Προστατεύστε τα μάτια σας από την οθόνη του υπολογιστή

Δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει τα μάτια σας να «διαμαρτύρονται» όταν εργάζεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή, η όρασή σας να μοιάζει κάπως θολή και το κεφάλι σας να πονάει.

Τα συμπτώματα αυτά κάνουν την εμφάνισή τους όταν ξεπερνάτε τα όρια των αντοχών των ματιών σας. Ξέρετε όμως, ότι αυτά τα ενοχλήματα μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στην όρασή σας; Μάθετε τι να κάνετε για να προστατευτείτε.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Η πρώτη σημαντική ενέργεια που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Όπως θα σας ενημερώσει και ο ίδιος, οι χρήστες υπολογιστών είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε εξετάσεις όρασης κάθε χρόνο, ιδιαίτερα αν λόγω της εργασίας τους περνούν μπροστά σε οθονη υπολογιστη το 1/3 της κάθε ημέρας τους. Πιθανώς ο οφθαλμίατρος να σας συστήσει ακόμη, να χρησιμοποιείτε ειδικά γυαλιά όταν εργάζεστε στον υπολογιστή, τα οποία συνδράμουν στην ξεκούραση των ματιών σας λόγω των φίλτρων που διαθέτουν.

Κάντε συχνά διαλείμματα

Είναι παραπάνω από απαραίτητο να ξεκουράζετε τα μάτια σας από την πολύωρη χρήση του υπολογιστή. Συστήνεται να πραγματοποιείτε διάλειμμα κάθε 20 λεπτά εστίασης των ματιών σας στην οθόνη, κοιτάζοντας για 20 δευτερόλεπτα κάτι στον χώρο σας που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά. Έτσι θα καταφέρετε να περιορίσετε τα συμπτώματα της κούρασης των ματιών σας και θα αποτρέψετε την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων όρασης.

Βρείτε τον κατάλληλο φωτισμό

Η κούραση που αισθάνεστε στα μάτια σας πιθανώς να προκαλείται από το υπερβολικό φως στο περιβάλλον σας. Οι ειδικοί εξηγούν πως η φωτεινότητα του χώρου όπου χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή χρειάζεται να είναι στο μισό από αυτή που συνήθως επικρατεί στους χώρους εργασίας. Αν δεν γίνεται να… χαμηλώσετε τα φώτα, προσπαθήστε να περιορίσετε το φως που έρχεται από έξω, κλείνοντας τα στόρια των παραθύρων. Η όρασή σας θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό αν τοποθετήσετε την οθόνη του pc σας έτσι ώστε να μην βρίσκεται μπροστά ή πίσω από παράθυρο.

Φέρτε την οθόνη στα μέτρα σας

Φροντίστε να προσαρμόσετε την οθόνη του υπολογιστή στα δικά σας μέτρα. Τοποθετήστε την πιο χαμηλά από το ύψος των ματιών σας και σε απόσταση τουλάχιστον όσο το μήκος του χεριού σας. Επιπλέον, καλό είναι να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα της οθόνης με τέτοιον τρόπο ώστε να προσιδιάζει σε εκείνη του χώρου που βρίσκεστε. Μην παραλείψετε να ρυθμίσετε και την αντίθεση ώστε να είναι υψηλή ανάμεσα στο φόντο και τους χαρακτήρες που επεξεργάζεστε. Σε περίπτωση που κοιτάζετε στην οθόνη γράμματα ή αριθμούς, θα σας βοηθούσε να  μεγαλώσετε τη γραμματοσειρά αλλά και τη χρωματική αντίθεση για να διαβάζετε πιο εύκολα.