Οργή λαού για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο

Οργή λαού για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο

Οργή λαού για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 917 ΦΟΡΕΣ

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κέντρο διανομής στον Άγιο Νικόλαο

Δυναμική συγκέντρωση απλών πολιτών, αλλά και εκπροσώπων φορέων και πολιτικών παρατάξεων, πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο.


Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Θωμάς Σωτρίλλης και Γιάννης Φλεβάρης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Στράτος Καρίκης, Χατζής Χατζηευθυμίου και Γιώργος Υψηλάντης, οι πρώην Δήμαρχοι Ρόδου Μάνος Κόκκινος και Στάθης Κουσουρνάς, η περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη, ο γενικός γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αντώνης Γιαννικουρής, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Ψυλλάκης (σ.σ. ο μόνος από την παράταξη της πλειοψηφίας), Γιάννης Γιαννακάκης και Ευαγγελία Παναή και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, Σπύρος Σπυρόπουλος και Μιχάλης Πιλάτος.

Όλοι τους εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια για την δημιουργία υποσταθμού διανομής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και την υποστήριξή τους στον αγώνα του ΑΠΟΠΕΣ και των κατοίκων του συνοικισμού.

Ιδιαίτερα δε οι πρώην δήμαρχοι κ. Στάθης Κουσουρνάς και Χατζής Χατζηευθυμίου, τόνισαν πως θα πρέπει να τηρηθούν τόσο οι αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, αλλά και να ληφθεί υπόψη η αντίθετη άποψη των κατοίκων της Ρόδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μάνος Κόκκινος που τόνισε ότι δεν είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη του τόπου, αν αυτό όμως να γίνεται με σωστό σχεδιασμό και σεβασμό στην υγεία των πολιτών, ενώ ο κ. Υψηλάντης ανέφερε το παράδειγμα του Κορυδαλλού όπου έγινε κάτι παρόμοιο, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια κρίθηκε παράνομο και κατεδαφιστέο, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους.

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών παρατάξεων
Αναλυτικότερα κατά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων πολιτικών φορέων και παρατάξεων, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Σωτρίλλης τόνισε: «Τον αγώνα αυτόν πρέπει να τον δούμε πλέον όλοι πολύ σοβαρά. Αφορά όλους μας, αφορά την υγεία, αφορά το μέλλον μας. Ας αφήσουμε τελικά το ίδιο το κράτος στις εμμονές του, στις ιδεοληψίες του. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο πρώην δήμαρχος Μάνος Κόκκινος ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά την διάρκεια της ομιλίας του: «Η σημερινή παρουσία όλων αποτελεί την πιο αποστομωτική και πιο θαρραλέα απάντηση στην ΔΕΗ και στα σχέδιά τους να φέρουν τον θάνατο κοντά στα σπίτια μας. Είμαστε Ροδίτες και Ροδίτισσες απ’ όλη την πόλη, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, είναι ολόκληρου του Ροδιακού λαού. Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα στη ΔΕΗ, στο Δήμο Ρόδου και σε κάθε άλλο αρμόδιο, ό,τι οι απειλές δεν θα περάσουν. Είναι ετσιθελισμός, είναι φασισμός και δεν θα περάσει. Είμαστε ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες. Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά ξέρουμε και τα δικαιώματά μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, για να ζήσουμε όσα χρόνια μας έχει δώσει ο θεός και όχι όσα χρόνια θέλουν αυτοί. Δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριάσουν τα παιδιά μας και να τα κάνουν όμηρους ενός αργού θανάτου. Μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη. Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη που θα έχει σημείο αναφοράς τον άνθρωπο, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο. Μια ανάπτυξη με εργασία, με υγεία, με ζωή, με χαμόγελο, με προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι στην ανάπτυξη του θανάτου».


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου υποστήριξε: «Προσωπικά δεν θα πω τίποτα. Η δικιά μας απόφαση και η δικιά μας πράξη έχουν καθυστερήσει μέχρι σήμερα την λειτουργία αυτού του υποσταθμού. Στηρίζουμε με κάθε δυνατότητα και με κάθε μέσο την δικιά σας αντίθεση να δημιουργηθεί ο υποσταθμός στον Άγιο Νικόλαο».

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς σημείωσε: «Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων εδώ και χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ με πείσμα και αντιεπιστημονικό τρόπο, αλλά και ενάντια στη θέληση του Ροδιακού λαού συνεχίζει να θέλει να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Γι’ αυτό το λόγο τον καταγγέλλουμε και συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους γιατί οποιαδήποτε δημόσια αρχή να λαμβάνει υπόψη τη θέληση των κατοίκων. Από τη στιγμή που οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή είναι ενάντια σε αυτά τα σχέδια πρέπει να μην υλοποιηθούν».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στράτος Καρίκης εξέφρασε την ελπίδα «για ένα Δήμο που θα αποφασίζει σύμφωνα με την άποψη και τη γνώμη των πολιτών. Κι αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα. Ζούμε το περίεργο, άλλο να θέλουν οι πολίτες και άλλο να αποφασίζει ο Δήμος. Δυστυχώς οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που όλοι έχουμε λάβει δεν εφαρμόζονται».

Όσο για τον επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» κ. Γιώργο Υψηλάντη, την ώρα που κλήθηκε να μιλήσει έπαιζε από τα μεγάφωνα το τραγούδι «Όταν θα βάλεις τα χακί». Ο κ. Υψηλάντης λοιπόν δράττοντας την ευκαιρία είπε: «Τα χακί εδώ και χρόνια τα έχω βγάλει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είμαι μάχιμος. Απευθύνω δύο κουβέντες στον ΔΕΔΔΗΕ: «Οργή λαού, φωνή θεού». Αν έχουνε μυαλό ας ακούσουν την φωνή του Θεού. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την οργή του λαού, κι εκεί δεν θα τα βγάλουν πέρα με τίποτα.

Αν νομίζουν ότι επειδή κρατούν πέντε χαρτιά στα χέρια τους, ότι η ιστορία έχει λήξει είναι πολύ γελασμένοι. Να τους υπενθυμίσω το Κέντρο διανομής στο Σχιστό στην περιοχή του Κορυδαλλού. Το χτίσανε, ξεκίνησε να δουλεύει, πέρασαν τέσσερα – πέντε χρόνια και κρίθηκε παράνομο και κατεδαφιστέο. Αν νομίζουν ότι θα ξεμπλέξουν εύκολα με τους Ροδίτες, κακά λογαριάζουν. Χαίρομαι που υπάρχουμε ως Ροδίτες και θα δανειστώ τα λόγια του φίλου του Κουμνάκη. Ροδίτες είμαστε όχι γιατί κατοικούμε σε αυτό το νησί και σε αυτή την πόλη, αλλά γιατί νοιαζόμαστε γι’ αυτή την πόλη και παλεύουμε γι’ αυτήν».

Ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής που μίλησε εκπροσωπώντας το ΤΕΕ σημείωσε ότι «σεβόμαστε τις αποφάσεις για τα τεχνικά έργα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών. Σεβόμαστε όμως και το αναφαίρετο δικαίωμά μας να έχουμε άποψη. Δίνουμε το παρών στον αγώνα των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, με την ευχή η σημερινή ημέρα να είναι η αφετηρία ενός ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον της πόλης μας, με όραμα και σχέδιο. Το μέλλον της δικής μας πόλης δεν θα μας το υποδείξει κανείς. Ανήκει σε εμάς, θα είμαστε μαζί μέχρι το τέλος».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η ομιλία της δημοτικής συμβούλου κ. Ευαγγελίας Παναή, που ως γνωστόν αγωνίζεται εδώ και χρόνια να φύγει το εργοστάσιο της ΔΕΗ από την Σορωνή: «Δυστυχώς σε αυτό τον τόπο είμαστε καταδικασμένοι να πολεμάμε για τα αυτονόητα. Σε άλλα μέρη και κοινωνίες, ο κόσμος παλεύει να πάει μπροστά. Να κατακτήσουν αυτά που έχουν μείνει να κατακτηθούν. Εμείς πολεμάμε για να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα, αυτά που έχουν λυθεί σε άλλες κοινωνίες δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια πριν. Σε αυτό το νησί που θέλουμε να το λέμε και ναυαρχίδα του τουρισμού, πράγματα όπως το περιβάλλον και η υγεία είναι ακόμη ζητούμενα. Όταν οι πολίτες παλεύουν για να εφαρμοστεί η νομιμότητα, σύρονται από τους αστυνομικούς, σύρονται στα δικαστήρια, υφίστανται αμέτρητες διώξεις για τα αυτονόητα. Είναι η ώρα που οι Ροδίτες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους γιατί είναι διαχρονικές οι αδικίες που υφίσταται αυτός ο τόπος. Είναι διαχρονική η δουλικότητα των τοπικών ηγεσιών απέναντι στις κεντρικές εξουσίες που παίζουν μονίμως τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Δεν μπορούν οι τοπικές ηγεσίες να είναι ταυτόχρονα και με το φίδι και με τον Αλέξανδρο. Επιχειρούνται αίσχη που θα υποβαθμίσουν ακόμη παραπάνω το περιβάλλον μας και την υγεία και θα βάλουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ανάπτυξή μας. Κι όλα αυτά στο βωμό των μεγάλων ιδιωτικών κερδών».

Το ψήφισμα
Εξάλλου σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν τα εξής:
«Οι κάτοικοι της πόλης μας μετά από πρόσκληση του συλλόγου των κατοίκων των Ανατολικών Συνοικιών (Αγ. Νικολάου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου) συγκεντρωθήκαμε σήμερα 30 Μαρτίου 2017 μπροστά από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ και αφού ακούσαμε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης , των φορέων και τους πολίτες,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
ZHTAME ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
1. Να προβεί στην άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης του υποσταθμού και κέντρου διανομής υψηλής τάσης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

2. Να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της πόλης .
3. Να προχωρήσει άμεσα στην σύγκλιση της διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα υποδείξει την καταλληλότερη εναλλακτική θέση, πάντα ΕΚΤΟΣ κατοικημένων περιοχών της πόλης μας.
4. Να σεβαστεί και να τηρήσει την αρχή της προφύλαξης για τη ζωή μας
5. Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του ΓΠΣ (που ορίζει τις χρήσεις γης)
6. Να αναβαθμιστεί με έργα ανάπλασης η περιοχή με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ
Να σεβαστούν την φωνή και την αγωνία της Τοπικής κοινωνίας και να σταματήσουν άμεσα το ΕΓΚΛΗΜΑ που επιχειρούν σε βάρος της ζωής, της υγείας ,του περιβάλλοντος και της αισθητικής της πόλης μας. Να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν το μνημείο.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση».

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη