Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της Σύμης

Για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες καθαρισμού του οικισμού της Σύμης από τη λάσπη, τις πέτρες και τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν με τα ορμητικά νερά της βροχής προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μηχανήματα της περιφέρειας καθώς και μισθωμένα μηχανήματα από εργολάβους, μαζί με όσα άλλα διέθεσε ο στρατός επιχειρούν συνεχώς από την Τρίτη στο νησί, για να καταφέρουν να βάλουν μία τάξη και να αποκαταστήσουν ότι είναι εφικτό.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, για να μπορέσει να ανακουφιστεί το νησί, καθώς υπέστη μεγάλες καταστροφές.


Οι κάτοικοι στην κυριολεξία δοκιμάστηκαν από μία πρωτόγνωρη θεομηνία, και ήταν ευτύχημα που δε θρηνήσαμε θύματα και στη Σύμη. Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Ευστρατίου, οι Συμιακοί είναι ικανοποιημένοι από την άμεση ανταπόκριση της περιφέρειας και την τάχιστη αποστολή βοήθειας στο νησί, ενώ αρκετοί από αυτούς ήταν συγκινημένοι όταν αντίκρισαν τα πρώτα μηχανήματα που έστειλε η περιφέρεια και ο στρατός να κατεβαίνουν από το πλοίο Παναγία Σκιαδενή.

Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με το νερό,  καθώς το δίκτυο έχει αποκατασταθεί μόνο σε κάποια σημεία, όμως η ποσότητα δεν επαρκεί γι’ αυτό και υπήρξε κυβερνητική εντολή να εφοδιαστεί το νησί με νερό από υδροφόρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος,  λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι  επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Σύμης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 13ης Νοεμβρίου 2017, υπέγραψε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, την απόφαση συγκρότησης της  «Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, ΠΕ Ρόδου»  που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών.


Το συνεργείο, αφού μεταβεί στην πληγείσα περιοχή το συντομότερο δυνατό, θα συντάξει πρακτικό καταγραφής των ζημιών σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ και θα το υποβάλει στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να εξεταστούν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για τις ζημιές που υπέστησαν.