Σύσκεψη για τους μειωμένους συντελεστές και το τέλος διανυκτέρευσης

Το ακόμα πιο δυσμενές οικονομικό καθεστώς το οποίο θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά για την περιοχή μας, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης ανάμεσα στον πρόεδρο του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου τα μέλη της διοικητικής επιτροπής και τους εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων της περιοχής στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης ήταν μία πρωτοβουλία της διοίκησης του επιμελητηρίου, λόγω των πολλών προβλημάτων που απειλούν την τοπική οικονομία, με τον πρόεδρο Γιάννη Πάππου να ζητά την άμεση διεξαγωγή της.

Έτσι η συνάντηση καθορίστηκε για αύριο Πέμπτη το μεσημέρι και σε αυτήν κλήθηκαν επίσης να παραστούν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κος Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, κος Νίκος Τσούλλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κος Νίκος Μπόνης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, κος Γιάννης Κλούβας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι άλλων επαγγελματικών φορέων.

Εξ αντικειμένου θα συζητηθεί το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα καθώς και η επικείμενη ακύρωση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.

Ζητήματα που πλήττουν την τοπική οικονομία καίρια και απειλούν τη βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει. Οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν συντονισμό, συλλογικές προσπάθειες και  κοινή δράση  για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων, των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας μας, της κοινωνίας και των κατοίκων μας.

Για τη συνάντηση της Πέμπτης το επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ,  ζήτησαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.  

Με τρία σοβαρά θέματα στην ατζέντα, τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τον φόρο διαμονής και τον φόρο αλκοόλης, θέματα που επηρεάζουν το μέλλον της τοπικής μας οικονομίας, την επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Γιάννης Πάππου ζήτησε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς «οι προσπάθειες που όλοι μαζί καταβάλαμε, είχαν ως αποτέλεσμα να εξαιρεθούν τα νησιά μας (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου) από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που είναι φανερό ότι θα ακύρωνε τις όποιες προσπάθειες στήριξης της τοπικής μας οικονομίας και των πολύπαθων επιχειρήσεων των νησιών μας.

Ωστόσο μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης κρίσης, ο χρόνος τελειώνει και  το τι θα ισχύσει το 2018 σε ό,τι αφορά του συντελεστές ΦΠΑ, δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για το σύνολο της κοινωνίας και των κατοίκων μας , ακυρώνει τις προσπάθειες  προγραμματισμού των επιχειρήσεων για τη νέα χρονιά.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο νέος φόρος διαμονής με εφαρμογή σε όλα τα τουριστικά καταλύματα αλλά και η επικείμενη ακύρωση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα  και η μη ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το Κρασί. Χρειαζόμαστε συντονισμό και συλλογικές προσπάθειες, κοινή δράση  για να αποτρέψουμε  τέτοιες αποφάσεις, των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας μας, της κοινωνίας και των κατοίκων μας».

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την  ερχόμενη Πέμπτη, προσκλήθηκαν και θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κος Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, κος Νίκος Τσούλλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κος Νίκος Μπόνης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, κος Γιάννης Κλούβας».