Σε δημοπρασίες για τις παραλίες θα προχωρήσει ο δήμος Ρόδου

Σε δημοπρασίες θα προχωρήσει τελικά ο Δήμος της Ρόδου στην πόλη και δεν θα δώσει το προτιμησιακό, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, όπως αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σε…παζλ για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί φέτος η παραχώρηση προς εκμετάλλευση των παραλιών της Ρόδου αφού πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα με τον Δήμο να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της προάσπισης των συμφερόντων του και της κοινωνικής διάστασης που έχει το θέμα, ακολουθώντας πάντα τα όσα ορίζει ο νόμος.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, παρίσταντο για λίγο και εκπρόσωποι των ομπρελάδων, ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει στους συμπολίτες μας που εκμεταλλεύονται τα πόστα στις κοσμικές παραλίες εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αποχώρησαν.

Χθες, λοιπόν, η Οικονομική εξέτασε τα προτιμησιακά δικαιώματα και κατήρτισε τους όρους διακήρυξης για τις δημοπρασίες. Όσο αφορά στο προτιμησιακό, αποφάσισε ότι στην περιοχή της πόλης της Ρόδου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν θα δοθούν προτιμησιακά και θα γίνουν διαγωνισμοί. Μόνη περίπτωση που θα δοθεί προτιμησιακό είναι αυτή του ναυταθλητικού ομίλου ΝΟΡ η οποία θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες και θα τους ενημερώσουν.

Στην περιοχή της Ιαλυσού, τώρα, θα ισχύσει ένα μικτό σύστημα αφού θα δοθεί και το προτιμησιακό αλλά θα γίνουν και δημοπρασίες. Όπως εξήγησε ο κ. Διακοσταματίου, αυτό έχει να κάνει με τη διαφορετική φύση της παραλίας αλλά και των ιδιοκτησιών που έχουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ρόδου, υπάρχει μία περίπτωση στη Λίνδο όπου και εκεί θα συνεκτιμηθεί εάν ο Δήμος δώσει το προτιμησιακό τι απώλειες θα έχει για τα δύο πόστα που δεν θα δημοπρατήσει η ΚΥΔ. «Είναι λίγο παζλ φέτος», περιέγραψε την κατάσταση ο Αντιδήμαρχος και εξήγησε ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν και πόσα χρήματα θα εισπράξει ο Δήμος από το προτιμησιακό σε σχέση με αυτά που θα εισπράξει από τις δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι όταν δημοπρατεί ο Δήμος εισπράττει το 70% και 30% το Δημόσιο και όταν δημοπρατεί το Δημόσιο είναι 50%-50% τα έσοδα.

Αν, όμως, δώσει ο Δήμος προτιμησιακό στη συγκεκριμένη παραλία, που έχει μόνο αυτό και όχι τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που κάνει η ΚΥΔ, τότε αυτή δεν θα μπορέσει να πλειστηριάσει δύο πόστα, κάτι που σημαίνει ότι το 50% που θα πάρει ο Δήμος ίσως να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που θα πάρει εάν δώσει το προτιμησιακό.

Σχολίασε, μάλιστα, στη συνέχεια, ο κ. Διακοσταματίου, ότι, δυστυχώς, ο νομοθέτης δεν ξέρει τι γίνεται σε τουριστικά νησιά όπως είναι η Ρόδος, η Κρήτη, η Σαντορίνη κτλ. και το Κράτος δημιουργεί σ’ αυτούς τους Δήμους πάρα πολλά προβλήματα διότι αυτά που ψηφίζουν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα! Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι περισσότερες παραλίες της Ρόδου είναι εργαλεία δουλειάς. Εκτός αν θέλουμε να πούμε στους τουρίστες…να φέρουν τις ομπρέλες τους και τα καθίσματά τους από τις χώρες που έρχονται!», είπε και συμπλήρωσε ότι η Ρόδος δέχεται δυόμιση εκατομμύρια τουρίστες και κάπου πρέπει να πάνε, μ’ αυτούς κινείται η οικονομία μας και πρέπει να βρουν και ομπρέλες. Έτσι, όταν το Δημόσιο σε μία πολυσύχναστη παραλία βάζει εκατό μέτρα απόσταση, δεν γίνεται αυτό πρακτικά και οι Δήμοι πρέπει να κάνουν ταχυδακτυλουργικά για να συγκεράσουν την κατάσταση. Το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο αν προσθέσει κανείς σ’ αυτά τον κόσμο που εργάζεται αλλά και τα πίσω ξενοδοχεία που πρέπει να βρουν και οι δικοί τους πελάτες τους μέρος να κατέβουν στην παραλία γιατί δεν είναι μόνο τα μπροστινά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα και προς το παρόν αποφάσισαν τα παραπάνω. Ακόμη, συμφώνησαν στις τιμές που τους είπε η ΚΥΔ, πλην της πόλεως Ρόδου όπου η τιμή θα οριστεί στα 40 ευρώ το τ.μ. Σε περίπτωση που η δημοπρασία αποβεί άγονη, τότε θα επανέλθουν και ο Δήμος θα δώσει τα προτιμησιακά. Το χρονικό περιθώριο που έχουν είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2018.

Σημειώνεται ότι η δημοπρασία για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της παραλίας θα είναι για δύο χρόνια και τα ποσά της δημοπρασίας για το έτος 2018 πρέπει να καταβληθούν μετρητοίς και εφάπαξ, προ της υπογραφής του συμβολαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, όποιος πλειστηριάσει και δεν φέρει τα χρήματα, αυτόματα ο Δήμος θα επαναπλειστηριάσει εις βάρος του και η οφειλή θα πάει στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, το ποσό για τη σεζόν του 2019 θα πρέπει να καταβληθεί το Μάρτιο του 2019.

Ακόμη, ο χρόνος διεξαγωγής των δημοπρασιών προγραμματίζεται είτε στις 16 Φεβρουαρίου ή μετά την Καθαρά Δευτέρα δηλαδή στις 20 του τρέχοντος μηνός και εξαρτάται από την έγκριση που θα πάρουν από την ΚΥΔ.  Εξήγησε, επίσης, ο Αντιδήμαρχος ότι αυτό που ψήφισαν χθες είναι σχέδιο διακήρυξης το οποίο θα σταλεί με τους όρους στην ΚΥΔ και εφόσον το δεχθεί ή τους κάνει παρατηρήσεις και κάνουν τις διορθώσεις, τότε θα προχωρήσουν στις δημοπρασίες. Άρα, αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα κάνει η ΚΥΔ να απαντήσει.

Ερωτηθείς εάν η ΚΥΔ μπορεί να υποχρεώσει το Δήμο να δώσει τα προτιμησιακά, ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι έχουν γνωμοδότηση νομικού που λέει ότι όταν μεσολαβεί δρόμος δύναται να δώσουν το προτιμησιακό, συνεκτιμώντας και το δημόσιο εν γένει συμφέρον και, πάνω απ’ όλα, τα έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος.

Γι’ αυτά τα τελευταία, μάλιστα, επίσης ερωτηθείς, θύμισε ότι από την εκμετάλλευση των παραλιών πέρυσι ο Δήμος απώλεσε περίπου 500 χιλιάδες ευρώ επειδή δεν είχε τις παραλίες στο «Έλλη» και πιστεύει ότι φέτος θα τα αναπληρώσουν εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Έτσι, πέρυσι, τα έσοδα του Δήμου έφθασαν στο 1 εκατ. ευρώ μαζί με το προτιμησιακό, τις παραλίες που δημοπράτησε και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής που εξακολουθούσε να έχει, άρα φέτος προσβλέπουν σε έσοδα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όσο αφορά στα πόστα σε όλο το νησί, ο αριθμός τους αναμένεται να γίνει γνωστός το προσεχές διάστημα. Πάντως, μάξιμουμ ο Δήμος μπορεί να δώσει 500 τ.μ. για την κάθε θέση, που αντιστοιχεί περίπου σε τριάμισι πόστα και να μεσολαβεί απόσταση 100 μέτρων.

Η τριμηνιαία έκθεση
Επίσης στη χθεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική ενέκρινε την έκθεση εσόδων-εξόδων Δ΄ τριμήνου για τον έλεγχο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου, οικ. έτους 2017.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, μ’ αυτό ο Δήμος κλείνει το οικονομικό έτος 2017 και η έκθεση θα διαβιβαστεί και στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, κλείνουν με θετικό πρόσημο και θετικό ισοζύγιο την προηγούμενη χρονιά, ποσού 39. 388.644,46 ευρώ.