Θα πάω στον εισαγγελέα προειδοποίησε ο Χατζημάρκος

«Μεγάλες αλήθειες» για το μεγαλύτερο έργο στο Αιγαίο, το φράγμα του Γαδουρά, ειπώθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα αυτό, προειδοποιώντας ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση ο ίδιος θα προσφύγει στον Εισαγγελέα, ενώ το Σώμα ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και ΔΕΥΑΡ, κατά πλειοψηφία αφού μειοψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εισηγητής για το θέμα ήταν, βέβαια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές για να επιλυθούν τα προβλήματα με το νερό, ενημέρωσε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ ενέκρινε την προγραμματική η οποία πρέπει να υπογραφεί, σχολιάζοντας πάντως ότι «θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τη ΔΕΥΑΡ». Κλείνοντας, ευχήθηκε μέσα από αυτό που βιώσαμε να γίνουμε καλύτεροι και μετά τη λήξη της σύμβασης η ΔΕΥΑΡ να χειρίζεται το φράγμα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, έκανε λόγο για μία τραυματική εμπειρία που είχαμε φέτος με το νερό στη Ρόδο καθώς ήταν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Είπε, ακόμη, ότι κανείς δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί το θέμα, απλά μετέφεραν την αγωνία των συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι με την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού μπήκε  τέλος σε μία περιπέτεια και ότι πρέπει να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση γιατί τελειώνει εδώ, τώρα όμως-συνέχισε-αρχίζουν οι προκλήσεις για όλους μας και κυρίως για τη ΔΕΥΑΡ.

«Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν είναι ούτε φιλανθρωπικά ούτε ευαγή ιδρύματα», είπε ακόμη και τόνισε ότι η ΔΕΥΑΡ θα πρέπει από εδώ και πέρα να προετοιμαστεί για ν’ αναλάβει εκείνη τη διαχείριση του φράγματος σε πέντε χρόνια, να αρχίσει να οργανώνεται και να εκπαιδεύεται.

Την κάθετη αντίθεσή τους εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, ο οποίος έδωσε έμφαση στο τι θα γίνει όταν θα εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή οδηγία για το κλείσιμο των γεωτρήσεων και ότι το κόστος θα μετακυλήσει στον καταναλωτή. Ουκ ολίγες φορές τόνισε ότι οδεύουμε προς ιδιωτικοποίηση του νερού και ότι κανείς δεν πιστεύει ότι στο μέλλον θ’ αλλάξει ο φορέας διαχείρισης του φράγματος. Όπως είπε, το νερό θα γίνει εμπόρευμα και αν δεν πληρώνει η ΔΕΥΑΡ θα κόβεται.

Εκπροσωπώντας την παράταξη «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε εφησυχασμός αλλά ούτε πανικός. Κατά τον ίδιο, υπάρχει πρόβλημα αλλά θα πρέπει να το εντοπίζουμε επακριβώς και εξέφρασε την ανακούφιση και την ικανοποίησή του για τη μάχη που έδωσαν Δήμος και Περιφέρεια στο Ελεγκτικό.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων, με τον Αντιδήμαρχο και μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ κ. Αγαπητός Πάλλας,  να αναφέρεται στη μεγάλη ανομβρία που έχουμε εδώ και δύο χρόνια  και μας έφερε αυτά τα αποτελέσματα αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και δυόμιση μήνες από τη ΔΕΥΑΡ για να δώσει λύσεις ενώ ανέφερε ότι τα προβλήματα λύνονται.

Όμως, ο κ. Πάλλας εμφανίστηκε προβληματισμένος για την προγραμματική λέγοντας ότι  πρέπει να περάσει αφού μπορεί να μη συμφωνούν με κάποια πράγματα αλλά δεν υπάρχει λύση αφού τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αν έκαναν καλά ή όχι αλλά να έχει νερό στο σπίτι του.

Για μία ημέρα δημιουργίας έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας αφού αυτό το φράγμα δίνει την ελπίδα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει το νησί. Ένα «μεγάλο συγνώμη», όπως είπε, αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει από τους πολίτες ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας για την ταλαιπωρία όλο αυτό το διάστημα, και κυρίως από τους επιχειρηματίες που κινδύνευσαν ακόμη και με ακύρωση συμβολαίων. Είπε, ακόμη, ότι μετά αν είναι να κάνουμε καταλογισμό ευθυνών, «αλλά όχι αυτή την ώρα».

Ο Δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε σε όλες τις πλευρές του θέματος, ενώ για το φράγμα είπε ότι πρόκειται για ένα έργο που δίνει πνοή στον τόπο και διασφαλίζει το πολύτιμο αγαθό του νερού. Για τη διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν δόθηκε μάχη ένας Θεός και εγώ με τον Περιφερεειάρχη το ξέρουμε»!

Στη συνέχεια, απαντώντας στον προβληματισμό εάν πρέπει να υπογράψουν την προγραμματική, είπε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να παρέχει στους δημότες του αυτό το κοινωνικό αγαθό και ότι έχουν ζητήσει από τώρα να εκπαιδεύονται τα στελέχη της ΔΕΑΥΡ. 

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν τα έργα και ότι δεν έχει σημασία που δεν αποτυπώνεται στη σύμβαση. «Το πώς θα προσχωρήσουν στην ουσία οι διαδικασίες είναι ευθύνη του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου», διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι το κόστος θα το απορροφήσει η ΔΕΥΑΡ και δεν θα μετακυλήσει στους πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης
Όλα όσα…δεν έλεγε το προηγούμενο διάστημα, είπε, προχθές το βράδυ, ο Περιφερειάρχης με ένταση και εμφανή τη φόρτιση αλλά και την αγανάκτηση σε ορισμένα σημεία. Αφού εξέφρασε κάποια ενόχληση για μερικά απ’ όσα άκουσε στο δ.σ., είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο στάδιο που βρέθηκε ποτέ στην ιστορία του.

Πηγαίνοντας λίγο το χρόνο πίσω, ανέφερε ότι το 2014 το έργο που επί δεκαετίες σχεδιάζεται, δημοπρατείται και υλοποιείται, μεταφέρεται στην Περιφέρεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή. Παραδόθηκε ημιτελές, με τον ανάδοχο να είναι σε πολύ άσχημη οικονομική θέση και να μην υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστούν εργασίες και με το φορέα που χρηματοδότησε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του έργου, το Ταμείο Συνοχής, να είναι…στα κάγκελα.

Μετά από δεκαπέντε μήνες και ενώ πουθενά δεν υπήρχε η πρόβλεψη ότι το έργο θα τελείωνε, το 2016 το έργο τελείωσε και έδωσε νερό άριστης ποιότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του, το οποίο ήταν δωρεάν.

Προχθές το βράδυ, ο κ. Χατζημάρκος, ευθύς εξ αρχής, έκανε γνωστή την πρόθεσή του ότι ήθελε «να τα πουν όλα» και έδωσε απαντήσεις σ’ αυτά που λέγονται αλλά και…αιωρούνται το τελευταίο διάστημα. Έκανε λόγο για δεκάδες ανώνυμες καταγγελίες των οποίων έχουν γίνει αποδέκτες και αυτές, όπως είπε, δημιουργούν κλίμα. Μ

ίλησε για πάσης φύσεως συκοφαντία και ψεύδη, και οι ίδιοι είχαν εικόνα όλης αυτής της εκστρατείας-όπως τη χαρακτήρισε-με τις καταγγελίες, ένα συντριπτικό ποσοστό των οποίων στο Διαδίκτυο είναι πολύ γνωστών σε όλους μας ανθρώπων. Και είπε: «Δεν χάθηκε καμία μάχη πουθενά. Μάχη σε Δικαστήριο δεν έχει χαθεί ποτέ από την Περιφέρεια.

Το έργο κρίθηκε παντού: Πάνω από το τραπέζι, κάτω από το τραπέζι. Αναφέρομαι στις καταγγελίες αυτές που έγιναν σε εισαγγελείς, σε επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στον Άρειο Πάγο, το Ελεγκτικό, σε Υπουργεία μεταφορών, Εσωτερικών, σε ΜΜΕ, όπου μπορείτε να φανταστείτε…Το έργο δεν ηττήθηκε πουθενά. Σε κανένα επίπεδο δεν ηττήθηκε»!

Είπε, όμως, στη συνέχεια, ότι, μεσούσης της κρίσης, δεν ήθελε συζήτηση για όλους αυτούς που δημιούργησαν διάφορα θέματα,
Συνέχεια στη σελ. 31

ωστόσο έστειλε σαφή προειδοποίηση λέγοντας: «Αλλά, θα ‘ρθει πολύ σύντομα η μέρα που θα λειτουργήσει το έργο, θα δώσει νερό ξανά στην πόλη, μετά θα πάω εγώ στον Εισαγγελέα! Και έχετε το λόγο μου γι’ αυτό: Για όλα τα ξενύχτια που έχουν κάνει οι συνεργάτες μου, για όλες τις επιτυχίες που έφεραν, για το ότι δεν ηττήθηκαν ποτέ και πουθενά, για όλα όσα πέρασαν, για όλες αυτές τις βρώμικες, άθλιες, ανήθικες καταγγελίες που δέχθηκαν σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα»!

Ακολούθως, θέλησε να κάνει ορισμένες σημαντικές, όπως είπε, διευκρινίσεις, ξεκινώντας απ’ αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ότι δηλαδή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η σύμβαση, για το οποίο σχολίασε: «Συμφωνώ. Για την Περιφέρεια να δείτε πόσο καλύτερη θα μπορούσε να είναι η σύμβαση!» και εξήγησε ότι π.χ. θα μπορούσε η Περιφέρεια να μην εισπράξει τον πρώτο λογαριασμό αρχές Ιουνίου, κάτι που είναι ταμειακή διευκόλυνση στη ΔΕΥΑΡ. 

Ο κ. Χατζημάρκος, στη συνέχεια, μίλησε με αριθμούς και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια στηρίζει τη ΔΕΥΑΡ με 2 από τα 9 εκατ. ευρώ, άρα η σύμβαση που ψήφισε το δ.σ. είναι 7 εκατ. ευρώ και αυτή που ψήφισε η ΔΕΥΑΡ είναι 7.2 εκατ. ευρώ και όχι 9,2 εκατ. ευρώ, λόγω ακριβώς της στήριξης από την Περιφέρεια και τις διευκολύνσεις που τις έκανε. Ακόμη, η σύμβαση λέει ότι δεν θ’ αυξηθεί η τιμή του νερού και για κάποιους που λένε το αντίθετο είπε ότι το μήνυμα είναι ότι στην πολιτική δεν υπάρχει πια καμία απολύτως ηθική.

Σχετικά με το αν η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα να διακόψει εάν μείνει απλήρωτη, είπε ότι αυτό είναι δεσμευτικό να μπει στη σύμβαση και ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη συντήρησης του δικτύου του αγωγού του φράγματος. Επίσης, κανείς δεν ξέρει το κόστος του ρεύματος αφού το φράγμα δεν έχει λειτουργήσει με παραγωγή μεγάλη σε δωδεκάμηνη βάση για να το γνωρίζουμε.

Είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ότι θα ήταν χαρά τους από την αρχή να είναι η ΔΕΥΑΡ ο διαχειριστής του φράγματος, γιατί σήμερα στην Ε.Ε. και το Ταμείο Συνοχής υπόλογος για οτιδήποτε είναι η Περιφέρεια. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, αν η ΔΕΥΑΡ είχε το φράγμα τώρα θα έκανε διαγωνισμό για την ανάθεσή του σε ανάδοχο.

Τόνισε, επίσης, ότι η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Βουλή μπορεί να δώσει στη ΔΕΥΑΡ το φράγμα με νόμο αύριο το πρωί αφού η Βουλή με νόμο είναι εκείνη που το έδωσε στην Περιφέρεια, και έκανε λόγο για ένα «ανήθικο κουτσομπολιό» που λέγεται.
Θέλησε, ακόμη, να καταστήσει σε όλους σαφές ότι ο ίδιος δεν θέλει «με βαριά καρδιά» να ψηφίσει κανένας την προγραμματική και δήλωσε υπερήφανος γιατί η χώρα γλύτωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ο τόπος ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο, το οποίο αποδεδειγμένα έδωσε το καλύτερο νερό το 2016, και τώρα οποτεδήποτε βγάλει το έργο αυτό νερό ασφαλές, μέσα στα όρια το νόμου, θα λειτουργήσει και δεν θα περιμένουμε ούτε το Ελεγκτικό.

Για τις τιμές: Αφαιρώντας το ΦΠΑ, είπε ο Περιφερειάρχης, το κόστος πάει στα 7,4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάνοντας τους υπολογισμούς, τόνισε  ότι μιλάμε για 6 cents το κυβικό μέτρο που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΑΥΡ στον ιδιώτη-εάν πάρει αυτά τα κυβικά. «Αυτή είναι η σκανδαλώδης ανάθεση επί Χατζημάρκου σε ιδιώτη!», είπε ανεβάζοντας την ένταση. 

Αν πάρει τα μισά θα είναι 12 cents το κυβικό και ούτω καθεξής.  Για το μεγάλο πολιτικό θέμα της περιόδου, όπως είπε, την «ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση του νερού», ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε ότι αυτή είναι η πρώτη σύμβαση στην Ελλάδα η οποία δεν έχει ευρώ ανά κυβικό, που σέβεται το νερό ως δημόσιο αγαθό και δεν το κάνει εμπόρευμα. Όπως είπε, την ημέρα που θα εκδόσεις το τιμολόγιο και θα πεις τόσα ευρώ ανά κυβικό, είναι εμπόρευμα.

«Υπάρχει πουθενά διακίνηση, εμπορία νερού σ’ αυτή τη συμφωνία; Πώς τα λένε αυτά τα πράγματα δηλαδή!», εξανέστη. Όπως είπε δεν αποτυπώθηκε ότι πωλείται νερό και δεν είναι εμπόρευμα αλλά πληρώνεται μία υπηρεσία.

Για τη Β’ φάση του έργου: Ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση θα βρεθεί και ο τρόπος θα βρεθεί αλλά πρέπει να κλείσει η Α’ φάση αφού η δεύτερη είναι μόνο αγωγός που γεμίζει με το νερό της πρώτης. Επίσης, για τις βλάβες είπε ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καμία ευθύνη της συντήρησης του έργου, την έχει ο ανάδοχος ενώ υπάρχει και εγγύηση που την έχει η Περιφέρεια. Είπε, ακόμη, ότι το Φθινόπωρο το έργο κλείνει και διοικητικά, θα κλείσει και οικονομικά και κατέληξε δηλώνοντας:

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος γιατί δεν ιδιωτικοποιήσαμε το νερό, γιατί σεβαστήκαμε τη ΔΕΥΑΡ, γιατί υπηρετήσαμε τη ΔΕΥΑΡ και τις ανάγκες της. Οικονομικά, έμπρακτα. Έχουμε υπηρετήσει τη διαφάνεια, έχουμε υπηρετήσει τη νομιμότητα με τρόπο που δεν έχει ελεγχθεί ποτέ τόσο πολύ»!

ωστόσο έστειλε σαφή προειδοποίηση λέγοντας: «Αλλά, θα ‘ρθει πολύ σύντομα η μέρα που θα λειτουργήσει το έργο, θα δώσει νερό ξανά στην πόλη, μετά θα πάω εγώ στον Εισαγγελέα! Και έχετε το λόγο μου γι’ αυτό: Για όλα τα ξενύχτια που έχουν κάνει οι συνεργάτες μου, για όλες τις επιτυχίες που έφεραν, για το ότι δεν ηττήθηκαν ποτέ και πουθενά, για όλα όσα πέρασαν, για όλες αυτές τις βρώμικες, άθλιες, ανήθικες καταγγελίες που δέχθηκαν σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα»!

Ακολούθως, θέλησε να κάνει ορισμένες σημαντικές, όπως είπε, διευκρινίσεις, ξεκινώντας απ’ αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ότι δηλαδή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η σύμβαση, για το οποίο σχολίασε: «Συμφωνώ. Για την Περιφέρεια να δείτε πόσο καλύτερη θα μπορούσε να είναι η σύμβαση!» και εξήγησε ότι π.χ. θα μπορούσε η Περιφέρεια να μην εισπράξει τον πρώτο λογαριασμό αρχές Ιουνίου, κάτι που είναι ταμειακή διευκόλυνση στη ΔΕΥΑΡ. 

Ο κ. Χατζημάρκος, στη συνέχεια, μίλησε με αριθμούς και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια στηρίζει τη ΔΕΥΑΡ με 2 από τα 9 εκατ. ευρώ, άρα η σύμβαση που ψήφισε το δ.σ. είναι 7 εκατ. ευρώ και αυτή που ψήφισε η ΔΕΥΑΡ είναι 7.2 εκατ. ευρώ και όχι 9,2 εκατ. ευρώ, λόγω ακριβώς της στήριξης από την Περιφέρεια και τις διευκολύνσεις που τις έκανε. Ακόμη, η σύμβαση λέει ότι δεν θ’ αυξηθεί η τιμή του νερού και για κάποιους που λένε το αντίθετο είπε ότι το μήνυμα είναι ότι στην πολιτική δεν υπάρχει πια καμία απολύτως ηθική.

Σχετικά με το αν η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα να διακόψει εάν μείνει απλήρωτη, είπε ότι αυτό είναι δεσμευτικό να μπει στη σύμβαση και ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη συντήρησης του δικτύου του αγωγού του φράγματος. Επίσης, κανείς δεν ξέρει το κόστος του ρεύματος αφού το φράγμα δεν έχει λειτουργήσει με παραγωγή μεγάλη σε δωδεκάμηνη βάση για να το γνωρίζουμε.

Είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ότι θα ήταν χαρά τους από την αρχή να είναι η ΔΕΥΑΡ ο διαχειριστής του φράγματος, γιατί σήμερα στην Ε.Ε. και το Ταμείο Συνοχής υπόλογος για οτιδήποτε είναι η Περιφέρεια. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, αν η ΔΕΥΑΡ είχε το φράγμα τώρα θα έκανε διαγωνισμό για την ανάθεσή του σε ανάδοχο. Τόνισε, επίσης, ότι η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Βουλή μπορεί να δώσει στη ΔΕΥΑΡ το φράγμα με νόμο αύριο το πρωί αφού η Βουλή με νόμο είναι εκείνη που το έδωσε στην Περιφέρεια, και έκανε λόγο για ένα «ανήθικο κουτσομπολιό» που λέγεται.

Θέλησε, ακόμη, να καταστήσει σε όλους σαφές ότι ο ίδιος δεν θέλει «με βαριά καρδιά» να ψηφίσει κανένας την προγραμματική και δήλωσε υπερήφανος γιατί η χώρα γλύτωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ο τόπος ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο, το οποίο αποδεδειγμένα έδωσε το καλύτερο νερό το 2016, και τώρα οποτεδήποτε βγάλει το έργο αυτό νερό ασφαλές, μέσα στα όρια το νόμου, θα λειτουργήσει και δεν θα περιμένουμε ούτε το Ελεγκτικό.

Για τις τιμές: Αφαιρώντας το ΦΠΑ, είπε ο Περιφερειάρχης, το κόστος πάει στα 7,4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάνοντας τους υπολογισμούς, τόνισε  ότι μιλάμε για 6 cents το κυβικό μέτρο που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΑΥΡ στον ιδιώτη-εάν πάρει αυτά τα κυβικά. «Αυτή είναι η σκανδαλώδης ανάθεση επί Χατζημάρκου σε ιδιώτη!», είπε ανεβάζοντας την ένταση.  Αν πάρει τα μισά θα είναι 12 cents το κυβικό και ούτω καθεξής.  Για το μεγάλο πολιτικό θέμα της περιόδου, όπως είπε, την «ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση του νερού», ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε ότι αυτή είναι η πρώτη σύμβαση στην Ελλάδα η οποία δεν έχει ευρώ ανά κυβικό, που σέβεται το νερό ως δημόσιο αγαθό και δεν το κάνει εμπόρευμα. Όπως είπε, την ημέρα που θα εκδόσεις το τιμολόγιο και θα πεις τόσα ευρώ ανά κυβικό, είναι εμπόρευμα.
«Υπάρχει πουθενά διακίνηση, εμπορία νερού σ’ αυτή τη συμφωνία; Πώς τα λένε αυτά τα πράγματα δηλαδή!», εξανέστη. Όπως είπε δεν αποτυπώθηκε ότι πωλείται νερό και δεν είναι εμπόρευμα αλλά πληρώνεται μία υπηρεσία.

Για τη Β’ φάση του έργου: Ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση θα βρεθεί και ο τρόπος θα βρεθεί αλλά πρέπει να κλείσει η Α’ φάση αφού η δεύτερη είναι μόνο αγωγός που γεμίζει με το νερό της πρώτης. Επίσης, για τις βλάβες είπε ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καμία ευθύνη της συντήρησης του έργου, την έχει ο ανάδοχος ενώ υπάρχει και εγγύηση που την έχει η Περιφέρεια. Είπε, ακόμη, ότι το Φθινόπωρο το έργο κλείνει και διοικητικά, θα κλείσει και οικονομικά και κατέληξε δηλώνοντας:

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος γιατί δεν ιδιωτικοποιήσαμε το νερό, γιατί σεβαστήκαμε τη ΔΕΥΑΡ, γιατί υπηρετήσαμε τη ΔΕΥΑΡ και τις ανάγκες της. Οικονομικά, έμπρακτα. Έχουμε υπηρετήσει τη διαφάνεια, έχουμε υπηρετήσει τη νομιμότητα με τρόπο που δεν έχει ελεγχθεί ποτέ τόσο πολύ»!