Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η έκθεση για την Δωδεκάνησο

Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η έκθεση για την Δωδεκάνησο

Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η έκθεση για την Δωδεκάνησο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 334 ΦΟΡΕΣ

Στο κτίριο του παλιού Προξενείου

Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση με τίτλο «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση» που φιλοξενείται στους χώρους του ανακαινισμένου κτιρίου του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου της Ρόδου.

Η έκθεση την οποία επισκέφθηκαν ήδη εκατοντάδες συμπατριώτες μας είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 8 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα συνεχώς, εκτός από τα Σαββατοκύριακα. Το παλιό προξενείο ( πρώην οικία Παυλίδη) βρίσκεται επί της οδού Ι. Καζούλλη πίσω από το ξενοδοχείο Constantin και στο ισόγειό του φιλοξενεί φωτογραφίες και ιστορικό υλικό από:
- Την Ιταλική κατοχή (1912-1945)
- Τη δίνη του Β΄ΠΠ (1939-1945)
- Τη Βρετανική διοίκηση (1945-1957)
Στον όροφο το υλικό αφορά:
- Την ελληνική στρατιωτική διοίκηση (1947-1948)
- Τη γενική διοίκηση Δωδεκανήσου (1948-1955)
- Το μέτωπο της διπλωματίας (1946-1947)

Επίσης υπάρχει και αίθουσα προβολών για τους μαθητές των σχολείων που την επισκέπτονται. Σημειώνεται ότι επειδή υπάρχει πλήθος υλικού, και ιστορικών ντοκουμέντων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες, η έκθεση θα συμπληρωθεί και θα εμπλουτιστεί. Σημειώνεται ότι τα εγκαίνιά της πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου. Καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της ιταλικής κατοχής των νησιών έως και λίγο μετά την επίσημη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος (π. 1912-1955) και διαρθρώνεται σε έξι ενότητες: η ιταλική κατοχή, η δίνη του πολέμου, η βρετανική διοίκηση, το μέτωπο της διπλωματίας, η ελληνική στρατιωτική διοίκηση 1947-1948, η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου 1948-1955. Το υλικό αποτελείται από αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων, εφημερίδων και εντύπων, ενώ τα ενημερωτικά κείμενα είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, το Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, το Imperial War Museum, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων