. Ένα μεγάλο ζήτημα στα χρόνια της κρίσης είναι οι κοινωνικές πολιτικές, η πρόνοια, οι δομές υγείας και παιδείας αφού οι Δήμοι αποτελούν τον πιο κοντινό θεσμό στον πολίτη που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και θα πρέπει να έχουν το θεσμικό πλαίσιο να στηρίξουν όλα αυτά.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος μετείχε μαζί με τον Δήμαρχο στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να τους ωθήσουν στο να συζητήσουν τον εκσυγχρονισμό ενός νόμου, του Καλλικράτη. Πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό, τόνισε, και συγκεκριμένα η αλλαγή της Διοικητικής δομής του Κράτους. Ωστόσο, αναρωτήθηκε εάν είναι έτοιμοι η κυβέρνηση, τα κόμματα, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσουν μία αλλαγή τέτοιου εύρους αφού στο Κράτος θα μείνουν μόνο η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η γενική δημοσιονομική πολιτική και η δικαιοσύνη και όλα τα υπόλοιπα θα περάσουν στους Δήμους. Δηλαδή, τα έσοδα, η διοίκηση και η διαχείριση θα ανήκαν στους Δήμους.

Από πλευράς μειοψηφίας του δ.σ., ο επικεφαλής της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε γίνουν στην Αυτοδιοίκηση δεν έγιναν αλλά σε ένια μεγάλο μέρος φταίει και η ίδια η ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια είπε ότι θα ήθελαν αναλυτική ενημέρωση και πρότεινε να έχουν συνάντηση οι επικεφαλής των παρατάξεων και να καταλήξουν σε προτάσεις αφού είναι ευκαιρία, οι μεγάλες τροποποιήσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια να γίνουν τώρα.

Τέλος, οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό που είναι στο τραπέζι εδώ και καιρό είναι η τροποποίηση του Καλλικράτη και έχουν δει τις της προθέσεις κυβέρνησης. Από την άλλη, η ΚΕΔΕ, μέσω των δικών της μηχανισμών, προσπαθεί να διαμορφώσει τον αντίλογο, τις δικές της θέσεις. Το θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι αν αφεθούμε σ’ αυτό το δίπολο πολύ λίγα πράγματα μπορούμε κάνουμε.

Όπως είπε, η ΚΕΔΕ θα προσπαθήσει να διασώσει τα του οίκου της, θα επέλθει συμβιβασμός και αυτό δημιουργεί προβλήματα αφού βλέπουμε κάθε μέρα τις δυσκολίες στη λειτουργία του Δήμου. Το ζήτημα, κατά τον ίδιο, είναι πως θα λειτουργήσει στην πράξη αποδοτικά ένας Δήμος, πως θα διασφαλίσει το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τη νομική αυτοτέλεια που χρειάζεται «και να μην μπαινοβγαίνεις αύριο-εθαύριο στα Δικαστήρια να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας». Αυτά θα πρέπει να ειπωθούν και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ, κατέληξε ο κ. Υψηλάντης.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί