Η περίπτωση της ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής στη Μάνδρα και η κατά συρροή αυθαιρεσία

Η περίπτωση της ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής  καταστροφής στη Μάνδρα και η κατά συρροή αυθαιρεσία

Η περίπτωση της ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής στη Μάνδρα και η κατά συρροή αυθαιρεσία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 150 ΦΟΡΕΣ

Του Δημήτρη Προκοπίου

Όταν αναφερόμαστε στη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος κάποιοι νομίζουν ότι αστειευόμαστε. Η φύση όμως δεν συγχωρεί τα ποτάμια και τα ρέματα θυμούνται την πορεία τους, δεν ξεχνούν…..

Το Όρος Πατέρας αποτελεί το ορεινό άκρο της Αττικής στα βορειοδυτικά, ως προέκταση της Πάρνηθας ενώ συνδέεται μέσω της κοιλάδας των Βιλίων με τον Κιθαιρώνα. Από το όρος πατέρας ξεκινούν ρέματα που περνούν από τη Μάνδρα και καταλήγουν στο Σαρωνικό. Η περιοχή πλούσια σε ιστορία χτίσθηκε ανεξέλεγκτα και μπαζώθηκαν εξ ολοκλήρου ποτάμια, και από το κατά τόπους Δήμο.

Στην σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί μοναδική συνήθεια κατοίκων και δημοτικών αρχόντων το μπάζωμα των ρεμάτων. ‘Όταν εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά κατέπεσε το 1999 θυμόμαστε όλοι ότι ήταν στα όρια ενός ρέματος. Στο Βόλο χωροτάκτες είχαν προτείνει παλαιοτέρα το μπάζωμα του εκεί πόταμου, ευτυχώς πολίτες το σταμάτησαν….

Με 19 νεκρούς πλέον μιλάμε για εγκλήματα, αλλά ακόμα και σήμερα δεν υπήρξαν ποινικές διώξεις που τους υπεύθυνους….

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real 97,8 και το Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δημήτρης Παπανικολάου αποκάλυψε ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στις πληγείσες από την θεομηνία περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας ευθύνονται εν πολλοίς για την σημερινή καταστροφή. Έκανε μάλιστα λόγω για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις προηγούμενες καταστροφές.

Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη που στο πιο μεγάλο ρέμα στη Μάνδρα η ροή του νερού είναι εντελώς κομμένη. Το ρέμα της Αγία Σωτήρας δηλαδη έχει εξαφανισθεί από 8 κατασκευές. Πάνω στα ρέματα κτίζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δημόσιες υπηρεσίες, κοιμητήρια και φυσικά κατοικίες.

Ο δήμος Μάνδρας είναι ο μεγαλύτερος καταπατητής. Υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον. Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού).

Είναι γνωστό το πρόβλημα αυτό. Μόνο με έργα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αφού γίνου μελέτες. Μόνο με την διάνοιξη των ρεμάτων. Η φύση είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και τη Μάνδρα Αττικής.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική στη Μάνδρα που διδάσκονταν σε μεταπτυχιακό το εύρος της αυθαιρεσίας όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα. Υπάρχουν πολεοδομικές αρχές στην Μάνδρα; Τόσα χρόνια για τι δεν επέμβει ένα εισαγγελέας ή το κεντρικό κράτος;

Μου προκαλεί έκπληξη πως η Δήμαρχος Μάνδρας αντί να κάνει αυτοκριτική που ο Δήμος που διοικεί έχει αμαξοστάσια πάνω στο ρέμα και το μπάζωμα είναι συστηματική συνήθεια των κατοίκων και βιοτεχνιών ασχολείται με όχι με τα του οίκου της αλλά με άλλες δημόσιες αρχές.

Η αποποίηση διαχρονικών ευθυνών του ¨Δήμου είναι πλήρης… Αναλογικά φταίνε όλες οι κυβερνήσεις αλλά το μπάζωμα των ρεμάτων αφορά κατοίκους, δήμους και μετά κεντρικό κράτος. Κάποιοι κάτοικοι με σπίτια πάνω στο ρέμα είπανε ότι είναι νόμιμα, πολλοί πνίγηκαν όμως. Προφανώς δεν ξέρουν που έκτισαν το σπίτι τους, όπως επίσης και οι μηχανικοί που υπέγραψαν άδειες όπως και αυτοί που τις θεώρησαν δεν ήξεραν.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"