Υπερηχογράφημα ισχίων στα νεογνά

Γράφουν οι:
Βασίλειος Μουστάκας, Ιατρός - Ακτινοδιαγνώστης 
Γεώργιος Μυλωνάκης, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Για ποιον λόγο να κάνω την έξεταση στο νεογέννητο παιδί μου; Είναι απαραίτητη;
Η εξέταση μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην πρόληψη της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου (ΑΔΙ) και με μια ανώδυνη εξέταση 10 λεπτών, να αποφύγετε επώδυνες θεραπείες, χειρουργεία ή ακόμα και μόνιμη αναπηρία.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το υπερηχογράφημα ισχίων πραγματοποιείται σε όλα τα νεογέννητα (όπως πχ. ο εμβολιασμός), στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη, οπότε είναι στην κρίση του κάθε γονέα αν θα γίνει η εξέταση προληπτικά στο μωρό.

Κινδυνεύουν όλα τα βρέφη εξίσου από Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου (ΑΔΙ); 
Οποιοδήποτε παιδί θα μπορούσε να παρουσιάσει ΑΔΙ (1 παιδί στα 100 γεννιέται με δυσπλασία του ισχίου και 1 στα 1000 με εξάρθρημα), παρόλαυτα κάποιες κατηγορίες παρουσιάζουν στατιστικά αυξημένο κίνδυνο όπως:
• το φύλο του μωρού ( συχνότερα σε κορίτσια)
• πρωτότοκα βρέφη, ειδικά αν βρίσκονται σε ισχιακή προβολή
• ολιγοϋδράμνιο κατά την κύηση, ειδικά αν είναι δίδυμη ή/και πρόωρη

Τι είναι η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και πως αντιμετωπίζεται εφόσον διαγνωσθεί;
O όρος Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου περιγράφει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων της άρθρωσης του ισχίου, οι οποίες εμφανίζονται κατά την γέννηση ή αναπτύσσονται λίγο αργότερα κατά την βρεφική ηλικία. Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από το ανώτερο μέρος του μηριαίου οστού που έχει σχήμα σφαίρας (κεφαλή) και την υποδοχή της λεκάνης (κοτύλη). Στα μωρά περιγράφονται διάφορες αναπτυξιακές παθήσεις του ισχίου. Στις πιο ήπιες μορφές, η υποδοχή – κοτύλη δεν είναι αρκετά βαθειά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μηριαία κεφαλή είναι εντελώς παρεκτοπισμένη εκτός της κοτύλης και εξαρθρωμένη. Εάν η πάθηση διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με ειδικούς νάρθηκες και κηδεμόνες.

Πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος; Το βρέφος δέχεται ακτινοβολία;
Ιδανικά η εξέταση στον υπέρηχο γίνεται όταν το βρέφος είναι 30-35 ημερών, ή και νωρίτερα αν το θεωρήσει σκόπιμο ο παιδίατρος κατά την κλινική εξέταση (σημεία Ortolani & Barlow). Το υπερηχογράφημα του ισχίου έχει μηδενική ακτινοβολία και για τον λόγο αυτό αντικατέστησε την απλή ακτινογραφία λεκάνης-ισχίων στα βρέφη εως 3-4 μηνών.

Πώς γίνεται ο υπέρηχος ισχίου στα βρέφη; Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Η πιο αναγνωρισμένη μέθοδος αυτή τη στιγμή στην ευρώπη είναι η μέθοδος του διεθνούς φήμης καθηγητή R. GRAF από την Αυστρία, από τον οποίο είχαμε την τύχη να εκπαιδευτούμε. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη αυστηρή μεθοδολογία και χρησιμοποιούνται ειδικές κεφαλές υπερήχων και ειδικός εξοπλισμός συγκεκριμένων προδιαγραφών, ώστε η εξέταση να γίνει με βάση τα υψηλά standards του GRAF. 

Ειδική κούνια βρέφους για την πραγματοποίηση της εξέτασης  (βρίσκεται στο διαγνωστικό κέντρου του Μουστάκα Βασιλείου,  Κων. Παλαιολόγου 48 στη Ρόδο, τηλ. 2241032777).
Ειδική κούνια βρέφους για την πραγματοποίηση της εξέτασης (βρίσκεται στο διαγνωστικό κέντρου του Μουστάκα Βασιλείου, Κων. Παλαιολόγου 48 στη Ρόδο, τηλ. 2241032777).