Στις αγωνιστικές επάλξεις οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου της Ρόδου

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο η κατάργηση του Κτηματολογίου με την μορφή  που λειτουργεί σήμερα.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δημιουργούνται μια σειρά νομικά και όχι μόνο προβλήματα αν το κτηματολόγιο χάσει την σημερινή του μορφή. Ένας από τους κινδύνους αυτούς, είναι τι θα γίνει με τα «αδρανή» εκείνα ακίνητα, τα οποία δεν έχουν μετεγγραφεί μέχρι σήμερα στους φυσικούς κληρονόμους και τα οποία είναι πολύ πιθανό να περάσουν στα χέρια του δημοσίου και από κει στα... χέρια των όποιων επενδυτών με ένα απλό «κλικ» μέσω διαδικτύου.

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου, λειτουργούν ήδη με Κτηματολογικό Κανονισμό με προϊστάμενο Κτηματολογικό Δικαστή.
Δεν υπάρχει μηχανοργάνωση.   Δεν έχει γίνει μηχανογράφηση και όλες οι εργασίες όπως μεταγραφές πράξεων και εκδόσεις πιστοποιητικών, σχεδιαγραμμάτων κλπ, γίνονται διά χειρός. Βάσει των οργανογραμμάτων της Υπηρεσίας, τα οποία περιελάμβαναν το πρώτο εξήντα πέντε (65) οργανικές θέσεις και το δεύτερο σαράντα πέντε (45) οργανικές θέσεις, ο αριθμός ουδέποτε ξεπέρασε τα είκοσι πέντε (25) άτομα σε προσωπικό.  

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω Κτηματολόγια, υφίστανται τεχνικά τμήματα ένα για την κάθε μία Υπηρεσία χωρίς να στελεχωθούν ποτέ πλήρως (μόνο ένας (1) τεχνικός στο Κτηματολόγιο Ρόδου από τους πέντε (5) που απαιτείται σύμφωνα με το οργανόγραμμα).

Η ωμή αναφορά σχετικά με την φράση «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΔΟΥ και ΚΩ-ΛΕΡΟΥ» χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας τους (Κτηματολογικός Κανονισμός) ή να ζητηθούν σχετικές πληροφορίες από τον Κτηματολογικό Δικαστή, φανερώνει την προχειρότητά του.

Όλα τα έξοδα παραλαβής, πιστοποιητικών, σχεδίων, πράξεων μεταγραφών (νέοι έμμεσοι φόροι, αυξάνονται στο διπλάσιο και τριπλάσιο πχ. Η παραλαβή πιστοποιητικού, σύνολο εξόδων 6,50€ παράβολο + μεγαρόσημο θα ανέρχεται στα 15€ έως 20€.  Το σχεδιάγραμμα από 4,50€ στα 25€-30€ κλπ. Τα έξοδα για τη μεταγραφή των πράξεων θα αυξηθούν από 25%-30% για κάθε ακίνητο σε σχέση με τώρα και οι μεταγραφές θα επιβαρυνθούν με ότι άλλο προκύψει στους “κρυφούς” κωδικούς που αναφέρονται.

Εν κατακλείδι θα δημιουργηθούν τεράστια λειτουργικά, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και Υπηρεσιακά προβλήματα.
Καλό να προνοούμε και όχι να βρίσκουμε λύσεις εκ των υστέρων.

Ζητάμε να εξαιρεθούμε από το Σχέδιο Νόμου, να παραμείνουμε στο υφιστάμενο καθεστώς (Υπουργείο Δικαιοσύνης – Δικαστικοί Υπάλληλοι), να διασφαλισθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να ενισχυθούν αντί να καταργηθούν οι ιστορικές δικαστικές υπηρεσίες του τόπου μας.

Είναι προς όφελος όλων των Δωδεκανησίων.»