Χολόσταση της κύησης

Χολόσταση της κύησης

Χολόσταση της κύησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 288 ΦΟΡΕΣ

Η ενδοηπατική χολόσταση της κύησης αντιστοιχεί σε απορρύθμιση του ήπατος και μείωση της έκκρισης της χολής λόγω βλάβης των κυττάρων του ήπατος κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η χολόσταση της κύησης δεν είναι μια σπάνια επιπλοκή και προσβάλλει περίπου 5 στις 1000 εγκύους, είναι δε συχνότερη σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται στο 3ο τρίμηνο της κύησης, μετά τις 30 εβδομάδες.

Ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αρχίσουν στο 2ο τρίμηνο αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Οι αιτίες είναι κυρίως ορμονικές και γενετικές.

Το κυριότερο σύμπτωμα της χολόστασης της κύησης είναι ο κνησμός (φαγούρα) τις περισσότερες φορές στα πέλματα και στις παλάμες όσο και γενικευμένη, που επιδεινώνεται ανάλογα με το στάδιο της κύησης. Ορισμένες φορές αυτή η φαγούρα είναι ανυπόφορη, προκαλεί αϋπνία, ευερεθιστότητα και κόπωση. Κάποιες φορές ενδέχεται να συνδυάζεται με ίκτερο.

Διάγνωση, επιπλοκές και θεραπεία
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί φαγούρα, ο γιατρός οφείλει να ζητήσει εξέτασεις αίματος για τον έλεγχο των ηπατικών ενζύμων και των χολικών οξέων. Ενδέχεται να έχουν διαταραχθεί και άλλοι παράμετροι.
Ελέγχεται πιθανή διαταραχή πήξης του αίματος κυρίως στις μορφές που συνδυάζονται με ίκτερο. Η χολόσταση μπορεί να προκαλέσει προωρότητα και μικρή πιθανότητα ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου.

Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε πραγματικά την χολόσταση της κύησης, υπάρχουν όμως θεραπείες οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές.

Για την βελτίωση της φαγούρας προτείνονται ελαφρά αντιισταμινικά για το βράδυ.

Σε περίπτωση προβλημάτων πήξης του αίματος (σπάνια), χορηγείται βιταμίνη Κ σε ενέσιμη μορφή.
Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ (δεσμεύει τα χολικά οξέα που ευθύνονται για τη φαγούρα) επιτρέπει τις περισσότερες φορές να βελτιωθεί η φαγούρα και να μειωθούν οι επιπλοκές στο έμβρυο.

Ωστόσο, από τη στιγμή κατά την οποία τίθεται η διάγνωση χολόστασης, η κύηση παρακολουθείται εντατικά.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της χολόστασης προτείνεται:
• Η τακτική λήψη αίματος για τον έλεγχο του ήπατος.
• Παρακολούθηση εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα
• Νοσηλεία στις βαριές περιπτώσεις.
• Χορήγηση κορτιζόνης (κορτικοειδή) για ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου σε περίπτωση κινδύνου πρόωρου τοκετού.

Μετά τον τοκετό, σε περίπτωση ομαλοποίησης των αποτελεσμάτων του ήπατος συζητείται με το γυναικολόγο η χορήγηση αντισύλληψης με ελαφρά δόση οιστρογόνων, και έλεγχος του ήπατος 3 μήνες μετά την έναρξη της αντισύλληψης. Με τη χορήγηση του χαπιού η υποτροπή είναι πιθανή και σε μια τέτοια περίπτωση επιβάλλεται η διακοπή του. Η επόμενη κύηση θα παρακολουθείται για επανεκδήλωση χολόστασης της κύησης.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου