Η Ροδίτικη βιοτεχνία που αντιστέκεται

Η Ροδίτικη βιοτεχνία που αντιστέκεται

Η Ροδίτικη βιοτεχνία που αντιστέκεται

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 9042 ΦΟΡΕΣ

Ο Κώστας και η Τσαμπίκα Θωμάτου ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους

Γράφει η
Χριστίνα Μπαϊρακτάρη


Η Βιοτεχνία ενδυμάτων στη Σορωνή, μία από τις λίγες εναπομείνασες βιοτεχνίες στην Ρόδο, συνεχίζει και παράγει ακόμα ρούχα με υφάσματα ελληνικής παραγωγής. Στα 31 χρόνια που υπάρχει, έχει περάσει από μέρες ευημερίας αλλά και μέρες δυσκολίας και οικονομικής κρίσης.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Θωμάτος από τη Σορωνή, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη βιοτεχνία του το 1985, κατάφερε να δημιουργήσει μία σειρά ρούχων και να κρατήσει την επωνυμία της επιχείρησης του υγιή μέχρι και σήμερα.
Την Cobel ΑΒΕΕ, όπως είναι η ονομασία της εταιρείας, την έχει ο κ. Κώστας Θωμάτος μαζί με την γυναίκα του Τσαμπίκα αλλά και τους τρεις γιούς του, το Γεράσιμο, τον Μιχάλη και τον Λουκά.


Η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε από ένα χοιροστάσιο που υπήρχε παλιά στην περιοχή, όπου το καθάρισαν και έβαλαν μέσα 2-3 μηχανήματα. Σιγά- σιγά πρόσθεταν και κάτι ακόμα μέχρι που έφτασαν να δημιουργήσουν ένα ιδιόκτητο κτίριο 1.000 τ.μ. και στους δύο ορόφους.

Η έδρα της βιοτεχνίας είναι στη Σορωνή, ενώ υπάρχουν ακόμη 4 υποκαταστήματα λιανικής πώλησης στη Ρόδο, δύο στο Φαληράκι και δύο στην Ιαλυσό, όπου απασχολούνται περίπου 20 άτομα προσωπικό στο σύνολο τους.
Η Cobel AΒΕΕ είναι αυτή την στιγμή μία από τις ελάχιστες που έχουν καταφέρει να μείνουν ανοιχτές στη Ρόδο, ενώ όταν ξεκίνησε το 1985, υπήρχαν ήδη μεγάλες βιοτεχνίες σε πανελλήνια κλίμακα σε όλο το νησί με μεγάλη δραστηριότητα στο ένδυμα.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Θωμάτος, είπε, ότι: «Την εποχή εκείνη υπήρχαν μεγάλες μονάδες στη Ρόδο και τώρα έχουνε μείνει πάρα πολύ λίγες και οι περισσότερες ασχολούνται με το έτοιμο ρούχο. Ενώ, εμείς παράγουμε, φτιάχνουμε κολεξιόν, παίρνουμε ύφασμα και ράβουμε μοντέλα.


Η βιοτεχνία διαθέτει διάφορα υφάσματα και ράβει παιδικά-γυναικεία και αντρικά ενδύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τουριστική περίοδο. Τα ρούχα ξεκινάνε από ένα μπλουζάκι μακό, ενώ φτιάχνονται μέχρι και γυναικεία φορέματα.
Επίσης, η τύπωση των ρούχων, όπως και το κέντημα με τις μηχανές γίνεται μέσα στη βιοτεχνία, ενώ τα ρούχα εμπορεύονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια η βιοτεχνία, πέρα από την καλοκαιρινή κολεξιόν που βγάζει κάθε χρόνο, έχει προχωρήσει και σε ένα νέο βήμα, αυτό του διαφημιστικού ενδύματος. Τυπώνει ό,τι έχει σχέση με το ρούχο, αλλά και καπέλα και τσάντες για συλλόγους, ομάδες, καθώς και εκδηλώσεις.

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας της βιοτεχνίας ο κ. Θωμάτος είπε: «Αυτό που μας άφησε ανοιχτούς είναι η παραγωγή και η παρουσίαση καινούργιας κολεξιόν κάθε χρόνο με δικά μας ρούχα».
Οι λόγοι που κατέφερε η Cobel ΑΒΕΕ να κρατηθεί υγιής τόσα χρόνια είναι ότι:
• Έμειναν ενωμένοι σαν οικογένεια μεταξύ τους και δούλεψαν όλοι μαζί προκειμένου να βγει η δουλειά.
• Η κρίση τους βρήκε χωρίς δάνεια και χωρίς να χρωστάνε σε τράπεζες και λοιπούς οργανισμούς.


Πως επηρέασε η οικονομική κρίση
Η βιοτεχνία έχει καταφέρει επάξια να κρατηθεί όλα αυτά χρόνια, όμως επηρεάστηκε όπως ήταν φυσικό και από την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμάτο η κρίση τους επηρέασε πάρα πολύ, όπως ήταν αναμενόμενο αλλά εκείνο που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά ήταν η απελευθέρωση του εμπορίου.

Συγκεκριμένα ο ίδιος, είπε: « Έφτασα να απασχολώ μόνο στη βιοτεχνία 25 άτομα με ημερήσια παραγωγή 1.500 τεμάχια. Από την στιγμή όμως που ανοίξαμε «ελεύθερα» έφερνε ο καθένας από άλλες χώρες υφάσματα και γινόταν έμπορας, με διαφορετικές τιμές από τις δικές μας. Και το τραπεζικό σύστημα έδινε ελεύθερα λεφτά και ο καθένας τα έβαζε στην τσέπη του. Το μεγαλύτερο χτύπημα που φάγαμε στην αρχή ήταν η ελευθέρωση του εμπορίου και μετά ήρθε το δεύτερο χαστούκι η οικονομική κρίση, με τις φορολογίες αλλά και τα έξοδα λειτουργικότητας που προκάλεσαν τεράστια ζημιά.
Η πορεία τα τελευταία 4 χρόνια ήταν καθοδική, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν και συρρικνώθηκε η αγορά.


Στη Ρόδο υπήρχαν πάνω από 30 βιοτεχνίες και τώρα για παραγωγή έχουν μείνει 3-4, όπου παίρνουν υφάσματα και ράβουν, διότι υπάρχουν και άλλες βιοτεχνίες, οι οποίες προμηθεύονται έτοιμα ρούχα και τα πουλάνε στην Ρόδο.

Όσο για το πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί μία επιχείρηση στην Ρόδο και ειδικά σε ένα τόσο μικρό χωριό, ο κ. Θωμάτος είπε: «Είναι πολύ δύσκολο διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεταφορικά των εμπορευμάτων και τους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων. Τα υφάσματα πρέπει να τα παραγγέλλουμε ένα μήνα πριν για να τα έχουμε στην ώρα μας και επίσης επηρεάζουν και τα κοστολόγια διότι σε ανεβάζουν αλλά και η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού είναι πλέον δύσκολη.


Έκθεση Metropolitan Expo
H βιοτεχνία Cobel ΑΒΕΕ θα πάρει μέρος στην έκθεση που θα γίνει στην Αθήνα στις 11-15 Ιανουαρίου 2017.
Πρόκειται για μία μεγάλη έκθεση καλλιτεχνικής χειροτεχνίας και βιοτεχνίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, με τίτλο «Λαϊκή Τέχνη & Τέχνημα».

Η Cobel ΑΒΕΕ συμμετέχει εδώ και 30 χρόνια σε αυτήν την έκθεση με δικό της περίπτερο (28-30 τ.μ.) και για μία ακόμη φορά θα παρευρεθεί προκειμένου να συναντηθεί με τους παλιούς της πελάτες αλλά και να γνωρίσει καινούργιους, καθώς από αυτήν την έκθεση περνάει όλη η τουριστική Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009