Δέκα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Alzheimer

Δέκα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Alzheimer

Δέκα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Alzheimer

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 201 ΦΟΡΕΣ

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Alzheimer, που θε πρέπει να προσέξουμε.

Αλλαγές στη διάθεση και στην προσωπικότητα

Στα αρχικά στάδια της νόσου, οι άνθρωποι συχνά γίνονται αγχώδεις, εμφανίζουν σύγχυση, κατάθλιψη, φόβο ή καχυποψία. Μπορεί να εκνευριστούν εύκολα –στο σπίτι, στην εργασία, με μέλη της οικογενείας και φίλους-ιδιαίτερα όταν δεν αισθάνονται άνετα ή όταν διαταραχτεί η ρουτίνα τους.

Απόσυρση από την εργασία ή από κοινωνικές δραστηριότητες
Αλλαγές στη νοητική λειτουργία μπορούν να καταστήσουν δύσκολο σε ανθρώπους με αρχικό Alzheimer να συνεχίσουν με το ίδιο επίπεδο συμμετοχής σε καθήκοντα στη δουλειά, σε κοινωνικές δραστηριότητες, αναψυχή και χόμπυ. Η απόσυρση από δραστηριότητες μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου.

Απώλεια κρίσης
Η ανικανότητα να έχει κάποιος καλή κρίση και να λαμβάνει καλές αποφάσεις μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα της νόσου. Άνθρωποι με τη νόσο ενδεχομένως έχουν κακή κρίση όσον αφορά τα χρήματα. Μπορεί επίσης να δίνουν μικρότερη προσοχή στην υγιεινή και στην περιποίηση.

Λάθος τοποθέτηση αντικειμένων
Άνθρωποι με πρώιμη νόσο μπορεί ενδεχομένως να βάζουν αντικείμενα σε ασυνήθιστα μέρη. Συχνά δεν μπορούν να θυμηθούν πού έχουν βάλει κάτι που χάθηκε και μπορεί να κατηγορήσουν άλλους για κλοπή. Το να βάζουν αντικείμενα σε λάθος μέρη συμβαίνει πιο συχνά καθώς προχωρά η νόσος.

Προβλήματα με τη χρήση λέξεων
Άνθρωποι με αρχική νόσο μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία να παρακολουθήσουν συνομιλίες. Συχνά επαναλαμβάνονται ή προσπαθούν με το λεξιλόγιο-έχουν πρόβλημα να βρουν τη σωστή λέξη ή χρησιμοποιούν λάθος λέξεις για αντικείμενα. Μπορεί να σταματήσουν στη μέση των συζητήσεων και να μην ξέρουν πώς να συνεχίσουν.

Πρόβλημα με την όραση
Αρχικά η νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Σε ορισμένες περιστάσεις άνθρωποι με τη νόσο έχουν δυσκολία να διαβάσουν, να κρίνουν αποστάσεις ή να διαπιστώσουν χρώμα ή αντίθεση. Η αντίληψη, επίσης μπορεί να επηρεαστεί-μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος μπροστά από ένα καθρέφτη και να νομίζει ότι κάποιος άλλος είναι στο δωμάτιο.

Σύγχυση με το χρόνο ή με μέρη
Η σύγχυση σχετικά με το πέρασμα του χρόνου είναι ακόμα ένα προειδοποιητικό σημείο. Άνθρωποι με αρχικό στάδιο μπορεί να χάσουν ημερομηνίες και εποχές και να έχουν δυσκολία να καταλάβουν πράγματα που συμβαίνουν στο μέλλον και όχι αμέσως. Μπορεί να ξεχάσουν πού είναι και πώς έφτασαν εκεί.

Δυσκολία να ολοκληρώσουν γνωστές δουλειές
Άνθρωποι με αρχικό Alzheimer μπορεί να έχουν δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών ρουτίνας-που μπορούσαν να ολοκληρώσουν χωρίς να το σκέφτονται. Μπορεί να χαθούν οδηγώντας σε γνωστό μέρος ή να ξεχάσουν τους κανόνες ενός παιχνιδιού ή πώς να συντονιστούν με μια εκπομπή.

Προκλήσεις στο σχεδιασμό ή στην επίλυση προβλημάτων
Άνθρωποι με πρώιμο Alzheimer συχνά έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και να δουλεύουν με αριθμούς.
Μπορεί να βρουν δύσκολο να ακολουθήσουν ένα σχέδιο ή μια συνταγή, για παράδειγμα, ή να βρουν λύσεις για κοινά προβλήματα. Οι μηνιαίοι λογαριασμοί συχνά γίνονται δύσκολο να ακολουθηθούν.

Απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινή ζωή
Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια αρχικής νόσου. Άνθρωποι με τη νόσο μπορεί να κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και συχνά ξεχνούν σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα. Μπορεί να βασίζονται σε μέλη της οικογένειας για να θυμηθούν κάτι.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser