«Εις τας επάλξεις και πάλιν» ο Εμμανουήλ Καλαμπίχης

«Εις τας επάλξεις και πάλιν» ο Εμμανουήλ Καλαμπίχης

«Εις τας επάλξεις και πάλιν» ο Εμμανουήλ Καλαμπίχης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 217 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Κυριακή 31 Μαρτίου 1957 Αριθ. Φύλλου 1788

ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ
Προ τινων ετών ησθάνθημεν την ανάγκην να παραδώσωμεν την διεύθυνσιν της “Ροδιακής” μας εις χείρας νεωτέρας πιστεύοντες ότι η μακροχρόνιος και επί δεκαετηρίδας όλας πιστή θητεία μας εις το δημοσιογραφικόν καθήκον μας επέτρεπε πλέον μίαν ανάπαυλαν. Ευρισκόμενοι εις το περιθώριον της ενεργού δημοσιογραφίας μετ’ ευχαριστήσεως εβλέπομεν να μη διαψεύδωνται αι προσδοκίαι, τας οποίας εστηρίξαμεν εις την νέαν διεύθυνσιν και αι οποίαι ακριβώς μεγάλως ηυκόλυναν την απόφασιν της αναπαύσεώς μας. Η “Ροδιακή” εστάθη εις το ύψος, εις το οποίον επί δεκαετηρίδας εφροντίσαμεν να ευρίσκεται και ως εκ τούτου δεν θα υπήρχεν ανάγκη αμέσου επανόδου εις τας επάλξεις μας, αν λόγοι σχετιζόμενοι με την υγείαν του αναλαβόντος την διεύθυνσιν δεν επέβαλλον τούτο.

Εκτελούμεν λοιπόν καθήκον αναλαμβάνοντες και πάλιν από μεθαύριον την διεύθυνσιν της εφημερίδος μας. Καθήκον έναντι αυτής ταύτης της εφημερίδος, την οποίαν εις δυσχερείς περιστάσεις ιδρύσαμεν, εις δυσχερείς αλλά και εις ευοιώνους περιστάσεις διηθύναμεν και η οποία δύναται να χαρακτηρισθή ως έργον της ζωής μας. Καθήκον ακόμη έναντι της Ροδιακής δημοσιογραφίας, η οποία έχει δημιουργήσει μίαν μακροχρόνιον και σταθεράν παράδοσιν. Καθήκον τέλος έναντι του τόπου μας, ο οποίος ευρισκόμενος εισέτι εις το στάδιον της πολιτικής αφομοιώσεώς του προς την λοιπήν Ελλάδα έχει ανάγκην παρά την αναμφισβήτητον πολιτικήν ωριμότητά του και τινων κατευθύνσεων, δια τας οποίας θα ήτο ίσως δυνατόν μία μακρά σχετική δημοσιογραφική πείρα να παράσχη μικράν βοήθειαν.

Οι αναγνώσται της “Ροδιακής” γνωρίζουν ότι κατά τα λοιπά είμεθα θιασώται μιας δημοσιογραφικής τακτικής, την οποίαν η ιστορία της “Ροδιακής” εβοήθησε πολύ ώστε να χαρακτηρισθή η γνησία και σταθερά δημοσιογραφική παράδοσις. Η τακτική μας ήτο πάντοτε να αποφεύγωμεν τας οξύτητας, να αναγνωρίζωμεν την καλήν πρόθεσιν και εκείνων ακόμη, οι οποίοι ενεργούν εξ αντιθέτων προς ημάς πεποιθήσεων και το σπουδαιότερον να υποβοηθώμεν δια παντός τρόπου την τε Κυβέρνησιν και τας Αρχάς, αι οποίαι πρόκειται να κάμουν κάτι καλόν και ωφέλιμον εις την Δωδεκάνησον και την Χώραν.

Ο,τι πολλάκις ετονίσαμεν εις το παρελθόν και δυνάμεθα και τώρα να επαναλάβωμεν είναι ότι από μιας δεκαετίας τώρα δεν υπήρξεν Ελληνική Κυβέρνησις και δεν υπήρξεν Ελλην πολιτικός, ο οποίος να μη ηθέλησε το καλόν της Δωδεκανήσου, ανεξαρτήτως των πολιτικών των πεποιθήσεων. Δια τον λόγον αυτόν οι Δωδεκανήσιοι ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων θα πρέπη, αναγνωρίζοντες τούτο, προκειμένου περί τοπικού ενδιαφέροντος ζητημάτων, να μη καταναλίσκωνται εις άγονον αντίπραξιν, αλλά με παν μέσον να υποβοηθούν τας υπέρ της Δωδεκανήσου καλάς προθέσεις και ενεργείας, οποθενδήποτε και αν αύται προέρχωνται.

Υπό τους ανωτέρω όρους επαναλαμβάνομεν τους αγώνας μας προς το συμφέρον της Δωδεκανήσου και της Χώρας ολοκλήρου με την υπόσχεσιν;οτι θα επαινέσωμεν και θα βοηθήσωμεν πάσαν ορθήν και ωφέλιμον ενέργειαν οθενδήποτε προερχομένων, εξ αντιθέτου δε θα καταδικάσωμεν πάσαν ασύμφορον δια την Δωδεκάνησον και την Χώραν ενέργειαν άνευ της ελαχίστης ιδεολογικής προκαταλήψεως ή προσωποληψίας.
ΕΜΜ. Σ. ΚΑΛΑΜΠΙΧΗΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑΥΤΑΙ ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΝ ΟΔΗΓΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Προχθές την 10ην νυκτερινήν 6 Αμερικανοί ναύται του ναυλοχούντος Αμερικανικού στόλου επιβαίνοντες του υπ’ αριθ. 82.172 Δ.Χ. αυτοκινήτου, ταξί, καθ’ ην στιγμήν τούτο έβαινεν επί της οδού Ηρακλείου εκακοποίησαν όλως αναιτίως τον οδηγόν αυτού Τσαλίκ Μουσταφά ετών 40, προξενήσαντες μώλωπας εις το πρόσωπον αυτού και μικράς σχισμάς εις την ρίνα και κάτωθι του αριστεορύ ωτός, δια των χειρών των και τινος φιάλης. Διερχόμενος εκείθεν χωροφύλαξ του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου κατεδίωξεν τους ανωτέρω Αμερικανούς και συνέλαβεν ένα εξ αυτών ονομαζόμενον Γκάρυ Καλάντρο του Πιέτρο, κάτοχον του υπ’ αριθ. 4740458 δελτίου ταυτότητος, τον οποίον παρέδωσεν εις καταφθάσαντας άνδρας της Αμερικανικής Αστυνομικής περιπόλου.

ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗ ΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΝ
Χθες εις την Κοινότητα Μεσαναγρού ο Β. Χατζηφιλίππου ετών 40, οδηγός Δημοσίων Εργων, επιβαίνων μοτοσυκλέττας, συνεκρούσθη μετά φορτηγού αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να υποστή κατάγματα εις διάφορα μέρη του σώματος.
Ούτος μετεφέρθη εις την Κλινικήν Λαζάρου Τηλιακού όπου και νοσηλεύεται.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΚΩΤΙΑΔΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΝ
ΑΘΗΝΑΙ 30
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωτιάδης συνειργάσθη με τον υπουργόν Βιομηχανίας, δι’ εισαγωγήν κατά παρέκκλησιν εις την Δωδεκάνησον, βενζινοκινήτων αντλητικών συγκροτημάτων, μικράς ιπποδυνάμεως.
Επίσης συνειργάσθη δια την όσον το δυνατόν ταχυτέραν επέκτασιν της ενιαίας τιμής ηλεκτρικού ρεύματος εις την Δωδεκάνησον.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου