Σήμερα η εκκίνηση του 5ου Μαραθωνίου Ρόδου

H μεγάλη γιορτή έφθασε αφού σήμερα διεξάγεται ο 5ος  Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος. Ημέρα χαράς και γιορτής για τη Ρόδο, που θα φιλοξενήσει το δικό της Μαραθώνιο, ο οποίος έχει πλέον καθιερωθεί και έχει αποκτήσει ισχυρή διεθνή ταυτότητα.

Στον αγώνα των 42.195 μέτρων, στον Ημιμαραθώνιο, στα 10χλμ., στα 5χλμ. και στον παιδικό αγώνα 1000μ. θα πάρουν μέρος γύρω στα 2.800 άτομα όλων των ηλικιών.
Έλληνες και ξένοι που θα μπορέσουν να τρέξουν σε μια επίπεδη και γεμάτη ομορφιά διαδρομή, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να καταγράψει εντυπωσιακές εικόνες της Ρόδου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έχουμε ανά αγώνα:
Μαραθώνιος Δρόμος
Ώρα Εκκίνησης: 07:30 π.μ.

Αφετηρία/ Τερματισμός: Πλατεία Ελευθερίας, Βωμός της πατρίδας
Περιγραφή της διαδρομής: Κυκλική διαδρομή απόστασης 21.097μ. την οποία οι δρομείς θα πρέπει να καλύψουν δύο φορές:
Κέντρο Ρόδου Πλατεία Ελευθερίας

➢Ακτή Σαχτούρη➢Οδός Αυστραλίας➢Νέα περιφερειακή Ρόδου➢ 1ηΑναστροφή στα φανάρια της διασταύρωσης της Νέας περιφερειακής Ρόδου με τη Λεωφόρο Καλλιθέας➢Νέα περιφερειακή Ρόδου➢Οδός Αυστραλίας➢Ακτή Σαχτούρη➢Πύλη Ελευθερίας ➢Μύλοι➢ 2ηΑναστροφήστοΕλαφάκι➢Μαρίνα Μανδρακίου➢Κέντρο, Πλατεία Ελευθερίας➢Πλ. Κουντουριώτη➢Οδός Σάββα Νικολάου➢Οδός Γεωργίου Παπανικολάου➢Οδός Κω➢Οδός Λέρου➢Οδός Καλύμνου➢Ακτή Μιαούλη➢Κάτω Πέτρες➢Οδός Κρητικά/Ιαλυσού➢ 3η Αναστροφή στα φανάρια της διασταύρωσης της οδού Ιαλυσού/Κρητικά με τη οδό Ηλιάδων (Φανερωμένη) ➢Οδός Ιαλυσού/Κρητικά➢Κάτω Πέτρες➢Ακτή Μιαούλη➢Οδός Καλύμνου➢Οδός Λέρου➢Οδός Κω➢Οδός Γεωργίου Παπανικολάου➢Πλατεία Ελευθερίας➢Τερματισμός: Κέντρο Ρόδου, Πλατεία Ελευθερίας.

Ημιμαραθώνιος Δρόμος
Ώρα Εκκίνησης: 07:30 π.μ.

Αφετηρία/ Τερματισμός: Πλατεία Ελευθερίας, Βωμός της πατρίδας
Περιγραφή της διαδρομής: Κυκλική διαδρομή απόστασης 21.097μ.:
Κέντρο Ρόδου Πλατεία Ελευθερίας ➢ΑκτήΣαχτούρη ➢Οδός Αυστραλίας➢Νέα περιφερειακή Ρόδου➢ 1η Αναστροφή στα φανάρια της διασταύρωσης της Νέας περιφερειακής Ρόδου με τη Λεωφόρο Καλλιθέας➢Νέα περιφερειακή Ρόδου➢Οδός Αυστραλίας➢Ακτή Σαχτούρη➢Πύλη Ελευθερίας➢Μύλοι➢ 2ηΑναστροφήστοΕλαφάκι➢ Μαρίνα Μανδρακίου➢Κέντρο, Πλατεία Ελευθερίας➢Πλ. Κουντουριώτη➢Οδός Σάββα Νικολάου➢Οδός Γεωργίου Παπανικολάου➢Οδός Κω➢Οδός Λέρου➢Οδός Καλύμνου➢Ακτή Μιαούλη➢Κάτω Πέτρες➢Οδός Κρητικά/Ιαλυσού➢ 3η Αναστροφή στα φανάρια της διασταύρωσης της οδού Ιαλυσού/Κρητικά με τη οδό Ηλιάδων (Φανερωμένη) ➢Οδός Ιαλυσού/Κρητικά➢Κάτω Πέτρες➢Ακτή Μιαούλη➢Οδός Καλύμνου➢Οδός Λέρου➢Οδός Κω➢Οδός Γεωργίου Παπανικολάου➢Πλατεία Ελευθερίας➢Τερματισμός: Κέντρο Ρόδου, Πλατεία Ελευθερίας.

Αγώνας Δρόμου 10 χλμ.
Ώρα Εκκίνησης: 12:15 μ.μ.

Αφετηρία: Πλατεία Ρίμινι (Ηχος και Φως)
Τερματισμός: Πλατεία Ελευθερίας, Βωμό της πατρίδας
Περιγραφή της Διαδρομής: Πλατεία Ρίμινι (Ήχος και Φως) ➢Ακτή Σαχτούρη➢Οδός Αυστραλίας➢Νέα περιφερειακή Ρόδου➢Αναστροφή στα φανάρια της διασταύρωσης της Νέας περιφερειακής Ρόδου με τη Λεωφόρο Καλλιθέας ➢Νέα περιφερειακή Ρόδου➢Οδός Αυστραλίας➢Ακτή Σαχτούρη➢Πύλη Ελευθερίας➢Κέντρο, Πλατεία Ελευθερίας➢Πλ. Κουντουριώτη➢Οδός Σάββα Νικολάου➢Οδός Γεωργίου Παπανικολάου ➢Τερματισμός: Κέντρο Ρόδου, Πλατεία Ελευθερίας.

Αγώνας Δρόμου 5χλμ.
Ώρα Εκκίνησης: 11:50 π.μ.

Αφετηρία: Πλατεία Ρίμινι (Ήχος και Φως)
Τερματισμός: Πλατεία Ελευθερίας, Βωμός της πατρίδας
Περιγραφή της Διαδρομής: Πλατεία Ρίμινι (Ήχος και Φως) ➢Ακτή Σαχτούρη ➢Οδός Αυστραλίας➢Αναστροφή στη διασταύρωση της Οδού Αυστραλίας με την Μακρυγιάννη➢Οδός Αυστραλίας➢Ακτή Σαχτούρη➢Πύλη Ελευθερίας➢Κέντρο, Πλατεία Ελευθερίας➢Οδός Σάββα Νικολάου➢Οδός Γεωργίου Παπανικολάου➢Τερματισμός: Κέντρο Ρόδου, Πλατεία Ελευθερίας
2.4 Αγώνας Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων :
Ώρα Εκκίνησης: 14:00 .
Αφετηρία/Τερματισμός: Πλατεία Ελευθερίας, Βωμός της πατρίδας

ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΔΙΤΕΣ
Προκειμένου να μην δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης, η Οργανωτική Επιτροπή έχει ορίσει δύο πάρκινγκ. Ένα στο «Καλλιπάτειρα» στο Καρακόνερο κι ένα στο Αρχαίο Στάδιο. Και τα δύο θα είναι φυλασσόμενα. Για την μεταφορά των επιβατών έχουμε φροντίσει μίνι βαν, που θα αναχωρήσουν από τις 9.30 και θα αποβιβάζουν τον κόσμο στο Πάρκο Δημοκρατίας. Θα κάνουν εναλλάξ δρομολόγια ανά μισή ώρα.
Το τελευταίο δρομολόγιο από το πάρκο θα γίνει στις 15:00».

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ο παιδικός αγώνας είναι αφιερωμένος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη. Θα κάνουμε σκυταλοδρομία λίγο πριν την εκκίνηση. Θα συμμετάσχουν, η ολυμπιονίκης Νίκη Ξάνθου, ο παραολυμπιονίκης Θανάσης Μπαράκας και ο ρέκορντμαν εθελοντικών αιμοδοσιών Παναγιώτης Κωνσταντάκης. Η σκυταλοδρομία γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου Άγιος Εφραίμ», το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τον Σταθμό Αιμοδοσίας Ρόδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΕΩΝ
ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το πρόγραμμα των αγωνισμάτων διαμορφώνεται όπως παρακάτω:
-ΩΡΑ 07:30: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ& ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ-ΑΦΕΤΗΣ    ΜΑΡΙΕΤΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
-ΩΡΑ 11:50: ΕΚΚΙΝΗΣΗ 5 ΧΙΛ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΙΜΙΝΙ-ΑΦΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΚΑΣ
-ΩΡΑ 12:15: ΕΚΚΙΝΗΣΗ 10ΧΙΛ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΙΜΙΝΙ-ΑΦΕΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
-ΩΡΑ 12:30: ΑΠΟΝΟΜΕΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ        
-ΩΡΑ 14:00: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ-ΑΦΕΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΗΣ

Σταθμοί Υποστήριξης - Τροφοδοσίας
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν οι ακόλουθοι σταθμοί τροφοδοσίας ανά αγώνα:

Μαραθώνιος (περίπου ανά 2,5 χλμ.)
- Εμφιαλωμένο νερό Απολλώνιο: 2,4 χλμ., 4,9 χλμ., 7,3 χλμ., 9,7 χλμ., 12,3 χλμ., 15 χλμ., 17,4 χλμ., 20 χλμ., 21,6 χλμ., 23,5 χλμ., 26 χλμ., 28,6 χλμ., 30,8 χλμ., 33,4 χλμ., 36,1 χλμ., 38,5 χλμ., 41,1 χλμ.
- Ισοτονικό ποτό (σε ποτήρι): 4,9 χλμ., 9,7 χλμ., 15 χλμ., 20 χλμ., 26 χλμ., 30,8 χλμ., 36,1 χλμ., 38,5 χλμ.
- Ενεργειακό τζέλ: 9,7 χλμ., 21,6 χλμ., 30,8 χλμ.
- Μπανάνες: 33,4 χλμ., 36,1 χλμ., 38,5 χλμ.

Ημιμαραθώνιος
- Εμφιαλωμένο νερό Απολλώνιο:  2,4 χλμ., 4,9 χλμ., 7,3 χλμ., 9,7 χλμ., 12,3 χλμ., 15 χλμ., 17,4 χλμ., 20 χλμ.
- Ισοτονικό ποτό: 4,9 χλμ., 9,7 χλμ., 15 χλμ., 20 χλμ.
- Ενεργειακό τζέλ: 9,7 χλμ.
Αγώνας δρόμου 10 χλμ.
- Εμφιαλωμένο νερό Απολλώνιο:  1,9 χλμ., 4,4 χλμ., 7 χλμ.
Αγώνας δρόμου 5 χλμ.
- Εμφιαλωμένο νερό Απολλώνιο:  1,9 χλμ. (σημείο αναστροφής)

Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας θα υπάρχει ομάδα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού
Χημικές Τουαλέτες
Χημικές Τουαλέτες θα υπάρχουν στις αναστροφές της διαδρομής του Μαραθωνίου, του αγώνα 5χλμ. και στο 13ο χλμ της διαδρομής του Μαραθωνίου.

Απονομές  - Βραβεύσεις
Όλες οι απονομές θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ελευθερίας.
Σε όλες τις απονομές οι νικητές παρακαλούνται να φορούν το επίσημο μπλουζάκι της διοργάνωσης που τους έχει παραδοθεί στο πακέτο συμμετοχής.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Ο Μαραθώνιος της Ρόδου, μαζί με τους αγώνες που τον πλαισιώνουν, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου και το Δήμο Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Επίσης, με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ενώ έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο καλεντάρι της AIMS.