Με επιτυχία το φεστιβάλ για τα φαρμακευτικά βότανα στη Ρόδο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νησί μας το πρώτο φεστιβάλ φαρμακευτικών βοτάνων στον ανθόκηπο της έκθεσης Κρεμαστής και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων.

Την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, που δήλωσε ότι η δύναμη του περιβάλλοντος και της φύσης των νησιών μας η οποία προσφέρει το θησαυρό των βοτάνων και των φαρμακευτικών φυτών, μπορεί να ανοίξει νέες μεγάλες ευκαιρίες μέσα από ένα καθαρό και μοναδικό περιβάλλον με ενασχόληση των νέων που έχουν στόχο και θέληση να αξιοποιήσουν το πολύτιμο αυτό προϊόν.

Παρών ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσοπανάκης ο οποίος ανέφερε ότι η περιφέρεια στηρίζει την προσπάθεια αυτή που είναι σημαντική και μπορεί να εξελιχθεί σε θεσμό.

 

 

Ψυχή του φεστιβάλ και κύριος διοργανωτής είναι ο παραγωγός Μιχαήλ Δραμουντανής που ακολουθεί και συνεχίζει την παράδοση των γονιών του Ιωάννη και Αρετής οι οποίοι είχαν τιμηθεί το 1984 για την προσφορά τους στον πρωτογενή τομέα του τόπου μας, σε μία ιδιαίτερα πρώιμη εποχή για την καλλιέργεια και αξιοποίηση των φαρμακευτικών βοτάνων.

Το φεστιβάλ περιείχε ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες ενώ από όλους έγινε αναφορά, στον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη, που πίστευε και δίδασκε ότι ο γιατρός του σώματος μας είναι η τροφή μας και του Γαληνού που εφάρμοσε τη βοτανολογία στην ιατρική με μεγάλη επιτυχία.

Τιμητική θέση είχε το τοπικό μέλι και τα παράγωγά του προϊόντα με βάση το μέλι ενώ, τιμήθηκε και ο Απόστολος Κωνσταντάκης γεωπόνος, για την προσφορά του στον πρωτογενή τομέα.
Παρόντες ήταν και σύλλογοι εθελοντών με τις διοικήσεις τους όπως ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών και ο σύλλογος ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Δωδεκανήσου που απηύθυναν χαιρετισμό με αναφορές στην ευεργετική δύναμη των βοτάνων.

Στο φεστιβάλ φαρμακευτικών βοτάνων αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η προσφορά της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στο περιβάλλον και στον πρωτογενή τομέα, ενώ ιδιαίτερα εκτιμήθηκε η προσπάθεια όσων ανθρώπων  ασχολούνται με τα βότανα και οι οποίοι παρουσίασαν τις δουλειές τους στο φεστιβάλ.