Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την απεργία της Πέμπτης

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την απεργία της Πέμπτης

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την απεργία της Πέμπτης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 137 ΦΟΡΕΣ

Κάθετα αντίθετοι οι συνδικαλιστές στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους επιστημονικούς φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν με το νέο προϋπολογισμό, απηύθυνε χθες η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), διά του Προέδρου του κ. Σάββα Χατζησάββα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, καταρχήν, ο τελευταίος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που έχουν κάνει μέχρι στιγμής για την οργάνωση της απεργίας «ώστε να μπορέσει και η Ρόδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να εκφράσει την αντίθεσή της στις πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο και στα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες».

Έτσι, λοιπόν, έχουν οργανώσει συναντήσεις και συσκέψεις με τα Σωματεία ενώ χθες το απόγευμα είχαν προγραμματίσει μεγάλη σύσκεψη στο ΕΚΡ με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα για να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την απεργία. Ακόμα, έχουν εκδώσει αφίσα, έχουν κάνει επισκέψεις σε χώρους δουλειάς και μέχρι την Πέμπτη θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να έχει επιτυχία αυτή η απεργία.

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης στο ΕΚΡ και, όπως είπε με νόημα ο Πρόεδρος, περιμένει και από τους υπόλοιπους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να πάρουν θέση και να συμμετάσχουν στην απεργία. Μάλιστα, έστειλε το εξής μήνυμα: «Η συγκέντρωση είναι ανοιχτή, δεν αποκλείουμε κανέναν, δίνουμε βήμα σε όλους, δεν κρατάμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και δεν ζητάμε ταυτότητες, εκτός βέβαια από τους ακροδεξιούς και τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής τους οποίους a priori τους αποκλείουμε».

Ερωτηθείς ειδικότερα για την αναφορά του στους επιστημονικούς φορείς, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι είχαν παρουσία στις κινητοποιήσεις αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει ανακοινώσεις ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία, ίσως γιατί δεν συμμετείχαν κεντρικά, όμως περιμένει να πάρουν θέση σε τοπικό επίπεδο και να πάρουν μέρος στην απεργία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό είναι απόφαση των συλλογικών του οργάνων τις οποίες και σέβονται.

Το περιεχόμενό της
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, ανέλυσε τους λόγους της πανελλαδικής αυτής κινητοποίησης, λέγοντας ότι βασικό θέμα είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αφού αυτός είναι η πολιτική που θα μας δεσμεύσει για τον επόμενο χρόνο, η οποία αποτυπώνει, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, των συντάξεων και των επιδομάτων.

«Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος από μόνος του είναι αντιλαϊκός και αντεργατικός και όλες οι περικοπές που κάνει αφορούν κοινωνικές δαπάνες», είπε και ανέφερε ότι οι μειώσεις που κάνει στις κοινωνικές δαπάνες είναι της τάξεως του 1,6 δις ευρώ και αυτές θα προέλθουν από την περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει περικοπεί βέβαια, επίσης από τη μείωση των συντάξεων ο προϋπολογισμός προβλέπει να έχει όφελος 245 εκατ. ευρώ ενώ από τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας το Κράτος θα εξοικονομήσει 196 εκατ. ευρώ. Και είπε, στη συνέχεια: «Εάν αθροίσουμε μόνο αυτά τα τρία νούμερα, μας δίνουν 700 εκατ. ευρώ περικοπές τα οποία ενδεχόμενα του χρόνου η κυβέρνηση να τα παρουσιάσει σαν πλεόνασμα και να δώσει αντίδωρο υπό τύπου κοινωνικού μερίσματος στις υποτιθέμενες αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Όλα αυτά, ο κ. Χατζησάββας τα ανέφερε και ως αντίλογο στον επικοινωνιακό μύθο, όπως είπε, που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, ότι έχουμε πλεονάσματα που τα μοιράζουν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Όπως τόνισε, όμως, δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα το οποίο προέρχεται από την αύξηση της απασχόλησης ή της ανάπτυξης αλλά όλα τα πλεονάσματα προέρχονται από μειώσεις που γίνονται οριζόντια από όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και ένα μέρος από αυτά, υπό τύπο…φιλοδωρήματος, γυρίζει πίσω σ’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Για τη δημόσια περιουσία
Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ. Χατζησάββας είναι στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας που, όπως η παράδοση του ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια που δόθηκαν στη Fraport ενώ τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η συμφωνία για να ξεπουληθούν οι μεγάλες λιγνιτικές μονάδες στη Φλώρινα και το Αμύνταιο κτλ. Όπως είπε, λοιπόν, όλο αυτό έρχεται να κουμπώσει στις απαιτήσεις των δανειστών ότι θα αγοράσουν ή θα πάρουν αυτές τις Εταιρίες αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι δεμένοι χειροπόδαρα για να μην μπορούν να αντιδρούν αύριο όταν θα εγκατασταθούν εκείνοι και θα εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές.

Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, έρχεται, στην ουσία, η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αφού για πρώτη φορά τροποποιείται ά μετά από πολλά χρόνια ο εμβληματικός νόμος 1264 του 1982, τον οποίο δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να αγγίξει και αυτό περιορίζει ή αφαιρεί το δικαίωμα στα πρωτοβάθμια σωματεία να κάνουν απεργίες.
Ο κ. Χατζησάββας, μίλησε, ακόμα, για μία επίφαση δημοκρατίας, αφού για να γίνει μία απεργία δεν αποφασίζουν οι εργαζόμενοι αλλά τα σωματεία έχουν πάρει εξουσιοδότηση από τις γενικές τους συνελεύσεις στην αρχή κάθε χρόνου, κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεται κανείς γίνεται για πρακτικούς λόγους.

«Εξάλλου-συνέχισε-είναι γνωστό ότι ειδικά στα πρωτοβάθμια σωματεία η τρομοκρατία των εργοδοτών είναι τέτοια που είναι απίθανο να τολμήσουν οι εργαζόμενοι να πάνε να ψηφίσουν σε προκήρυξη του Σωματείου για μία απεργία αφού δεν προστατεύονται από κανέναν συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή αύριο μπορούν να απολυθούν. Ενώ το Δ.Σ. που τις προκηρύσσει κατά κάποιο τρόπο έχει μία μικρή προστασία συνδικαλιστική».

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν τεράστια θέματα και στην περιοχή μας τα οποία θα αναδείξουν και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία αφού η κινητοποίηση αυτή αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι έχουμε στην περιοχή μας εκατοντάδες ακόμη απλήρωτους ξενοδοχοϋπάλληλους, όπως και ανασφάλιστους αφού οι εργοδότες δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, έχουμε απολυμένους στο καζίνο κ.α.

Για το ΦΠΑ
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά νησιά αλλά επαναφέρουμε το αίτημά μας να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές και στη Ρόδο και την Κάρπαθο», δήλωσε κατηγορηματικά, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ. Όπως είπε, είναι μέσα στις προβλέψεις του προϋπολογισμού ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που υποτίθεται ότι έχουμε ως πλεόνασμα. Άρα, ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή όλων των νησιωτών, έχουν στείλει ψήφισμα και επιστολές σε όλα τα ΕΚ του Αιγαίου εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους σ’ αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται και ευχήθηκε να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και να μην εφαρμοστεί η κατάργηση αφού τίποτα δεν παίρνεται πίσω μετά και ούτε μπορεί να έχει αντισταθμιστικό μέτρο ο νησιώτης.

Για τους πλειστηριασμούς
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Χατζησάββας, καταρχήν, θύμισε ότι, ευθύς εξ αρχής, έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και είναι εναντίον των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της πρώτης κατοικίες. Και είπε: «Είναι απαράδεκτο, μετά από μια τέτοια κρίση που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός να βγαίνει από τα σπίτια του και να πλειστηριάζονται, όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του.

Νομίζω ότι ούτε ο νόμος Κατσέλη θα πρέπει να καταργηθεί, αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί για να βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι μία λύση μέσα στα πλαίσια του νόμου, γιατί το 90% αυτών των ανθρώπων είναι νόμιμοι και θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους αλλά έχουν καταντήσει να είναι επαίτες και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Άρα, το Κράτος πρέπει να δώσει μία διέξοδο.

Η λύση δεν είναι πλειστηριασμοί. Τα ζητούν οι θεσμοί αυτά για να φοβίσουν τον κόσμο για να μπορέσει υποτίθεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αλλά, αν ο κόσμος δεν έχει λεφτά όσο και να τον φοβίσεις το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον πετάξεις στο δρόμο. Λοιπόν, διαφωνούμε με τις πολιτικές που πετάνε στο δρόμο φτωχές λαϊκές οικογένειες και σ’ αυτό το θέμα θα αντιδράσουμε». Θύμισε ακόμη ότι στο ΕΚΡ συμβουλεύουν ανθρώπους σε συνεργασία με την Ένωση εργαζομένων καταναλωτών και θα δώσουν βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια