«Σφήνα» στο μάτι του «σουλτάνου» το Καστελλόριζο

«Σφήνα» στο μάτι του «σουλτάνου»  το Καστελλόριζο

«Σφήνα» στο μάτι του «σουλτάνου» το Καστελλόριζο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 948 ΦΟΡΕΣ

Σφήνα στο μάτι του σουλτάνου αποτελεί το Καστελλόριζο, γιατί το ακριτικό μας νησί και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης που το περιβάλλει εμποδίζουν την Τουρκία να αποκτήσει μια μεγάλη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι θα ήθελαν πολύ να “εξαφανίσουν” το Καστελλόριζο από τον χάρτη και δεν διστάζουν ενίοτε να το κάνουν, ευτυχώς μόνο στον χάρτη.

Είναι ενδεικτικό πως στην τελευταία NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε η Άγκυρα πριν από δύο εβδομάδες “εξαφάνισε” το Καστελλόριζο από τον ελληνικό χάρτη, υπενθυμίζοντας τα συμφέροντά της στο νοτιότερο άκρο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, γίνεται συστηματικά. Μάλιστα το 2011 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει διάβημα στον πρέσβη μας ότι το Καστελλόριζο δεν... υπάρχει, καθώς επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πλήρως τη στρατηγική σημασία του Καστελλόριζου. Ως κατοικημένη νήσος έχει πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αυτό, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασας και τους κανόνες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, περιορίζει ασφυκτικά την ΑΟΖ της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ύπαρξη του Καστελλορίζου επιτρέπει στην ελληνική ΑΟΖ να αναπτυχθεί σε πλήρη έκταση και να συναντηθεί στη μέση γραμμή με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Το Καστελλόριζο στερεί από την Τουρκία τη δυνατότητα να επεκτείνει την ΑΟΖ της και να αποκτήσει, όπως διακαώς επιθυμεί, θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Ακόμα πιο δύσκολα κάνει τα πράγματα για την Άγκυρα το γεγονός πως το νομικό καθεστώς του Καστελλορίζου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η νήσος αναφέρεται ονομαστικά στο άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, που καθόριζε την εκχώρηση της Δωδεκανήσου από την Τουρκία στην Ιταλία.

(Του Π. Γαλιατσάτου από την Real)

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης