Ούτε ψεκασμοί για τον δάκο δεν θα γίνουν φέτος στα νησιά μας!

Ούτε ψεκασμοί για τον δάκο δεν θα γίνουν φέτος στα νησιά μας!

Ούτε ψεκασμοί για τον δάκο δεν θα γίνουν φέτος στα νησιά μας!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 688 ΦΟΡΕΣ

Την ανησυχία του εξέφρασε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η επιχείρηση δακοκτονίας της φετινής χρονιάς στην περιοχή μας καθώς, σύμφωνα με το νέο νόμο, ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος!

Τέτοια πιστοποίηση δεν υπάρχει σε επίπεδο περιφέρειας, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινήσει ο διαγωνισμός, δεν θα βρεθεί ανάδοχος αφού κανένας δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

Αυτή θα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη για τους ελαιοπαραγωγούς μας, οι οποίοι περιμένουν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, ώστε να καταπολεμηθεί ο δάκος της ελιάς που προσβάλλει τον καρπό. Μάλιστα αναμένουν την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου φέτος, η οποία όμως κινδυνεύει με καταστροφή.
Αν ο δάκος δεν καταπολεμηθεί, τότε η παραγωγή θα μειωθεί και θα είναι κακής ποιότητας.

Όπως επεσήμανε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ζητήθηκε η εξαίρεση της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου από την εφαρμογή του κανονισμού, καθώς η νησιωτικότητα δεν επιτρέπει την έγκαιρη μεταφορά των μηχανημάτων και του εξοπλισμού για να αποκτήσουν την πιστοποίηση ενώ από την άλλη μία τέτοια διαδικασία είναι και χρονοβόρα.

Απάντηση δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού, αν και είναι εξ αρχής γνωστό ότι με βάση τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα υπάρξει ανάδοχος.

Σε κάθε περίπτωση η περιφέρεια θα περιμένει μία ακόμα εβδομάδα και στη συνέχεια θα προκηρύξει το διαγωνισμό με τον κίνδυνο να καταστεί άγονος. Όποια πάντως και αν είναι η εξέλιξη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση προς τους παραγωγούς.

«Η διαδικασία της δακοκτονίας φέτος έχει καθυστερήσει σε ότι αφορά την έναρξη του διαγωνισμού, καθώς είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός κανονισμού που μας υποχρεώνει να είναι πιστοποιημένα τα ψεκαστικά μηχανήματα. τέτοιο πιστοποιημένο συνεργείο σε όλη την περιφέρεια δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε:

«Ο κανονισμός μας υποχρεώνει να τον ακολουθήσουμε και είναι όρος της διακήρυξης. αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουμε προβεί στη διαδικασία για το διαγωνισμό.
Έχουμε ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό την εξαίρεση από την προκήρυξη, αλλά μέχρι τώρα δεν την έχουμε πάρει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα η περιφέρεια δεν έχει πάρει επίσης την έγκριση για την κατανομή του προσωπικού που θα χρειαστεί για τη δακοκτονία σε σχέση με πέρσι. «Υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος όταν δεν πάρουμε αυτή την πιστοποίηση να μην παρουσιαστεί ανάδοχος, καθώς δεν υπάρχει κανένας πιστοποιημένος στην περιφέρεια.

Λόγω της νησιωτικότητας και της αδυναμίας των μετακινήσεων, η πιστοποίηση που πρέπει να γίνει στα μηχανήματα είναι και χρονοβόρες και σχεδόν αδύνατες.
Μέχρι τώρα από το υπουργείο δε μας έχουν δώσει μία σαφή απάντηση για το αν μας εξαιρέσουν.

Εμείς επειδή βλέπουμε ότι ο χρόνος κυλά και ότι δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο τη διαδικασία και να τη ξεκινήσουμε θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αν έρθει η εξαίρεση.

Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία με ορατό όμως τον κίνδυνο να μην έχουμε ανάδοχο, με ότι και αν αυτό σημαίνει για τους ελαιοπαραγωγούς και για το σημαντικό προϊόν που παράγει η περιφέρειά μας δηλαδή το λάδι». Αν τελικά δεν επιλυθεί το ζήτημα, θα υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου, λόγω της μη έγκαιρη έναρξη της διαδικασία δακοκτονίας.

«Πάντως θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών από την περιφέρεια για το πώς θα ενεργήσουν. Χρειαζόμαστε δύο μήνες καλώς εχόντων των πραγμάτων για να πραγματοποιηθεί η δακοκτονία. Είμαστε ακόμα στα όρια για να περιμένουμε. Δεν πρέπει όμως να περάσει το Πάσχα και να μην ξεκινήσουμε τη διαδικασία» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη