Αν αυξηθούν τα έσοδα θα συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ

Αν αυξηθούν τα έσοδα θα συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ

Αν αυξηθούν τα έσοδα θα συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 173 ΦΟΡΕΣ

Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας στους τοπικούς παράγοντες

«Εάν υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, η κυβέρνηση θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε Ρόδος και Κάρπαθο και τη φορολόγηση στον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου σε εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Σάββατο βράδυ.
Ο υπουργός, στην ομιλία του, έκανε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα.

«Μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, πελατειακής λογικής, ανοχής στη διαφθορά και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η νέα εποχή είναι εδώ» τόνισε, προσθέτοντας ότι το μέλλον αυτής της χώρας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και τη στήριξη της κοινωνίας.

«Μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση δεν αρκούν για να ορθοποδήσουμε» είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη, που εκτός από την ολοκλήρωση αξιολόγησης του προγράμματος προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός εκάστου και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΒΕΔ
Με τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κο Δημήτρη Παπαδημητρίου συναντήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος, κος Γιάννης Πάππου, ο Αντιπρόεδρος κος Γιάννης Κακλιός, ο Γενικός Γραμματέας κος Νίκος Παπασταματίου και ο Οικονομικός Επόπτης κος Γιώργος Αντώνογλου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από την ομιλία του Υπουργού και η οποία διήρκησε μία ώρα, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κοι Ηλίας Καματερός και Δημήτρης Γάκης και ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος.

Η Διοικητική Επιτροπή, καλωσόρισε στο Επιμελητήριο τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε στον αρμόδιο Υπουργό – και εποπτεύοντα για θέματα Επιμελητηρίων – την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά και ανέλυσε σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν αυτά της υπερφορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, της υπερχρέωσης και του μειωμένου εισοδήματος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των μέτρων «αναγκαστικής» είσπραξης που περιλαμβάνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Τονίσθηκε δε, το γεγονός ότι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, καθυστερεί. Η κρίση ρευστότητας συνεχίζεται ακόμα, ενώ η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και συνολικά την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία παραμένει στα ύψη. Το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης και η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξακολουθούν να εμποδίζουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο κος Παπαδημητρίου έδειξε ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές μας επιχειρήσεις και που «σκοτώνουν» την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά στην κάλυψη συγκεκριμένων οικονομικών δεικτών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «ύφεση και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί. Διότι, πολύ απλά, σε μια χώρα όπου το 98% των επιχειρήσεών της είναι μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είναι αυτονόητο ότι καμία οικονομική ανάκαμψη δεν θα υπάρξει και καμία αναπτυξιακή πνοή δεν πρόκειται να δοθεί, όσο συνεχίζονται οι πολιτικές στραγγαλισμού των ΜΜΕ, όσων έχουν απομείνει ζωντανές μετά από 7 χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης».

Ανάλογη ήταν η στάση και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία απασχολούν την Δωδεκάνησο, με τις θέσεις του Επιμελητηρίου απόλυτα σαφείς. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου βρίσκεται εν αναμονή της επεξεργασίας των προτάσεων που κατέθεσε, από τον Υπουργό και δηλώνει παρούσα για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Για την επίσκεψη του υπουργού σε Ρόδο και Κω εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
“Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Ρόδο και στην Κω που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο των περιοδειών που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό των δύο χρόνων κυβερνητικού έργου. Τον Υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

Στη Ρόδο, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα της περιοχής σχετικά με τη φορολογία, το προσφυγικό, τις μεταφορές και τον τουρισμό, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για επενδύσεις, για τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για το ΝΑ Αιγαίο, καθώς και για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο Ρόδου, Σάββα Διακοσταματίου και τοπικούς φορείς, ενώ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα. Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρόδου και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου συναντήθηκε με το διοικητικό προσωπικό. Η επίσκεψη στη Ρόδο έκλεισε με συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννη Παππού και ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο και η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Στην Κω, αντίστοιχα, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Κω και το Επιμελητήριο, όπου μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Κατά την ομιλία του και στα δύο νησιά, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισήμανε αρχικά ότι μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, η Ελλάδα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της εμφανίζοντας ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016 σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και του ΑΕΠ προδικάζοντας, μάλιστα, ισχυρή ανάκαμψη για το 2017. Πράγμα που, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία στη διάρκεια της κρίσης έχασε σημαντικό ποσοστό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη νησιωτικότητα και το προσφυγικό. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες-κλειδιά: την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, κινείται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής σύστασης επιχειρήσεων, η επιτυχής απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, το βαθμιαίο άνοιγμα στον ανταγωνισμό κλειστών αγορών προϊόντων, και η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη μείωση τους κατά 40 δισ. έως το 2019.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση προγραμματίζει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ολοκληρώνει το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους των βιώσιμων Επιχειρήσεων, θεσμοθέτησε το Ταμείο Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, και τέλος, υπέγραψε τη σύσταση και ενεργοποιεί άμεσα δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Από τις τρεις τελευταίες πλατφόρμες, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου, θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για το 2017. Στο πλαίσιο δε του Αναπτυξιακού Νόμου, μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υποβολής συνολικά περισσότερες από 1.400 επενδυτικές προτάσεις και έχουν υποβληθεί συνολικά 391 επενδυτικά σχέδια. Ειδικότερα, στην Κω και στη Ρόδο τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κάνει αίτηση στον 4399/2016 για να υλοποιηθούν είναι συνολικά 18 με προϋπολογισμό 91,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ μέσα από το οποίο διοχετεύονται κονδύλια στη μεταποίηση, τον τουρισμό, την ενέργεια και την αγροτοδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, τομείς στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απολαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ κατά 74% στη χώρα, αντλώντας το ποσό των 168 εκατομμυρίων κύριας χρηματοδότησης.

«Μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση δεν αρκούν για να ορθοποδήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου ολοκληρώνοντας την ομιλία του. «Χρειάζεται να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη, η οποία, εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του Προγράμματος προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός εκάστου και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία».

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά