Δεν θέλει το Φυτώριο για τους πρόσφυγες ο δήμος Ρόδου

Δεν θέλει το Φυτώριο για  τους πρόσφυγες ο δήμος Ρόδου

Δεν θέλει το Φυτώριο για τους πρόσφυγες ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 696 ΦΟΡΕΣ

Ζητά να παραχωρηθεί στην Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων

Τη συναίνεσή του στην παραχώρηση κτιρίου εντός του χώρου του Περιφερειακού φυτωρίου της Ρόδου στην «Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων», καθώς πλέον δεν υφίσταται ανάγκη στο νησί για την ύπαρξη δομής για την προσωρινή στέγαση μεταναστών και προσφύγων, δίνει ο Δήμος Ρόδου, με έγγραφο που απέστειλε στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Καταρχήν, υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η «Ρ», έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το κλείσιμο της δομής προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί εδώ και δυόμιση χρόνια περίπου στο χώρο των παλιών σφαγείων. Επίσης, παλαιότερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχε η σκέψη από το Δήμο για τη δημιουργία χώρου για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών στο φυτώριο.

Ωστόσο, με έγγραφο που απέστειλε ο κ. Χατζηδιάκος πριν λίγες ημέρες, στις 30 Ιανουαρίου, προς τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη πια καθώς δεν υφίσταται πλέον η ανάγκη ενώ κάνει γνωστό ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα κλείσει και η δομή στα παλιά σφαγεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδιάκος απέστειλε έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αθανάσιο Βλάχο, με θέμα «παραχώρηση κτιρίου εντός του χώρου του φυτωρίου στη Ρόδο για τη δημιουργία δομής προσωρινής στέγασης και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων». Μάλιστα, κοινοποίησε το έγγραφο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα καθώς και στον Πρόεδρο της «Εταιρίας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων» κ. Αναστάσιο Πλατή.

Σ’ αυτό, λοιπόν, ο Δήμαρχος, καταρχήν εξηγεί ότι με προηγούμενα έγγραφά του ο Δήμος είχε ζητήσει την παραχώρηση του ακινήτου ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανασυγκρότησης-ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» εντός της περιοχής «Περιφερειακό Φυτώριο Ρόδου» για τη δημιουργία δομής προσωρινής στέγασης και επαναπροσώθησης μεταναστών και προσφύγων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία.

Και αναφέρει, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος: «Δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την εξασφάλιση στέγης στους πρόσφυγες της περιοχής μας, θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαίο πλέον να δημιουργηθεί δομή προσωρινής στέγασης και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ο προσωρινός χώρος που εσπευσμένα δημιουργήθηκε προ τριών ετών και με επιτυχία λειτούργησε ο Δήμος, εξυπηρετώντας άνω των 18.000 προσφύγων, θα κλείσει τον επόμενο μήνα, καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί μνημειακό χώρο στην είσοδο του κεντρικού διεθνή λιμένα και προβλέπεται η αποκατάσταση και η αξιοποίησή του στο προσεχές διάστημα».

»Είμαστε σίγουροι ότι η σημαντική συνεισφορά του Δήμου Ρόδου αναγνωρίζεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και εξυπακούεται ότι ο Δήμος Ρόδου θα είναι και πάλι παρών αν παρ’ ελπίδα παρουσιαστεί ανάλογης έντασης ανάγκη».

Έτσι, μετά τα παραπάνω, ο Δήμαρχος ενημερώνει ότι δεν υφίσταται πλέον ανάγκη για την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου στο φυτώριο, όπως είχε αιτηθεί, και ότι συμφωνεί με το αίτημα παραχώρησής του στην Εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου