Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Π. Καμμένος

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Π. Καμμένος

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Π. Καμμένος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1085 ΦΟΡΕΣ

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, όπου ανακηρύχθηκε το 2017 έτος εθνοφυλακής

«Είμαστε όλοι Εθνοφύλακες!», δήλωσε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος κήρυξε το έτος 2017 ως έτος Εφέδρων και Εθνοφυλακής και, βέβαια, δεν παρέλειψε να στείλει ηχηρό μήνυμα, ιδίως προς τη γείτονα, λέγοντας: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το παν για την ειρήνη, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα»!

Ο Υπουργός έφθασε στη Ρόδο χθες στις 5:00 το απόγευμα, προερχόμενος από Τήλο, και μετέβη αμέσως στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου όπου φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση για την Εθνοφυλακή, παρουσία δεκάδων Εφέδρων και Εθνοφυλάκων και βέβαια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής μας και όχι μόνο.


Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αρχηγός του ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός της ΑΣΔΕΝ, ο Στρατηγός και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, αξιωματικοί, εθνοφύλακες κτλ.

Ο Υπουργός, ξεκίνησε το χαιρετισμό του, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που βρέθηκε στη Ρόδο για να κηρύξει επίσημα το έτος 2017 ως έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων. Μάλιστα, ζήτησε συγνώμη για την καθυστερημένη αφιξή του (σ.σ. κατά δύο ώρες περίπου) επειδή χθες είχαμε την πτώση ενός αεροσκάφους-ευτυχώς με αίσιο τέλος για τον πιλότο-και ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει μέχρι να λήξει η έρευνα και η διάσωση.

Το μήνυμα
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας, κατά την ομιλία του τόνισε ότι αναβαθμίζουν συνεχώς το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στο ευρύτερο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και είπε, στη συνέχεια:
«Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε καλή γειτονία με τα όμορα κράτη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε ούτε ένα χιλιοστό της Ελληνικής κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Όλες οι προκλήσεις, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, απαντώνται με αποφασιστικότητα και τόλμη».

»Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καλέσω την Τουρκία, ιδίως από αυτή την περιοχή, την τουριστική περιοχή, να αντιληφθεί ότι, προς το συμφέρον και των δύο χωρών, είναι να χτίζουμε σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης. Οι προκλήσεις, οι απειλές, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το παν για την ειρήνη αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα»!


Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους Έφεδρους και τους Εθνοφύλακες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα της εκδήλωσης, είπε: «Εσείς οι ακρίτες της Δωδεκανήσου το βιώνετε σχεδόν καθημερινά. Θυμίζω σε όλους ότι, δυστυχώς, η Τουρκία δεν σέβεται ούτε βασικούς κανόνες τιμής, προκαλώντας ακόμα και την ημέρα που τιμούσαμε τη μνήμη του ήρωα, του πτέραρχου, Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στην Κάρπαθο, που έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας, το Αιγαίο, παραβιάζοντας τον Εθνικό εναέριο χώρο».

Έκδηλη ήταν η πρόθεση του Υπουργού να εξυψώσει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της περιοχής μας, λέγοντας: «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δρα με ψυχραιμία, με σχεδιασμό και απαντώντας σε εχθρούς και φίλους με τα λόγια που έχουν δώσει οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι Εθνοφύλακες: Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας τις σημαίες. Για εμάς, όπως έχω πει και στο παρελθόν, τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας και αυτό είναι απόφαση του συνόλου του Ελληνικού λαού».

Και συνέχισε λέγοντας: «Όλοι εσείς που κατοικείτε μαζί με τις οικογένειές σας στα ακριτικά νησιά μας και ιδιαίτερα στα μικρονήσια, όπως στο Καστελλόριζο, που δεν παρέχουν τις ευκολίες των μεγάλων πόλεων, επιτελείτε εθνικό καθήκον, εθνικό ρόλο. Και όχι μόνο οι εθνοφύλακες αλλά ακόμα και τα μέλη των οικογενειών όταν ζουν σε συνθήκες δύσκολες κατά τη διάρκεια του χειμώνα επιτελούν εθνικό έργο. Αν δεν υπάρχουν οι νησιώτες, δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχουν εθνικά χωρικά ύδατα. Θέλω να γίνει απόλυτα σαφές ότι οι Εθνοφύλακες, ειδικά των νησιών, δίνουν το μήνυμα ότι το Αιγαίο με τη μακραίωνη ιστορία δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ».


Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι από την πλευρά τους εργάζονται συστηματικά με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων μας, την οποία ενισχύουν πάντα οι Εθνοφύλακές μας.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών για την παρουσία τους γιατί, όπως είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία για το έτος της Εθνοφυλακής το μήνυμα ενότητας του Ελληνικού λαού. «Μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα πυγμής, αποφασιστικότητας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στο αύριο», είπε επίσης και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους στρατεύσιμους που με επαγγελματισμό φροντίζουν να παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση στους Εθνοφύλακές μας ώστε η Εθνοφυλακή να συνεχίσει το ρόλο της ως μέλος της δύναμης αποτροπής της πατρίδας μας. Και είπε κλείνοντας: «Θέλω να λάβω από εσάς την άδεια να κηρύξω το έτος 2017 ως έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων, δίνοντας ένα μήνυμα από εδώ, από τη Ρόδο: Είμαστε όλοι Εθνοφύλακες»!..

Έτος Εφέδρων-Εθνοφυλακής
Ο κ. Καμμένος εξήρε τις δραστηριότητες των Εθνοφυλάκων και είπε ότι παρακολουθεί συνεχώς από κοντά σε τάγματα Εθνοφυλακής σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά μας και στον Έβρο.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι, από τις αρχές του χρόνου είχε αναγγείλει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καθορίσει το 2017 ως έτος Εφέδρων και Εθνοφυλακής και ήδη έχει συσταθεί μία Διεύθυνση Εθνοφυλακής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού η οποία έχει αναλάβει την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνοφυλακής, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως επίσης και την αναβάθμιση του έργου της Εθνοφυλακής, που αυτό σημαίνει οπλισμός, συνεχής εκπαίδευση, σύνδεση με την τοπική κοινωνία, αναγνώριση τοπικού εδάφους και πολεμικός σχεδιασμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, Ελληνίδες και Έλληνες που ανήκουν στην Εθνοφυλακή να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.


Οι Εθνοφύλακες και οι Έφεδροι-είπε ακόμη ο Υπουργός-αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας και διαχρονικά δηλώνουν παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Είναι αυτοί που, μαζί με τα στελέχη και τους κληροδοτούν στις μονάδες του στρατού ξηράς υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
Η αποστολή της Εθνοφυλακής, πέραν από τη συμβολή της στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων, είναι και η συνεισφορά της με κοινωνικό έργο, όπως η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Αλλά, το πιο σημαντικό καθήκον της Εθνοφυλακής είναι η ανύψωση του ηθικού του ακριτικού κυρίως πληθυσμού καθώς η παρουσία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών.

Οι Εθνοφύλακές μας, παρά τις πολλές ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουν είτε σε επαγγελματικό είτε σε οικογενειακό επίπεδο, ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα, πειθαρχία και ενθουσιασμό στα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Η παρουσία τους είναι εξαίρετα σημαντική όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν τη μαχητική ικανότητα του στρατού ξηράς αλλά γιατί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεώτερες γενιές, επαυξάνοντας τους άρρηκτους δεσμούς του λαού με τα στρατευμένα νιάτα και τα στελέχη τους» .
Κλείνοντας, είπε ότι σκοπός τους είναι τους σχεδιασμούς της παλλαϊκής άμυνας να τους εντάξουν μαζί με την Εθνοφυλακή και να ξαναχαράξουν μία κοινή πολιτική για την άμυνα των νησιών μας.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΣ είπε ότι κηρύσσουν την επίσημη έναρξη του έτους Εφέδρων-Εθνοφυλάκων στη Ρόδο με σκοπό να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η ανιδιοτελής προσφορά τους στην προσπάθεια εξασφάλισης της ακεραιότητας της πατρίδας αλλά και να σηματοδοτήσουν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του ρόλου τους.
Όπως είπε, για την πραγματοποίηση της τελετής, επιλέχθηκε η Ρόδος για σημειολογικούς λόγους καθόσον οι μονάδες Εθνοφυλακής της Ρόδου, διαχρονικά, παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής. Και είπε, στη συνέχεια:


«Ο Εθνοφύλακας όπως και ο Έφεδρος, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη του ψυχικού μεγαλείου του Έλληνα και της προσφοράς του προς την πατρίδα. Η Εθνοφυλακή αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποτροπής και συντελεί στην επαύξηση της μαχητικής ισχύος του στρατού ξηράς. Η οργάνωση από την ειρηνική περίοδο μονάδων Εθνοφυλακής με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες, ενισχύει την άμυνα της χώρας και συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα, όμως, από τον επιχειρησιακό της ρόλο, η Εθνοφυλακή διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού του τοπικού πληθυσμού καθώς η ύπαρξή της είναι συνυφασμένη με την σύγχρονη ιστορία, την παράδοση και την εθνική συνείδηση των κατοίκων ιδίως των ακριτικών περιοχών».

»Οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας, παραμένουν ασταθείς και οι γνωστές απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας εξακολουθούν να υφίστανται. Απαιτείται συνεπώς η διαρκής ετοιμότητα του στρατού ξηράς στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργιας, με στόχο την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων και την επιτυχή αντιμετώπιση των απειλών. Για το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Εθνοφυλακή αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και για το λόγο αυτό βούλησή μας είναι η ριζική αναβάθμιση του θεσμού με αντικειμενικό σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μονάδων Εθνοφυλακής».
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων.

ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ
Το σχολείο, που κατασκεύασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Τήλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών των οικογενειών των προσφύγων στο νησί, εγκαινίασε χθες ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Τη δημιουργία του σχολείου είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Τήλο.


Στον χαιρετισμό του ο κ. Καμμένος σχολίασε μεταξύ άλλων ότι "αποτελεί πρότυπο, το πόσο οι κάτοικοι της Τήλου, με τη συνδρομή βεβαίως της δημοτικής αρχής, αγκάλιασαν τις οικογένειες αυτές και σήμερα μιλούμε για μία συμβίωση που αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο".

Απευθυνόμενος προς τους Σύρους στην καταγωγή πρόσφυγες, ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι συριακά ήταν τα καράβια που φιλοξένησαν τους πρώτους Έλληνες πρόσφυγες, στη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής "όταν κάποια ευρωπαϊκά κράτη, με παρουσία του στόλου τους εκεί, χτυπούσαν με τα κουπιά τους Έλληνες για να μην ανέβουν στα καράβια", όπως είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αποστολή συριακής βοήθειας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να καταλήξει "όλα αυτά στη ζωή είναι χρωστούμενα. Σας τα χρωστούσαμε από το παρελθόν και αυτή τη στιγμή τα εξοφλούμε".

Τέλος διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες ότι "οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα κάνουμε τα πάντα, ώστε όταν θα γυρίσετε στα σπίτια σας να μας θυμάστε με αγάπη και με αδελφοσύνη".
Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά - Αλειφέρη και το δημοτικό συμβούλιο ανακήρυξαν τον κ. Καμμένο επίτιμο δημότη του νησιού. Τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Διαβάστε ακόμη

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες