Συνελήφθη μέλος της σπείρας με τις πιστωτικές κάρτες που δρούσε στη Ρόδο

Συνελήφθη μέλος της σπείρας με τις πιστωτικές κάρτες που δρούσε στη Ρόδο

Συνελήφθη μέλος της σπείρας με τις πιστωτικές κάρτες που δρούσε στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1418 ΦΟΡΕΣ

Έχει καταδικαστεί ερήμην σε κάθεριξη 16 ετών

Στα χέρια των διωκτικών αρχών της περιοχής μας, μετά την έκδοσή του στη χώρα μας, βρίσκεται ο ένας εκ των τεσσάρων μελών της Ρουμανικής «σπείρας» που πριν δέκα χρόνια έδρασε στο νησί μας, και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κατάφερνε να αποκομίζει μεγάλα χρηματικά ποσά από τις πιστωτικές κάρτες ανυποψίαστων τουριστών, μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης!

Πρόκειται για 32χρονο Ρουμάνο ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για την υπόθεση αυτή σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και φυλάκιση 6 μηνών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η δίκη είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια και το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για τις κατηγορίες της: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη άνω των 15 χιλιάδων ευρώ κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία, διακεκριμένη κλοπή, και ψευδής ανωμοτί κατάθεση, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 7 ετών για κάθε μία από τις τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και ένα έτος για την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών.

Η εκτέλεση της ποινής εκκρεμούσε και η χώρα μας ζήτησε από τη Ρουμανία την έκδοση του 32χρονου αλλοδαπού, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και έτσι ο Ρουμάνος οδηγήθηκε στη φυλακή.

Πάντως, δια του δικηγόρου του κ. Στέλιου Αλεξανδρή, ο 32χρονος θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να γίνει η έφεση της υποθέσεώς του και να υπερασπίσει έτσι τον εαυτό του ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Ο Ρουμάνος σε ηλικία τότε 22 ετών, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2007, ενώ αναζητούνταν ο 30χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας και οι δύο συνεργοί τους ηλικίας 51 και 40 ετών αντίστοιχα, χωρίς όμως τελικά να εντοπιστούν και οι οποίοι είχαν παρόμοια δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη Σαντορίνη.

Σημαντική για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ήταν η συμβολή του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και συνέλαβε τον 22χρονο τότε Ρουμάνο, κατά την αποβίβασή του στις 6 Αυγούστου 2007 στις 12 το μεσημέρι από το πλοίο «Διαγόρας». Σε έλεγχο που έκαναν οι λιμενικοί βρήκαν στην κατοχή του αλλοδαπού δύο ηλεκτρονικούς μηχανισμούς άγνωστους μέχρι εκείνη την ώρα, καθώς και μία πλαστή ταυτότητα με την οποία παρουσιαζόταν ως πράκτορας της Ίντερπολ.

Όπως προέκυψε, οι μηχανισμοί αυτοί χρησιμοποιούνταν για τις υποκλοπές στοιχείων από πιστωτικές κάρτες ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ , τα οποία μέσω καλωδίων και ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή περνούσαν σε ένα λογισμικό και εν συνεχεία εκδίδονταν νέες πιστωτικές κάρτες!

Καθώς το τελευταίο τετράμηνο πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες από αλλοδαπούς τουρίστες σύμφωνα με τις οποίες κάποια άτομα εμφανίζονταν ως αστυνομικοί και πρόεβαιναν σε απάτες σχετικά με τις κάρτες, ενημερώθηκε ο τότε Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Στυλιανός Μανώλης με εντολή του οποίου και ανατέθηκε η υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Αμέσως άνδρες της υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνες και προανάκριση καταλήγοντας ότι πρόκειται για ομάδα τεσσάρων Ρουμάνων ηλικίας τότε 22, 30, 51 και 40 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αφού εφοδιάστηκαν με τα κατάλληλα μηχανήματα ήρθαν στο νησί μας περίπου στο τέλος Απριλίου 2007 και εμφανίζονταν ως αστυνομικοί της Ίντερπολ καταφέρνοντας έτσι να ξεγελούν τα ανυποψίαστα «θύματά» τους από τα οποία και στη συνέχεια αφαιρούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Οι δράστες διέμεναν όλοι μαζί σε δύο δωμάτια στο Φαληράκι και με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο περιφέρονταν στη πόλη της Ρόδου και στις παρυφές της, κυρίως προς τη περιοχή της Ιξιάς όπου υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία όπου διαμένουν υψηλής οικονομικής στάθμης επισκέπτες.

Ο τρόπος δράσης τους
Για την επίτευξη του στόχου τους που δεν ήταν άλλος από την αφαίρεση χρημάτων μέσω των Μηχανημάτων Αυτόματης Ανάληψης των τραπεζών οι αλλοδαποί δράστες χρησιμοποιούσαν μία αρκετά έξυπνη μέθοδο.
Σύμφωνα με αυτή, και οι τέσσερις βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο και παρακολουθούσαν το υποψήφιο «θύμα» τους.

Όταν το εντόπιζαν, ο ένας από αυτούς κατέβαινε από το όχημα και κρατώντας ένα χάρτη του νησιού πλησίαζε το «θύμα» προσποιούμενος τον τουρίστα και έπιανε συζήτηση μαζί του ρωτώντας τον για τα αξιοθέατα της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο δράστης έβγαζε μία πιστωτική κάρτα από την τσέπη του και την επιδείκνυε. Αυτό ήταν και το σήμα για να μπουν στο «παιχνίδι» και οι άλλοι δύο Ρουμάνοι, οι οποίοι εμφανίζονταν ως αστυνομικοί της Ίντερπολ.

Μάλιστα όλα τα μέλη της σπείρας είχαν προμηθευτεί πλαστές κάρτες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στις οποίες είχαν επικολλήσει τις φωτογραφίες τους όμως τα στοιχεία που αναγράφονταν ήταν διαφορετικά από τα δικά τους και τις οποίες επιδείκνυαν προκειμένου να αποσπάσουν από τα υποψήφια «θύματά» τους διαβατήρια, ταυτότητες αλλά και πιστωτικές κάρτες. Τις τελευταίες δε οι δράστες ζητούσαν να τους δοθούν με το αιτιολογικό ότι ήθελαν να διασταυρώσουν αν πραγματικά ήταν δικές τους καθώς υπήρχαν υπόνοιες για παράνομες συναλλαγές.

Ο Ρουμάνος που έπαιρνε τις κάρτες και τις περνούσε από ένα μικρό ειδικό μηχάνημα το οποίο είχε τη δυνατότητα να «διαβάζει» τον αριθμό της μαγνητικής ταινίας της κάρτας καθώς και τα στοιχεία του κατόχου. Ταυτόχρονα οι δράστες «αστυνομικοί» ζητούσαν από τον κάτοχο της κάρτας να τους πληκτρολογήσει σε άλλο μηχάνημα (παρόμοιο με αριθμομηχανή) τον κωδικό τους (pin) στο οποίο είχαν τοποθετήσει μία αυτοκόλλητη κάρτα με την ονομασία «police card control» για να γίνονται πιο πιστικοί.

Μάλιστα πρώτος έλεγχε τη κάρτα του ο Ρουμάνος συνεργάτης τους κάνοντας όλη τη διαδικασία και ακολουθούσε ο ανυποψίαστος τουρίστας. Αφού ολοκλήρωναν την «αποστολή» τους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη (αριθμό μαγνητικής ταινίας, στοιχεία κατόχου και pin) επέστρεφαν την κάρτα στον ιδιοκτήτη της και απομακρύνονταν ανενόχλητοι.

Η δουλειά όμως της σπείρας δεν σταματούσε εδώ. Μέσα στο αυτοκίνητο οι δράστες, είχαν εγκαταστήσει φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή δια μέσου του οποίου περνούσαν τα στοιχεία που είχαν υποκλέψει σε άδεια κάρτα που υπήρχε σε άλλο συνδεδεμένο μηχάνημα, δημιουργώντας έτσι μία πανομοιότυπη πιστωτικά κάρτα σαν αυτή του «θύματος».

Στη συνέχεια μετέβαιναν στο πλησιέστερο ΑΤΜ και έκαναν ανάληψη χρημάτων.

Άγνωστη η «λεία» τους
Κάποιοι από τους τουρίστες αντιλαμβάνονταν γρήγορα τι είχε συμβεί και έκαναν ακύρωση των καρτών τους, κάποιοι όμως όχι με αποτέλεσμα να έχουν γίνει αναλήψεις από την ίδια κάρτα δύο και τρεις φορές, ενώ σε μία περίπτωση οι δράστες είχαν πάρει χρήματα και από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι αλλοδαποί «προτιμούσαν» να δρουν στο νησί μας κυρίως την τελευταία εβδομάδα του κάθε μήνα, ενώ το υπόλοιπο διάστημα δραστηριοποιούνταν σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, η πρώτη «επίσκεψή» τους στη Ρόδο έγινε περίπου στα τέλη Απριλίου 2007 και ακολούθησαν και άλλες τρεις στα τέλη των υπολοίπων μηνών.

Τα χρονικά αυτά διαστήματα είχαν συνολικά 29 επιτυχημένες προσπάθειες και άλλες τόσες περίπου αποτυχημένες καθώς αρκετοί ήταν οι τουρίστες αυτοί που δεν πίστευαν τους επιτήδειους αλλοδαπούς και δεν τους έδιναν καν τα στοιχεία τους.

Σε ό,τι δε αφορά το ακριβές χρηματικό ποσό που οι δράστες αποκόμισαν από τη καλοστημένη αυτή απάτη δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς από τα μέχρι τώρα στοιχεία καθώς η διαχείριση των χρημάτων γινόταν από τον 30χρονο «εγκέφαλο» της σπείρας, ο οποίος και μοίραζε τα χρήματα και στους συνεργούς του ανάλογα με το «βαθμό» ιεραρχίας που αυτοί κατείχαν.

Ο 22χρονος συλληφθείς σύμφωνα με όσα δήλωσε στους αστυνομικούς, για τις «υπηρεσίες» του αυτές έλαβε το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι της σπείρας ανάλογα με την «ιεραρχία» που κατείχαν, πήραν αντίστοιχα μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά.

Η βαλίτσα με τους... μηχανισμούς
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο δωμάτιο όπου είχαν ενοικιάσει οι τέσσερις Ρουμάνοι τον Απρίλιο του 2007 είχαν αφήσει μία βαλίτσα η οποία περιείχε όλα τα μηχανήματα που οι δράστες χρησιμοποιούσαν για τις υποκλοπές των πιστωτικών καρτών.

Σκοπός της κίνησης τους αυτής, ήταν να μπορούν να φεύγουν και να έρχονται στο νησί μας ανενόχλητοι και χωρίς το κίνδυνο να αποκαλυφθούν σε περίπτωση που τους γίνει έλεγχος έχοντας στην κατοχή τους τα μηχανήματα. Προφανώς οι ίδιοι είχαν μεταφέρει και σε άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες δρούσαν παρόμοια μηχανήματα τα οποία είχαν πάρει μαζί τους την πρώτη φορά.

Άλλωστε θα πρέπει να τονιστεί ότι τα εξαρτήματα που μετέφερε ο 22χρονος Ρουμάνος ήταν και η αφορμή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης.

Τα νέα αυτά μηχανήματα τα μετέφερε στο νησί μας ο αλλοδαπός προκειμένου οι δράστες να προχωρήσουν στην υποκλοπή στοιχείων καρτών με άλλη μέθοδο. Πολύ απλά θα τα εγκαταστούσαν στα ΑΤΜ και χωρίς κόπο οι ανυποψίαστοι πολίτες θα έκαναν τις συναλλαγές τους χωρίς να γνωρίζουν τι θα επακολουθούσε. Εξάλλου η μέθοδος αυτή ήταν ευκολότερη για τη σπείρα καθώς δεν θα χρειάζονταν να πείσουν το «θύμα» για να πληκτρολογήσει τον κρυφό κωδικό της κάρτας του.

Ακύρωσαν την «άφιξή» τους
Βάση των στοιχείων της προανάκρισης αλλά και της έρευνας που πραγματοποίησαν οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι υπόλοιποι τρεις της σπείρας επρόκειτο να αφιχθούν στο νησί μας την επόμενη ημέρα από την εξιχνίαση της υπόθεσης, από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκονταν και μάλιστα είχαν προβεί στις απαραίτητες κρατήσεις δωματίων και ενοικιαζομένων αυτοκινήτων. Πιθανώς μετά την εξέλιξη αυτή, δηλαδή τη σύλληψη του 22χρονου, οι δράστες ακύρωσαν το ταξίδι τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας, ενώ σε βάρος των τριών Ρουμάνων που διαφεύγουν εκδόθηκαν από τον ανακριτή Ρόδου εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2013 εντοπίστηκε στη Ρουμανία και ο 40χρονος και καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κρατήθηκε και μεταφέρθηκε στη Ρόδο. Ο 40χρονος δικάστηκε τρεις μήνες αργότερα στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για αυτήν την υπόθεση και κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο