Το «αποφασίζω και διατάσσω» του ΕΟΠΥΥ

Το «αποφασίζω και διατάσσω» του ΕΟΠΥΥ

Το «αποφασίζω και διατάσσω» του ΕΟΠΥΥ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1393 ΦΟΡΕΣ

Άρθρο του Θωμάγγελου Μιχαλάκη
Οπτικού - Οπτομέτρη


Αγαπητέ ασφαλισμένε,
Ο ΕΟΠYΥ αποφάσισε, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου μας, ν' αλλάξει τον τρόπο πληρωμής των γυαλιών σου και απαιτεί από εμάς να υπογράψουμε μία σύμβαση που θα σου τα προμηθεύει χωρίς προπληρωμή.


Η σύμβαση προβλέπει την πληρωμή των Οπτικών απευθείας απ' τον οργανισμό.

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Δωδεκανήσου (άσχετα αν ο Σύλλογος είναι πλέον ανενεργός κι αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης) έχω τη θεσμική υποχρέωση να σε ενημερώσω ποιοί είναι οι λόγοι που η Γ.Σ. των μελών στην Αθήνα (στις 23 Ιανουαρίου 2018) αποφάσισε ομόφωνα να ΜΗΝ υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Το "αποφασίζω και διατάσσω" του ΕΟΠΥΥ, κατά την άποψή μου, αποτελεί μία κίνηση απόλυτου κρατισμού.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ταμείου να σου την παρουσιάσει ως ένα μέτρο που σε ευνοεί, στην πραγματικότητα η σύμβαση αυτή είναι μία σύμβαση υποτέλειας γεμάτη κυρώσεις και υποχρεώσεις η οποία απέχει πολύ από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, πλήττει βάναυσα έναν ολόκληρο κλάδο, με μοναδικό στόχο την περικοπή της σχετικής δαπάνης των 100 ευρώ και επιχειρεί να σε κατευθύνει εναντίον μας.

Για ποιό λόγο ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ δεν έκανε δεκτή την πρόταση των οπτικών να διεκπεραιώνουν οι ίδιοι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς εσύ να ταλαιπωρείσαι;

Ο οπτικός σου είναι επιστήμονας με εκπαίδευση και υπευθυνότητα που μεριμνά για την ασφαλή κι αποτελεσματική αποκατάσταση των προβλημάτων της όρασής σου.

Είναι αναγκασμένος να ιδιωτεύει ως ανεξάρτητος επαγγελματίας ή με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δεδομένου ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν έχει προβλέψει για την ειδικότητά του καμία οργανική θέση.Ο οπτικός σου ζει στην ίδια γειτονιά με 'σένα, έχει βιώσει,όπως εσύ, την παρατεταμένη οικονομική κρίση κι επειδή όπως ξέρεις οι πιστώσεις έχουν περιοριστεί, πληρώνει τα εμπορεύματά του προκαταβολικά. Και δε φτάνει αυτό! Ζημιώνεται καθημερινά από το ανεξέλεγκτο παράνομο εμπόριο αμφιβόλου προελεύσεως γυαλιών.

Οι οπτικοί,όπως οι όροι της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ προβλέπουν, θα σου χορηγούν γυαλιά ,"θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους" και στη συνέχεια αν και εφ'όσον διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα αποζημιώνονται εντός 90 ημερών! (Είμαι βέβαιος ότι αμφιβάλεις όπως κι εγώ! Άραγε ο υπουργός Υγείας και ο διοικητής του οργανισμού πληρώνονται κάθε 90 ημέρες;;;)

Είναι απορίας άξιον με ποιόν τρόπο θα συμβεί αυτό όταν:
- Ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει προ του 2011 και δε δέχεται ούτε να μας τα πληρώσει ούτε να τα συμψηφίσει!Οι τιμολογηθήσες διατακτικές έχουν φορολογηθεί κι έχουν αποδοθεί από εμάς στα ταμεία του Δημοσίου ο ΦΠΑ κι ο φόρος εισοδήματος.

Το 2013 κάποιοι συνάδελφοί μου μάλιστα αποδέχτηκαν “κούρεμα” μέρους των χρημάτων τους προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα ποσό και παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση με ένδικα μέσα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ!

Γιατί λοιπόν να δεχτούμε μία σύμβαση συνεργασίας με έναν αποδεδειγμένα αφερέγγυο ασφαλιστικό φορέα;

- Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εισφορές σου, το έλλειμμα που απειλεί τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έχει ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, πάνω από 1,7 δις ευρώ οφείλει σε πολλούς ασφαλισμένους του και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στους παρόχους υπηρεσιών πλησιάζουν το 1,8 δις ευρώ, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017.
Φαίνεται λοιπόν, ότι ο μοναδικός σκοπός της κυβέρνησης είναι τελικά η οριζόντια περικοπή της σχετικής δαπάνης των 100 ευρώ προς εσένα.

Επίσης, αυτό που δεν καταλαβαίνει ο δοικητής του ΕΟΠΥΥ είναι ότι άλλο είναι να χρωστάς 100 ευρώ σε 10 ανθρώπους κι άλλο 1.000 ευρώ σε έναν! Κι απ'αυτά τα χρήματα εμείς πρέπει να δώσουμε το κόστος προμήθειας του POS αν η συναλλαγή γίνει με κάρτα, το ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, την προκαταβολή του φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο αλληλεγγύης...., τη συνδρομή επιμελητηρίου, χώρια τα λειτουργικά μας έξοδα (φως,νερό,τηλέφωνο), προμηθευτές,ενοίκια, τις λογιστικές αμοιβές,τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές και των υπαλλήλων μας για την ανατροφοδότηση των ταμείων και πολλά άλλα ...

Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αγνοεί, για άλλη μια φορά, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις οπτικών είναι στην πλειοψηφία τους μικρές, οι οποίες υφίστανται ήδη όλες τις εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρρύνσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Επιθυμεί δε να μας υποχρεώσει, μέσω μηχανισμών rebate και clowback, που προβλέπει η σύμβαση, να εκτελούμε τις ιατρικές συνταγές χωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτές πληρωθούν λόγω της εξάντλησης του σχετικού κονδυλίου που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ ως όριο. Για παράδειγμα :ένα κατάστημα οπτικών θα καταθέτει συνταγές-διατακτικές αξίας 1000 ευρώ και θα εισπράτει τα 700 επειδή το όριο που προβλέπει ο οργανισμός έχει εξαντληθεί !!! Το “κούρεμα” των διατακτικών θα φτάνει το 30% της αξίας!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη του οργανισμού για τα οπτικά ήταν το 2017 (με βάση τα 100 ευρώ ανά διοπτροφόρο) 47εκ. ευρώ ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλα 9,5εκ. ευρώ. Σύνολο: 56,5εκ. Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει 45εκ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα 11.500 ασφαλισμένοι θα εξαιρεθούν του δικαιώματος παροχής γυαλιών ή εμείς ως επαγγελματίες θα επωμισθούμε τη διαφορά με τη μέθοδο του clowback. Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ανάγκες βοηθημάτων για την όραση αυξάνονται ετησίως με γεωμετρική πρόοδο!

Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, θα περίμενε κανείς ο ΕΟΠΥΥ να κάνει clawback στις αμοιβές των στελεχών του, πρώτα και μετά όλων των άλλων!

Σε καλούμε να δείξεις κατανόηση κι αλληλεγγύη.

Τα δε "πολάκια" του ΕΟΠΥΥ και του πολιτικού συστήματος, που θέλουν να κάνουν κοινωνική πολιτική με τα λεφτά άλλων, ας αναλογιστούν τι ακριβώς έχουν πετύχει σε επίπεδο ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας... ειδικά στα νησιά μας!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου