Ηλίας Μαριέττος: ένας Ροδίτης ξυλογλύπτης με πολύ μεράκι

Ηλίας Μαριέττος: ένας Ροδίτης  ξυλογλύπτης  με πολύ μεράκι

Ηλίας Μαριέττος: ένας Ροδίτης ξυλογλύπτης με πολύ μεράκι

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1912 ΦΟΡΕΣ

Ακολουθώντας τα βήματα του ξυλουργού πατέρα του ο Ηλίας Μαριέττος είναι σήμερα ένας από τους νεότερους σε ηλικία τεχνίτες που ασχολούνται επαγγελματικά με την ξυλογλυπτική.

Στα 32 του χρόνια έχει ήδη μία πολυετή πείρα καθώς αμέσως μετά το σχολείο φοίτησε σε σχολή ξυλογλυπτικής και κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Αλλωστε το επάγγελμα του πατέρα του και ο χώρος στον οποίο κινούνταν από μικρός συνέβαλαν στο να δεθεί με το αντικείμενο, να μάθει την τέχνη του ξυλουργού, στη συνέχεια να γίνει ένας ταλαντούχος ξυλογλύπτης και σήμερα να παραδίδει μαθήματα σε όσους επιθυμούν να διδαχτούν την ξυλογλυπτική.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο ο Ηλίας όσο και ο μικρότερος αδελφός του Παντελής απασχολούνται στην οικογενειακή επιχείρηση ( Επιπλοτεχνική και Ξυλογλυπτική Σαλάκου ) και έχουν πελάτες σε όλο το νησί,

«Η ξυλογλυπτική χρειάζεται υπομονή και μεράκι, και για να ασχοληθείς με αυτό πρέπει να το αγαπάς» λέει στη «Ρ» ο Ηλίας Μαριέττος και προσθέτει ότι λόγω της δυσκολίας που υπάρχει δεν το επιλέγει κάποιος εύκολα ώστε να γίνει το κύριο επάγγελμά του.

Στην ξυλογλυπτική απεικονίζονται πάνω σε διάφορα ξύλα μορφές, τοπία, σχέδια… Είναι τέχνη και εκείνος που θα ασχοληθεί μαζί της πρέπει να έχει το ταλέντο της δημιουργίας, την έμπνευση και φυσικά την ικανότητα. Ένα άψυχο ξύλο μεταμορφώνεται και παίρνει ζωή στα χέρια του καλλιτέχνη…

Σκαλιστό μπαούλοΣκαλιστό μπαούλο


Όπως συμβαίνει και με τον Ηλία ο οποίος κρατώντας το σκαρπέλο, το κοπίδι, και το σφυρί δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα, τέμπλα εκκλησιών, εικόνες, εικονοστάσια, αναλόγια, κασέλες, στασίδια, κλπ. αλλά και παραδοσιακά έπιπλα, καθώς και κουφώματα.

Στην ερώτηση αν οι χειροποίητες δημιουργίες και συγκεκριμένα τα ξυλόγλυπτα είναι προσιτά στο ευρύ κοινό, δε διστάζει να απαντήσει ότι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία επιλέγει τα βιομηχανοποιημένα που είναι φυσικά και φθηνότερα.

«Το χειροποίητο πάντα κοστίζει» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι είναι δύσκολο κάποιος τεχνίτης που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο να επιβιώσει μόνο με το ξυλόγλυπτο, και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα οι επαγγελματίες στον κλάδο είναι λίγοι.

Όμως όσοι γνωρίζουν ότι τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα και γενικά οι χειροποίητες κατασκευές, χαρακτηρίζονται από ποιότητα που δε συγκρίνεται με τα… έτοιμα, τα επιλέγουν συνειδητά παρά το κόστος τους.

ΑναλόγιοΑναλόγιο


Μάλιστα αυτό τον καιρό ασχολείται με την κατασκευή τέμπλου που προορίζεται για την εκκλησία του Αγίου Παϊσίου και η οποία θα λειτουργήσει το καλοκαίρι στην περιοχή του Αρχαγγέλου.

Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος ξυλογλύπτης είναι συνειδητοποιημένος επαγγελματίας πρέπει να επιμένει γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του, όπως λέει και ο Ηλίας, που πέρα από την εργασία του διδάσκει την τέχνη είτε στο ΚΕΚ Γεννηματάς, είτε έχει συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού για μαθήματα.

Μάλιστα στο ΚΕΚ διδάσκει ξυλογλυπτική πέντε χρόνια, και έχει μαθητές διαφόρων ηλικιών που θέλουν να μάθουν την τέχνη κυρίως για χόμπι. Εκεί λοιπόν δείχνει πώς γίνεται η γλυπτική σε ξύλο ξεκινώντας από το φλαμούρι (μαλακό ξύλο ιδανικό για τους αρχάριους) και προχωρά σε οξιά, κερασιά, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών.

Ο Ηλίας Μαριέττος δέχεται παραγγελίες στο τηλέφωνο 6979505131.

Φορητό εικονοστάσιΦορητό εικονοστάσι

Τα αδέλφια Παντελής και Ηλίας ΜαριέττοςΤα αδέλφια Παντελής και Ηλίας Μαριέττος

Μαθήματα στο ΚΕΚ ΓεννηματάςΜαθήματα στο ΚΕΚ Γεννηματάς

Βαλίτσα Τιμίου ΣταυρούΒαλίτσα Τιμίου Σταυρού

Το τέμπλο του Αγίου ΠαϊσίουΤο τέμπλο του Αγίου Παϊσίου


Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»