Χατζηδιάκος: θα απομακρυνθούν από το Κoρακόνερο οι τσιγγάνοι

Χατζηδιάκος: θα απομακρυνθούν από το Κoρακόνερο οι τσιγγάνοι

Χατζηδιάκος: θα απομακρυνθούν από το Κoρακόνερο οι τσιγγάνοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2174 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά θα πάνε στην περιοχή Ασγούρου όπου παραχωρήθηκε ακίνητο

Την αρχή του τέλους ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί τη Ρόδο για πάνω από είκοσι χρόνια, αυτό του καταυλισμού των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο, προανήγγειλε χθες ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με την παραχώρηση χρήσης του χώρου για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους από την ΕΤΑΔ και δήλωσε αποφασισμένος να το φθάσει μέχρι τέλους, παρά τις αγκυλώσεις που συνεχίζει να βάζει η Κεντρική Διοίκηση, εναντίον της οποίας καταφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Πλαισιωμένος από δύο συναρμόδιες συνεργάτιδές του, τις Αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου και Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Βάσω Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος μίλησε έχοντας πάνω στο τραπέζι δύο ογκωδέστατους φακέλους με ετικέτες «ΡΟΜΑ» από το προσωπικό του αρχείο, όπως είπε, και υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής αφού αυτό το θέμα τους απασχόλησε από τη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα.

Ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκίνησε με αναφορά στο πρόσφατο πρωτοσέλιδο της «Ρ» με τίτλο «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», με αφορμή βέβαια την καταγγελία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου για την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκαν πυροσβέστες από ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο Γραμματέας της Ένωσης κ. Γιάννης Δημητρακόπουλος.
Καταρχήν, ο Δήμαρχος σχολίασε ότι η φωτογραφία που συνόδευε το πρωτοσέλιδο ήταν η εικόνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του αφού τώρα ο χώρος έχει καθαριστεί, μετά την παραχώρηση του καρνάγιου σε ιδιώτη ο οποίος πέταξε 1200 εικοσάτονα φορτηγά σκουπίδια από εκεί!

«Το δημοσίευμα έχει δίκιο. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σημασία έχει ποιοι σχολίασε στη συνέχεια και ανέφερε, ακόμη, ότι το περιεχόμενο της επιστολής του συνδικαλιστικού οργάνου των πυροσβεστών είναι ακριβές και ότι το περιστατικό της επίθεσης των ΡΟΜΑ στους πυροσβέστες δεν είναι, δυστυχώς, το μοναδικό”.

Ιστορική αναδρομή
Κάνοντας ένα φλας μπακ, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι, προσωπικά, γνωρίζει το πρόβλημα απ’ όλες τις θέσεις που κατείχε, εδώ και δεκαεννέα χρόνια, από το 1998, και ότι κανένας δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα από τότε, παρά μόνο στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, που, όντας ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης, ζήτησε, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, να εκτελεστούν δεκατέσσερα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων παραπηγμάτων που ήταν μέσα στη Λιμενική ζώνη, όπως και έγινε. Τότε, λοιπόν, παρ’ όλο που το είχε ζητήσει, δεν κατεδαφίστηκαν όλα τα παραπήγματα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να…θεριέψουν ξανά, «με την ανοχή της πολιτείας, την ανοχή του νόμου, την ανοχή του Κεντρικού Κράτους και τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, την αντίθεση των τοπικών Αρχών», όπως είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν μπορούσε να γίνει περισσότερο γιατί η νομοθεσία προέβλεπε ότι θα έπρεπε να γίνει χωροθέτηση πρώτα.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, σχολίασε ότι «καμιά Δημοτική Αρχή δεν τολμούσε να χωροθετήσει» και έφθασε στις 30 Αυγούστου του 2015 που η σημερινή Αρχή πήρε απόφαση και υπέδειξε δύο περιοχές οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν βγήκαν…από το κεφάλι του Δημάρχου αλλά τις είχε υποδείξει μία Επιτροπή η οποία είχε συγκροτηθεί με τη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια, θέλησε να σχολιάσει μία αναφορά στην επιστολή των πυροσβεστών ότι δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η μεταφορά των ΡΟΜΑ δεν γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, και είπε ότι ο ίδιος ήταν εκεί όταν γκρέμιζαν τις παράγκες το 2013, ότι ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που πήρε απόφαση για τη μετεγκατάστασή τους, παρά την αντίδραση των τελευταίων, «με τις απειλές, με ανυπόστατες καταγγελίες ότι κάπου υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια και κάποιοι τα λυμαίνονται», λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος γράφει αυτές τις καταγγελίες στα παλιά του τα παπούτσια! Τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος μπροστά στο κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, θύμισε ότι ήρθε σε σύγκρουση με την κοινότητα Κοσκινού αλλά και με όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάθε συμφέρον να αντιδρούν σ’ αυτή την απόφαση, τους οποίους και δικαιολόγησε, τονίζοντας ωστόσο ότι έπρεπε να υποδειχθεί ο χώρος μετεγκατάστασης, και ότι στην Επιτροπή μετείχαν άνθρωποι σε υψηλές θέσεις, ακόμα και Υπουργικές!

Στη συνέχεια, έγιναν αλλεπάλληλες προσφυγές από τους ιδιώτες, πέρασε ένας χρόνος για να αντιμετωπίσουν, απορρίφθηκαν όλες και υπέβαλαν το σχέδιο για τα 25 στρέμματα στη Διεύθυνση Δασών και η υπηρεσία που είχε υποδείξει την έκταση αυτή του δημοσίου, τους είπε ότι την περιορίζει στα οκτώ στρέμματα και έτσι έγιναν νέα σχέδια από την αρχή. Όταν ολοκληρώθηκαν, τους είπαν ότι η έκταση έπρεπε να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ.

Έτσι, ο Δήμος υπέβαλε αίτημα στην τελευταία και από τις 30 Ιανουαρίου του 2017 η ΕΤΑΔ με διάφορες προφάσεις, όπως είπε, δεν προχωρούσε στην παραχώρηση. Μετά, λοιπόν, από δικές του προσωπικές παρεμβάσεις, με καβγάδες κτλ. εκδόθηκε η απόφαση με την οποία παραχωρείται αυτή η έκταση των οκτώ στρεμμάτων, μερίδα 297Α γαιών Ασγούρου, κατά χρήση στο Δήμο και σήμερα έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή ως εξής: Παραχωρείται στο Δήμο με το μίσθωμα της αντικειμενικής αξίας των 5000 ευρώ ετησίως και μάλιστα ο Δήμος θα δώσει 2.500 ευρώ ως εγγύηση για την καλή εκτέλεση των όσων προβλέπονται στις μελέτες μετεγκατάστασης!

Αυτές έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την αποχέτευση και την ηλεκτροδότηση, την εγκατάσταση 20 προκάτ οικίσκων ενώ απαιτείται και μελέτη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, η οποία έχει ετοιμαστεί αλλά δεν μπορεί να εγκριθεί ακόμα από την ΠΥΡ αν δεν έχει δοθεί ο τίτλος χρήσης του ακινήτου.

Ο Δήμαρχος εξιστόρησε ακόμη στις…περιπέτειές του όλο αυτό το διάστημα, όπως όταν επισκεπτόταν το χώρο στο Κορακόνερο μαζί με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου τον κ. Μιχάλη Χριστοδούλου και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Θεοδωρίδη, και δεχόταν απειλές ότι έχουν καραμπίνες και εκείνος τους είπε «καραμπίνα είναι ο νόμος»!

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ξεσπάθωσε κατά της Κεντρικής Διοίκησης λέγοντας ότι όπου έχει αναμμένα κάρβουνα τα στέλνει στην Αυτοδιοίκηση και έτσι συγκρούονται με τους περίοικους και τους ιδιοκτήτες που δικαιολογημένα αντιδρούν και με τους ΡΟΜΑ και παράλληλα του βάζει αγκυλώσεις τρία χρόνια και δεν μπορεί να προχωρήσει. «Αυτό είναι το άθλιο γραφειοκρατικό Κράτος. Είναι ευτελισμένο!», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πρόνοιας εγκαλεί το Δήμο γιατί δεν τους δίνει νερό, δεν κάνει εγκαταστάσεις υγιεινής, για τα απορρίμματα κτλ. Επίσης, μόλις χθες ήρθε στο Δήμο εντολή από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας για να μεριμνήσει για τον ευπαθή πληθυσμό στους ΡΟΜΑ μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Δίχως να διαφωνεί ως προς το ανθρωπιστικό μέρος, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν μπορεί να έχουν δικαιώματα και να μην έχουν υποχρεώσεις», και συμπλήρωσε: «Εμένα με ενδιαφέρει να μη συνεχίζουν να ρυπαίνουν, να μη συνεχίζουν να καίνε, να μη συνεχίζουν να απειλούν και να βανδαλίζουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, να μην απειλούν τη ζωή των πυροσβεστών όταν πάνε να σβήσουν μία πυρκαγιά και πάνω απ’ όλα ό,τι διαδικασίες δρομολογηθούν για την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ θα πρέπει να τηρηθούν».

Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να προετοιμάσουν άλλο χώρο για να εγκατασταθούν, όπως και ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης των ΡΟΜΑ με μίσθωση επιδοτούμενων κατοικιών από την Ε.Ε. και το ΠΔΕ και ταυτόχρονα με έναν χρονικό ορίζοντα. Ο Δήμος, έχει εκπονήσει το σχετικό σχέδιο και ο Δήμαρχος είπε μακάρι να θέλουν όλοι να πάνε με επιδοτούμενο πρόγραμμα. Εάν, όμως, δεν θέλουν, τόνισε προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, ότι η μετεγκατάστασή τους είναι προσωρινή και με ημερομηνία λήξης.

Βέβαια, στην ΕΤΑΔ ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι θα υπογράψει τη σύμβαση, ο Δήμος θα το πληρώσει «γιατί θα προχωρήσουμε μέχρι τέρμα. Θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να προχωρήσει», δήλωσε κατηγορηματικά και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτές τις αγκυλώσεις που μας βάζει το Κράτος», ενώ δεσμεύτηκε ότι προεκλογικά θα έρθει και θα πει ότι έλυσε το θέμα των ΡΟΜΑ.

Για το πρόγραμμα
Στις ενέργειες που γίνονται αναφέρθηκε στη συνέχεια η κα Ξεπαπαδάκη η οποία είπε ότι κατά την προσωπική της εκτίμηση το ζήτημα των ΡΟΜΑ οδεύει προς το τέλος του. Είπε, ακόμη, ότι έχουν ήδη συντάξει το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις άξονες, τη στέγαση και τις βασικές υποδομές, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όπως εξήγησε, όμως, η Αντιδήμαρχος, υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις αφού δεν μιλάμε για έναν ανεξέλεγκτο αριθμό ατόμων, μια και έχει γίνει η δική τους καταγραφή με το παράρτημα για τους ΡΟΜΑ από το Κέντρο Κοινότητας και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 οι οικογένειες στον καταυλισμό του Κορακόνερου ανέρχονται περίπου στις 25 που είναι δημοτολογικά τακτοποιημένες είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρόδου. Επίσης, ο Δήμος έχει προτείνει ως «δικλείδες ασφαλείας» να μην έχουν δική τους ακίνητη περιουσία αλλά να υπάρχουν συμφωνίες και με διαχειριστικές ομάδες που θα επιβλέπουν τους χώρους, προς αποφυγή του κινδύνου υποβάθμισης των υποδομών ή της αξίας των ακινήτων. Ακόμη, όσων από τους επιδοτούμενους τα παιδιά τους εγγραφούν στα σχολεία και φεύγουν από το πρόγραμμα εκπαίδευσης, αμέσως θα αποκλείονται και από το πρόγραμμα επιδότησης.

Στις ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, αναφέρθηκε στη συνέχεια η κα Ζωάννου η οποία είπε ότι καθημερινά ασχολούνται με τους στόχους που έχουν βάλει για την καλύτερη ποιότητα και την ευκολότερη αφομοίωση των ΡΟΜΑ στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, από τις 54 οικογένειες που ζουν στον καταυλισμό στο Κορακόνερο έχουν γίνει πολλές τακτικές επισκέψεις από όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής με σκοπό την ένταξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών αυτών από την πλευρά της μόρφωσης των παιδιών, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα θέματα υγείας.

Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή, έχουν εγγραφεί στα σχολεία 45 παιδιά, έχουν δώσει οδηγίες ώστε να πηγαίνουν στο σχολείο με τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, καθημερινά σχεδόν ενημερώνουν το Υπουργείο για τα βήματα που κάνουν, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να καταγραφούν οι ΡΟΜΑ που είναι δημότες Ρόδου και όσοι έχουν όλα τους τα χαρτιά τακτοποιημένα. Από αυτούς, 21 νοικοκυριά έχουν εντοπιστεί με όλα τους τα χαρτιά, 8 είναι δημότες Ρόδου και είναι φορολογικά τακτοποιημένοι και έτσι προχωρούν την καθημερινή τους επικοινωνία και ενημέρωση, γίνονται κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και έχουν καθημερινή συναλλαγή μαζί τους στα γραφεία της Πρόνοιας.

Ο Δήμαρχος διεμήνυσε, ακόμη, ότι για όσους δεν έχουν δικαίωμα να μπουν το πρόγραμμα, ας φροντίσουν η πολιτεία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική να εφαρμόσουν το νόμο για το πως θα αντιμετωπιστούν αφού ο Δήμος δεν διαθέτει κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Είπε, λοιπόν, ότι εφόσον παραχωρήθηκε ο χώρος στο Δήμο, άμεσα θα αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ σε βάθος πενταετίας, τα οποία φθάνουν στα 2 εκατ. ευρώ και με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών.

Όσο για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, για τη μίσθωση κατοικιών είπε ότι 17 περιπτώσεις ενδιαφέρθηκαν. Με την έγκριση της πρότασης θα γίνει νέα πρόσκληση και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν στην ετήσια επιτροπή παρακολούθησης στα τέλη της εβδομάδας. Για τη μετεγκατάσταση, είπε ότι, με την έκδοση της απόφασης, τηρουμένων όλων των νόμιμων διαδικασιών, θα διαμορφωθεί ο προσωρινός χώρος μετεγκατάστασης. Από εκεί και μετά, εάν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει καθυστέρηση ή εμποδιστεί, από εκεί και πέρα...«υπάρχουν Εισαγγελείς, υπάρχουν Αστυνομικοί Διευθυντές, υπάρχουν Υπουργεία αλλά ο Δήμος θα έχει κάνει με το παραπάνω ακόμα και αυτό που δεν όφειλε να κάνει γιατί πρέπει να δώσουμε μία λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι ευελπιστεί ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και ευχήθηκε να θέλουν όλοι οι ΡΟΜΑ να πάνε σε ενοίκια για να μην έχουμε αντιδράσεις ή άλλες παράπλευρες επιβαρύνσεις. Από τη στιγμή που γίνει η μετεγκατάσταση, θα κινήσει τις διαδικασίες για να την κατεδάφιση των παραπηγμάτων και θα στείλει έγγραφο στον Άρειο Πάγο. «Εμένα μ’ ενδιαφέρει ο καταυλισμός στο Κορακόνερο που μαστίζει τη Ρόδο πάνω από είκοσι χρόνια να εξαφανιστεί την επόμενη χρονιά», είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου