Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Θυρεοειδής  και εγκυμοσύνη

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 193 ΦΟΡΕΣ

Οι νόσοι του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής, παράγει ορμόνες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Όταν εκτρέπεται και εκκρίνει περισσότερες ορμόνες, τότε μιλούμε για υπερθυρεοειδισμό – η συχνότερη μορφή του ονομάζεται νόσος του Basedow.

Τα συμπτώματα: απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, νευρικότητα και μεγάλη κούραση.
Το αντίθετο, όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, τότε μιλούμε για υποθυρεοειδισμό (η συχνότερη μορφή είναι η νόσος του Hashimoto): το βάρος της ασθενούς αυξάνεται και το καρδιαγγειακό σύστημα της λειτουργεί με βραδείς ρυθμούς, αισθάνεται επίσης πολύ νωθρή.

Οι παθολογίες του θυρεοειδούς είναι συχνές νόσοι που ονομάζονται αυτοάνοσες: ο οργανισμός παράγει αντισώματα τα οποία επιτίθενται στους ιστούς του θυρεοειδούς. Έτσι, ο αδένας απορυθμίζεται και παράγει υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή ποσότητα ορμονών.

Αντιμετώπιση
Αν η μέλλουσα μητέρα πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, τα αντισώματα που ευθύνονται για τη νόσο μπορούν να διαπεράσουν το φράγμο του πλακούντα και να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό στο μωρό. Για την πρόληψη αυτού του κινδύνου, στην έγκυο χορηγούνται αντιθυροειδικά φάρμακα.

Όμως, ενδέχεται αυτές οι θεραπείες που χορηγούνται στη μέλλουσα μητέρα για τη θεραπεία του δικού της υπερθυρεοειδισμού, να διαπεράσουν σε μεγάλη ποσότητα το φράγμο του πλακούντα και να μπλοκάρουν τον θυρεοειδή του μωρού, το οποίο τότε θα εκδηλώσει υποθυρεοειδισμό. Σε αυτήν την περίπτωση θεραπεύουμε το μωρό με έκχυση θυρεοειδικών ορμόνων ή μειώνοντας τις δόσεις των φαρμάκων που χορηγούνται στη μέλλουσα μητέρα.

Όσον αφορά την έγκυο που πάσχει από υποθυρεοειδισμό, αν σε αυτή χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία, τότε δεν θα προκαλέσει κανένα κίνδυνο στο μωρό της. Μόνο όταν η θεραπεία της δεν είναι σωστά ρυθμισμένη τότε θέτει την υγεία της σε κίνδυνο: σε αυτήν την περίπτωση, παράγει υπερβολικά μικρή ποσότητα ορμονών. Ένα έλλειμμα που ενδέχεται να είναι επιβλαβές για το έμβρυο, αφού δεν τις παράγει από μόνο του κατά τη διάρκεια των πρώτων του εβδομάδων στη μήτρα. Καθώς το έμβρυο έχει ανάγκη από αυτές τις ορμόνες για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του, πρέπει να τις λάβει μέσω της μητέρας του.

Η κύηση μπορεί να προκαλέσει θυρεοειδικές διαταραχές;
Ναι. Κατά τη διάρκεια της κύησης οι ανάγκες σε ιώδιο αυξάνουν. Αυτό το στοιχείο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Άρα μια διατροφή ελλειμματική σε ιώδιο δημιουργεί στη μέλλουσα μητέρα κίνδυνο υποθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα μοιάζουν με τα συμπτώματα της κύησης (εμετοί, αύξηση βάρους, κούραση), στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η πάθηση μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ενδέχεται ωστόσο να εμφανιστεί βρογχοκήλη (αύξηση του όγκου του θυρεοειδούς) όμως στο τέλος του πρώτου τριμήνου συνήθως αποκαθίσταται.

Γιατί γίνεται προληπτικός έλεγχος υποθυρεοειδισμού σε όλα τα μωρά;
Ένα μωρό στα 3.000 περίπου, γεννιέται με θυρεοειδή αδένα που δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται κίνδυνο σοβαρής νοητικής υστέρησης. Έχοντας κατά νου αυτόν τον κίνδυνο κατανοούμε καλύτερα γιατί όλα τα βρέφη ελέγχονται προληπτικά πριν εγκαταλείψουν το μαιευτήριο. Αν η διάγνωση επιβεβαιωθεί, τότε υποβάλλονται σε θεραπεία με θυροειδικές ορμόνες, διασφαλίζοντάς τους μια απόλυτα φυσιολογική νοητική ανάπτυξη.

Πηγή:iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού