Δεν υπάρχει θέμα για να διασπαστεί ο Δήμος της Ροδου

Δεν υπάρχει θέμα για να  διασπαστεί ο Δήμος της Ροδου

Δεν υπάρχει θέμα για να διασπαστεί ο Δήμος της Ροδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 547 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Την ενίσχυση των συνεργασιών και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στους Δήμους θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1», υποστήριξε ο Γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα για “σπάσιμο” του Δήμου στο νησί της Ρόδου.

Καταρχήν, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής λέγοντας ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο είναι ό,τι πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό μπορεί να υπάρξει και θέλει μία διαφορετική νοοτροπία σε σχέση μ’ αυτό το οποίο βιώναμε και βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τρόπο που να συνθέτουμε πολιτικές για το καλό του εκάστοτε Δήμου αλλά και της Περιφέρειας για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συνεργασίες, οι οποίες να παράγουν πολιτική για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Η απλή αναλογική, είπε ο κ. Αποστολίδης, δεν είναι ένα εκλογικό σύστημα σαν όλα τα άλλα, αφού αναγκάζει τους πολιτικούς φορείς του τόπου να καθίσουν στον τραπέζι και να συζητήσουν και αυτό ήθελαν να φανεί και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου που συνεδρίασε χθες (βλ. άλλες στήλες).

Όπως είπε, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τους ίδιους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό μεταφέρει και το εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένης 1» και κάλεσε όλους τους πολιτικούς φορείς να τοποθετηθούν και να το στηρίξουν, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν αντίθετα με το τι προστάζει η ΚΕΔΕ ή η ΕΝΠΕ.

Είπε, ακόμη, ότι οι τοπικοί φορείς της περιοχής μας, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που απαρτίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, στο αναπτυξιακό συνέδριο είχαν μία πολύ παραγωγική συνεργασία και αυτό είναι ένα δείγμα για τη συνεργασία που μπορούν να έχουν από εδώ και πέρα. Και είπε στη συνέχεια: «Όταν μάλιστα το 70% των αποφάσεων ενός δ.σ. είναι ομόφωνο δεν μπορούμε παρά να συζητάμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για συνεννόηση και σύνθεση απόψεων».

Πέρα απ’ αυτό, όμως, ο εκλογικός νόμος φέρνει και κάποιες άλλες σημαντικές αλλαγές όπως εξήγησε ο ίδιος: Το σπάσιμο του ψηφοδελτίου όσον αφορά στους Δήμους, δηλαδή ο υποψήφιος Δήμαρχος να καταρτίζει ψηφοδέλτιο μόνο για το κεντρικό δ.σ., είναι μία τομή, όπως είπε, αφού χαρίζει αυτονομία στις κοινότητες, δημιουργεί χώρο να λειτουργήσουν, δίνει πόρους και αρμοδιότητες σε αυτές και είναι το επόμενο βήμα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν. Δηλαδή, οι κοινότητες να αποκτήσουν ρόλο, λόγο και να έχουν τη σημασία που τους αρμόζει στις εκλογές αλλά και στη σύνθεση των απόψεων που αφορούν την περιοχή που εκπροσωπούν.

Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου, πέραν του εκλογικού συστήματος δηλαδή, περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές που αλλάζουν τις αρμοδιότητες και ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό τις αρμοδιότητες μεταξύ των βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης, κάτι που χαρακτήρισε ως μεγάλη υπόθεση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκχωρεί αρμοδιότητες προς την Περιφέρεια και προς τους Δήμους.

Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ σημαντικές, είπε ο Γραμματέας της νομαρχιακής, και γίνονται με γνώμονα του τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στην Τ.Α. σήμερα με την ισχύουσα μορφή του Συντάγματος. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, όπως έχει πει ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να ακολουθήσει το «Κλεισθένης 2» που θα επιτρέπει τις περισσότερο αποκεντρωμένες αρμοδιότητες, δηλαδή αυτό που λέγεται εδώ και πολλά χρόνια ότι η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να εκχωρήσει αρμοδιότητες και πόρους στην Τ.Α.

Στους διαφωνούντες με αυτό το εγχείρημα, ο κ. Αποστολίδης θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα: «Η απλή αναλογική φοβίζει μόνο όσους φοβίζει η δημοκρατία. Η απλή αναλογική φοβίζει μόνο όσους δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται, έχουν μάθει να επιβάλουν γνώμες-δυστυχώς, στην Τ.Α. του τόπου έχουμε αρκετούς τέτοιους εκπροσώπους, ήρθε η ώρα ν’ αλλάξουν την άποψή τους». Είπε, ακόμη, ότι κάποιοι κρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά και κάποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το ρόλο.

Για το “σπάσιμο” του Δήμου
Ερωτηθείς, χθες, ο κ. Αποστολίδης για το ενδεχόμενο να “σπάσει” ο Δήμος της Ρόδου με την υλοποίηση του «Κλεισθένης 1», καταρχήν είπε ότι ο κ. Σκουρλέτης, στη Μυτιλήνη, μίλησε για συγκεκριμένους Δήμους που έχει καταδειχθεί η δυσλειτουργία τους ακριβώς λόγω του χωροταξικού. Ένας τέτοιος είναι και ο Δήμος Λέσβου γι’ αυτό και επέλεξε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στο συγκεκριμένο συνέδριο.
Και στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Ο Δήμος Ρόδου δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτή την κατηγορία.

Οι δυσλειτουργίες του Δήμου Ρόδου δεν έχουν να κάνουν τόσο με το χωροταξικό όσο με πολιτικές επιλογές. Το κομμάτι, το οποίο αφορά το νόμο, τον Καλλικράτη δηλαδή, εμείς κάνουμε απόπειρα να το διορθώσουμε μέσω του Κλεισθένη 1, η δημοκρατικότητα η οποία περνάει προς τα τ.σ., οι λαϊκές συνελεύσεις οι οποίες γίνονται πλέον απαιτητές, και όλα αυτά με τα οποία προσπαθούμε να κάνουμε συμμέτοχο τον δημότη στη λειτουργία του Δήμου, πιστεύουμε ότι θα τ’ αλλάξουν αυτά».

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν βλέπουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη να “σπάσει” ο Δήμος και είναι αντίθετοι σ’ αυτό. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι το 2010 έλεγαν ότι ήταν λάθος να πάμε από τους δέκα Δήμους σε έναν και ήταν λάθος, αφού η δυσλειτουργία που επέφερε στα δημοτικά πράγματα του νησιού ήταν τεράστια. Η θέση τους είναι, λοιπόν, ότι αν αυτή τη στιγμή συζητούν για να “σπάσει” ο Δήμος, θα φέρει άλλη μία χαμένη θητεία γιατί η προσαρμογή θα φέρει δυσκολίες και υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των χρεών του Δήμου του που δεν είναι τόσο απλά.

«Πιστεύουμε ότι όσοι ανακινούν αυτό το θέμα στη Ρόδο, περισσότερο έχει να κάνει με προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες για να έχουμε περισσότερες θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εκλεγούν παρά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τόπου. Ο τόπος δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή χωροταξικές αλλαγές, χρειάζεται θεσμικές αλλαγές και πιστεύουμε ότι ο Κλεισθένης 1 είναι σ’ αυτό το πνεύμα», δήλωσε.

Όσο για τους Δημάρχους που αντιδρούν στο ν/σ και υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακυβερνησία στους Δήμους, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι όταν το 70% των αποφάσεων ενός δ.σ. είναι ομόφωνες, δείχνει ότι μπορούν να συνεννοηθούν και δεύτερον ο ίδιος ο νόμος έχει δικλείδες που σε περίπτωση αδιεξόδου μπορεί να δοθεί λύση, οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Μάλιστα, είπε ότι οι αντιδράσεις περισσότερο έχουν να κάνουν με το ότι…ξεβολεύονται κάποιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες από το γεγονός ότι έπαιρναν 30% στον πρώτο γύρο και βρίσκονταν με το 60% των εδρών. «Χρειαζόμαστε μία άλλη κουλτούρα. Πρέπει να πάμε στην κουλτούρα της συνεργασίας. Χρειαζόμαστε άλλη νοοτροπία. Με τη νοοτροπία του “αποφασίζουμε και διατάζουμε” προφανώς η απλή αναλογική δεν λειτουργεί», είπε ακόμη.

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει την άποψη ότι το ν/σ αυτό γίνεται για να ενισχυθεί το κόμμα, είπε ότι αυτή η κριτική δεν έχει νόημα γιατί αν είναι να πάρουν μόλις 5% πάλι θα πάρουν το 5% των εδρών και μάλλον τους φοβίζει εάν πάρουν το 45%.

Όσον αφορά στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, είπε ότι με τον «Κλεισθένη» περνούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα τ.σ. όπως η συντήρηση των κτηρίων μαζί με τους πόρους, επίσης αυτά θα έχουν θέση και λόγο στις συνεδριάσεις του δ.σ. για θέματα που αφορούν στην περιοχή τους. Επιπλέον, η υποχρεωτικότητα των λαϊκών συνελεύσεων και των συνεδριάσεων αλλάζουν το παιχνίδι.

Για το αναπτυξιακό
Τέλος ο Γραμματέας της ν.ε. θέλησε να κάνει ένα σχόλιο για το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, και είπε ότι μας έχει αφήσει μία μεγάλη παρακαταθήκη, και αυτό, πέρα από τα όσα ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν στην περιοχή μας, είναι και η απόδειξη ότι το σύνολο σχεδόν των φορέων της Δωδεκανήσου, μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι, να συζητήσει και να καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα για το καλό του τόπου.

Διαβάστε ακόμη

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης