Δ. Κρεμαστινός: «Όλοι, νησιώτες και πρόσφυγες, θέλουν να φύγουν τα hotspots από τα νησιά, μόνο η Κυβέρνηση δεν το βλέπει»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση στο φλέγον ζήτημα των hotspots και των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στη Μυτιλήνη με την εμπλοκή μεταναστών, προσφύγων, κατοίκων, αστυνομίας και λιμενικού. 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός στην ερώτησή του τονίζει την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της πολιτικής για τα hotspots.

Επίσης, θυμίζει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του προς την Κυβέρνηση ότι τα hotspots δεν θα ήταν χώροι προσωρινής παραμονής αλλά θα εξελίσσονταν σε χώρους μόνιμης εγκατάστασης των εισερχομένων, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό και τη συνολική οικονομία των νησιών όσο και στην πληθυσμιακή τους σύνθεση και ισορροπία. 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στη Βουλή εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να αναθεωρήσει την αρχική της συμφωνία για τα hotspots, δεδομένου ότι όλοι, νησιώτες και εισερχόμενοι θέλουν να φύγουν τα hotspots από τα νησιά και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα

Θέμα: Ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της πολιτικής των hotspots

Τα πρόσφατα βίαια επεισόδια σε πλατεία της Μυτιλήνης με την εμπλοκή προσφύγων, μεταναστών, πολιτών, αστυνομίας και λιμενικού επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης εκ μέρους της Κυβέρνησης της πολιτικής των hotspots.

Από την αρχή της δημιουργίας των hotspots, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, έχω διατυπώσει στη Βουλή τον φόβο μου ότι δεν πρόκειται για χώρους προσωρινής διαμονής αλλά ουσιαστικά εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, με δυσμενέστατες συνέπειες για τα νησιά των οποίων η οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό. Έχω, μάλιστα, αντιπροτείνει στην Κυβέρνηση την μεταφορά τους στην ενδοχώρα της Ελλάδας με καθημερινή επιδοτούμενη από την Ε.Ε. διακομιδή των εισερχομένων εκεί.

Σήμερα αποδεικνύεται ξανά ότι ούτε οι νησιώτες αλλά ούτε και οι πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να βρίσκονται τα hotspots εκεί όπου αυτά έχουν εγκατασταθεί. Η απλή λογική λέει ότι όταν όλοι – και οι ίδιοι οι εισερχόμενοι-  θέλουν να φύγουν τα hotspots από τα νησιά και η Κυβέρνηση δεν δίνει μια λύση, είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό λάθος.

Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,

Προτίθεται η Κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε. να αναθεωρήσει την αρχική συμφωνία ούτως ώστε τα hotspots να είναι χώροι ημερήσιας ουσιαστικά παραμονής και όλες οι διεργασίες (καταγραφή, αιτήσεις ασύλου κλπ) που γίνονται σήμερα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός