Μάνος Κόνσολας: «Επανεξέταση της απόφασης αναστολής συναλλακτικής δραστηριότητας του ΕΛΤΑ Παραδεισίου Ρόδου»

Ερώτηση κατέθεσε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία ζητά την επανεξέταση της απόφασης από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ, για την αναστολή συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Παραδεισίου Ρόδου.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει την ανάγκη διατήρησης του υποκταταστήματος Παραδεισίου, καθώς από αυτό εξυπηρετούνται άλλα επτά (7) επιπλέον χωριά της ευρύτερης περιοχής, ενώ, παράλληλα, στις αρμοδιότητές του είναι και η διανομή της αλληλογραφίας του αεροδρομίου Ρόδου.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το κλείσιμο του ΕΛΤΑ Παραδεισίου Ρόδου και η μεταφορά των υποχρεώσεων στο υποκατάστημα της Κρεμαστής ενέχει κινδύνους, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την ομαλή λειτουργία διανομής ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο να επανεξετάσει η Διοίκηση των ΕΛΤΑ την πρόσφατη απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΕΛΤΑ Παραδεισίου, ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση της απόφασης αναστολής συναλλακτικής δραστηριότητας του ΕΛΤΑ Παραδεισίου Ρόδου»

Κύριε Υπουργέ,

Τα ΕΛΤΑ προσφέρουν σημαντικό έργο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στην περιφέρεια.

Ιδιαίτερα για υπηρεσίες που βρίσκονται σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, η κάλυψη αυτών των αναγκών είναι επιτακτική, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.

H διοίκηση των ΕΛΤΑ με την πρόσφατη απόφασή της να αναστείλει την συναλλακτική δραστηριότητα του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ Παραδεισίου Ρόδου από 13 Νοεμβρίου 2017, υποβαθμίζει αυτές τις υπηρεσίες και δεν υπολογίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας νησιωτικής περιοχής, που είναι εντελώς διαφορετικά από τα χαρακτηριστικά μιας αστικής περιοχής.

Τα ΕΛΤΑ Παραδεισίου εξυπηρετούν τους κατοίκους του χωριού που ανέρχονται σε 3.500 περίπου, ενώ, ταυτόχρονα, διανέμουν την αλληλογραφία επτά (7) επιπλέον χωριών της Ρόδου (Θολό, Σορωνή, Καλαβάρδα, Φάνες, Διμυλιά, Ελεούσα, Σάλακο).

Από το ίδιο υποκατάστημα παραλαμβάνει και παραδίδει όλη την αλληλογραφία και τα δέματα του Αεροδρομίου Ρόδου.

Το γεγονός ότι στο Παραδείσι Ρόδου δεν υπάρχει κανένα υποκατάστημα Τράπεζας, σημαίνει ότι το 90% των συνταξιούχων του ΟΓΑ παραλαμβάνει τη σύνταξή του από το ΕΛΤΑ του χωριού.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΛΤΑ Κρεμαστής φαίνεται ακατανόητη, τη στιγμή που το ίδιο το υποκατάστημα Κρεμαστής, δεν μπορεί, λόγω του τεράστιου όγκου υποχρεώσεων, να εξυπηρετήσει χωριά που υπάγονται στη ζώνη της (Παστίδα και Μαριτσά), πόσο μάλλον να αναλάβει τη διανομή για οκτώ (8) επιπλέον χωριά.

Συνεπώς, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της λειτουργίας του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ Παραδεισίου Ρόδου, όχι μόνο για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την ομαλή λειτουργία διανομής ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να ζητήσει από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ να επανεξετάσει την απόφαση της αναστολής της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Παραδεισίου Ρόδου από 13/11/2017.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου