Καταδικάστηκε Ρωσίδα για απάτες με πιστωτικές κάρτες

Ένοχη κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 27χρονη Ρωσίδα, η οποία κατηγορείται ότι μαζί με άλλους τρεις Αρμένιους, ηλικίας 37, 33 και 39 ετών είχαν στήσει «επιχείρηση» εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών πριν από έξι χρόνια στα νησιά μας.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών μετατρεπόμενη προς 10 ευρώ την ημέρα.  Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι τους έκρινε ένοχους και επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής η 27χρονη Ρωσίδα άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε προχθές καταφέρνοντας έτσι να μειώσει την πρωτόδικη ποινή που της είχε επιβληθεί. Η εξάρθρωση της «σπείρας» έγινε από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ωστόσο επειδή οι απάτες είχαν διαπραχθεί το προηγούμενο διάστημα στην Κω κατά τη παραμονή εκεί των δραστών, αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο νησί.

Συγκεκριμένα, οι τρεις Αρμένιοι και η Ρωσίδα συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Αυγούστου 2011 στο λιμάνι της Ακαντιάς στη Ρόδο, από κλιμάκιο του Γραφείου Ασφαλείας και Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου μετά την αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, οι λιμενικοί κατά τον κατάπλου Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου το οποίο προερχόταν από την Κω, εντόπισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες και διενεργώντας έλεγχο βρήκαν επιμελώς κρυμμένα στο χώρο αποσκευών του οχήματος, το οποίο οδηγούσε ο 37χρονος, ένα μηχάνημα κατασκευής πλαστών πιστωτικών καρτών, τριάντα έξι πλαστές πιστωτικές κάρτες, ένα  πλαστό δελτίο ελληνικής ταυτότητας, ένα φορητό υπολογιστή, τρία  ρολόγια χειρός, μία κασετίνα με κοσμήματα, ένα χρυσό αναπτήρα, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, μία επάργυρη σκακιέρα  και το χρηματικό ποσό δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 €).

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, όλα τα ευρήματα είναι προϊόντα απάτης από χρήση πιστωτικών καρτών σε καταστήματα στην Κω.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα απάτης, το χρηματικό ποσό και το Ι.Χ. όχημα κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί είχαν στήσει την «επιχείρηση» τους αρκετά καλά. Έχοντας προμηθευτεί όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, έφτιαχναν μόνοι τους τις πιστωτικές κάρτες, στις οποίες και έβαζαν κωδικούς που ανήκαν σε πραγματικούς λογαριασμούς ατόμων που κατοικούσαν κυρίως στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια έπαιρναν τις κάρτες και με αυτές έκαναν όλες τις αγορές τους. Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης, θεωρείται ότι μέχρι να αντιληφθεί ο «παθών» ότι στο λογαριασμό του είχαν χρεωθεί αγορές που ουδέποτε είχε κάνει, οι δράστες είχαν κάνει ανενόχλητοι τη δουλειά τους.