Έτοιμη η μελέτη για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου

Έτοιμη η μελέτη για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου

Έτοιμη η μελέτη για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 773 ΦΟΡΕΣ

Παραδόθηκε χθες στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο

Μετά από διάστημα περίπου δύο ετών η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε εθελοντικά τη σύνταξη της μελέτης για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, παρέδωσε χτες το έργο της στον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Σε επόμενο στάδιο η μελέτη θα υποβληθεί στο υπουργείο υγείας, θα ακολουθήσουν οι μελέτες εφαρμογής που είναι απαραίτητες για τη δημοπράτησή του έργου και θα περιμένουμε πλέον την ένταξή του στο πρόγραμμα του υπουργείου υγείας για την υλοποίηση, αν και μέρος του κόστους κατασκευής θα αναλάβει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Το τμήμα θα λειτουργήσει σε ξεχωριστό κτήριο που θα ανεγερθεί δίπλα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών απέναντι από το οποίο βρίσκεται σήμερα ένα μικρό πάρκο. Θα καταλαμβάνει έκταση 1.300 τ.μ. και θα είναι διώροφο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος του θα ανέλθει σε περίπου 5 εκ. ευρώ.
Ο εξοπλισμός του θα κοστίσει περί τα 2,5 εκ. ευρώ και θα αποτελείται από μηχανήματα τρίτης γενιάς τα οποία θα καταλαμβάνουν έκταση 300 τ.μ. και θα εξυπηρετούν τους καρκινοπαθείς όχι μόνο της Ρόδου αλλά και των υπολοίπων νησιών.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που ασχολήθηκαν εθελοντικά με τη σύνταξη της μελέτης και ο επικεφαλής συντονιστής της , πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, παρουσία και του βουλευτή Δωδεκανήσου καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, παρέδωσαν χτες το πρωί τη μελέτη στον περιφερειάρχη εκφράζοντας την ευχή για γρήγορη υλοποίηση του έργου.
«Σήμερα είναι μία καλή μέρα για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά μας γιατί μια δουλειά ετών πήρε σάρκα και οστά και ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την υγεία δρομολογείται και αυτό.
Μία δουλειά που κράτησε περίπου δύο χρόνια, και αφορά τη μελέτη για το ακτινοθεραπευτικό του γενικού νοσοκομείου της Ρόδου.

Μία υποστηρικτική ομάδα μελετητών όλοι συμπατριώτες μας που σε εθελοντική βάση εργάστηκαν πολύ μαζί με την υπηρεσία μας και έναν εξωτερικό συνεργάτη, με συντονιστή της τον Στάθη Κουσουρνά. Τους ευχαριστώ όλους» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Ο κύριος μελετητικός όγκος του ακτινοθεραπεθυτικού είναι πλέον έτοιμος. Επίσης καλύφθηκαν και κάποια ελλείμματα που υπήρχαν όπως για παράδειγμα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του νοσοκομείου.
Ξεκινάμε από την οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας, την αρχιτεκτονική μελέτη, τη μελέτη τη στατική και των μηχανολογικών του εγκαταστάσεων και τη μελέτη της ακτινοπροστασίας η οποία μάλιστα έχει ήδη εγκριθεί από το Δημόκριτο.
Αυτή τη στιγμή την περιμέναμε όλοι για να πατήσουμε στα πόδια μας. Τώρα πρέπει να πάμε παρακάτω. Απομένει η υποβολή της μελέτης στο υπουργείο υγείας και παράλληλα θα πάμε στις μελέτες εφαρμογής για τη δημοπράτησή του».

Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να γίνει μία τοπική συμμαχία ώστε να ασκήσει την πίεση και να πείσει το υπουργείο υγείας για να το εντάξει σαν έργο μέσα στον προγραμματισμό του. «Εμείς θέλουμε να κατασκευαστεί αλλά θέλουμε και να λειτουργήσει. Σε συνδυασμό με τη μετατροπή της παλιάς νεφρολογικής σε ογκολογικό τμήμα δεσμεύσαμε τα χρήματα για την υλοποίησή του και πρέπει να πω ότι μέχρι το τέλος του 2018 αυτό θα είναι έτοιμο. Έτσι θα έχουμε πλέον ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σε ότι αφορά την υγειονομική θωράκιση των νησιωτών» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Στ. Κουσουρνάς: «Η μελέτη ήταν δύσκολη…»
Από την πλευρά του ο κ. Κουσουρνάς, αναφέρθηκε στην ομάδα που εργάστηκε εθελοντικά για τη μελέτη λέγοντας τα εξής: «ο κ. Λουκαράς συνέταξε την οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας, οι κ.κ. Ψαράς και Διακομιχάλης ήταν υπεύθυνοι για το στατικό μέρος της μελέτης, συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες κ.κ. Κατάκος και Μαυρίλας και ο κ. Ακρίδης μόνος του έκανε τη μελέτη των ηλεκτρομηχανολγικών εγκαταστάσεων. Είχαμε και εξωτερικό συνεργάτη που πλήρωσε η περιφέρεια για να διεκπεραιώσουμε τη μελέτη ακτινοπροστασίας.

Η σκοπιμότητα του έργου φαίνεται από τη μελέτη καθώς ο καθένας αντιλαμβάνεται πόση σημασία έχει να υπάρχει αυτό το τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου. Η πρόσβασή μας σε τέτοιες μονάδες υγείας είναι δύσκολη και δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι λόγω των δυσκολιών και της μετακίνησης και της οικονομίας των νοικοκυριών πολλοί συνάνθρωποί μας εγκαταλείπουν την προσπάθεια για ακτινοθεραπεία. Και αυτό είναι τραγικό» .

Σύμφωνα με τον ίδιο ίσως θα είμαστε η μόνη περιοχή που θα αποκτήσει ένα τέτοιο τμήμα εκτός των μεγάλων κέντρων που έχουν πανεπιστήμια, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια τμήματα σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στο έργο και δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα είπε τα εξής: «Η μελέτη ήταν δύσκολη γιατί δεν έχει ξαναγίνει. Καταφέραμε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να πάρουμε τις εγκρίσεις που χρειάζεται το υπουργείο. Το κτίριο θα είναι καινούριο μέσα στον κορμό του νοσοκομείου και θα είναι δίπλα στα επείγοντα περιστατικά εκεί που υπάρχει ένας κήπος. Θα είναι 1.300 τ.μ. σε δύο ορόφους. Το τμήμα που θα βρίσκονται τα ειδικά μηχανήματα θα καταλαμβάνει έκταση 300 τ.μ.

Η περιφέρεια διαχρονικά αλλά και σήμερα υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια εντάσσοντας το έργο μέσα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με ίδιους πόρους. Πρέπει όμως να συμβάλει και το υπουργείο υγείας.
Το κόστος του έργου εκτιμούμε ότι θα είναι περίπου 5 εκ. ευρώ από 2,5 εκ για τα κτιριακά και 2,5 για τα μηχανήματα. Μιλάμε για μηχανήματα νέας γενιάς τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν. Εμείς παραδώσαμε την οριστική μελέτη του έργου που ανταποκρίνεται περίπου στο 65% της συνολικής μελέτης που απαιτείται».
Επίσης ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι πριν μερικά χρόνια ήταν αρνητική η πολιτική ηγεσία αλλά ύστερα από τις τελευταίες επερωτήσεις του κ. Κρεμαστινού και των άλλων βουλευτών μας στις απαντήσεις που καταγράφηκαν ο κ. Πολάκης δεν ήταν αρνητικός.

Όπως όμως είπε θέλει πολύ προσπάθεια ακόμα, αλλά μπήκε το νερό στο αυλάκι. «Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχει μία ισχυρή κοινωνική βούληση, πολιτική και εθελοντική ώστε η Ρόδος να είναι η πρώτη περιοχή που θα αποκτήσει ένα τέτοιο τμήμα ακτινοθεραπείας» κατέληξε.

Δ. Κρεμαστινός: «Ήταν ένα μεγάλο άλμα»
Τέλος ο βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι αυτό το έργο για την υγεία της Δωδεκανήσου είναι ένα μεγάλο άλμα. «Μαζί με το αιμοδυναμικό που λειτουργεί είναι εξίσου σημαντικό γιατί οι συμπατριώτες μας παρακαλούν για μία θέση ακτινοθεραπείας και αναμένουν σε λίστα αναμονής ακόμα και 6 μήνες, που όμως η νόσος μπορεί να επιφέρει καταστροφές ανεπανόρθωτες.

Τα μηχανήματα τρίτης γενιάς βάζουν την ακτινοθεραπεία πάνω από τη χειρουργική επέμβαση, δηλαδή ανακαλύπτουν και τους πιο μικρούς όγκους προτού καν εκδηλωθούν και τους θεραπεύουν. Θα είναι για τη Ρόδο ένα έργο επαναστατικό. Αυτό θα φέρει και ανθρώπους από όλη την Ελλάδα στη Ρόδο» είπε.

Παράλληλα ο κ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να υπάρξει σύνδεση με πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, λέγοντας τα εξής: « Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το εξής: στο αιμοδυναμικό έρχονταν στη Ρόδο καθηγητές και εκπαίδευαν το προσωπικό. Αυτό έγινε γιατί έγινε μία αδελφοποίηση του νοσοκομείου Ρόδου με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο το Αττικό. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και τώρα δηλαδή να κατεβαίνουν καθηγητές κάθε εβδομάδα προσκεκλημένοι του νοσοκομείου και δικοί μας γιατροί να ανεβαίνουν πάνω.

Σε αυτό το σημείο θα βοηθήσω και εγώ ώστε να μη βρούμε αντιδράσεις στο θέμα της εκπαίδευσης γιατί πρέπει και το πανεπιστήμιο να πει «ναι». Έτσι το νοσοκομείο μας δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πανεπιστημιακά. Για πρώτη φορά νοσοκομείο περιφέρειας μη πανεπιστημιακό θα αποκτήσει αυτό το πράγμα.
Όμως η διοίκηση του νοσοκομείου μας οφείλει αυτό να το λάβει υπόψη της ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου