Δύο Έλληνες επιστήμονες που δημιούργησαν τεχνολογία αιχμής

Δύο Έλληνες επιστήμονες που δημιούργησαν τεχνολογία αιχμής

Δύο Έλληνες επιστήμονες που δημιούργησαν τεχνολογία αιχμής

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1697 ΦΟΡΕΣ

Ο ένας κατάγεται από τη Σύμη

Ένα πρωτότυπο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου ηλεκτρικών συσκευών και διαχείρισης ενέργειας μέσω wifi έχουν δημιουργήσει ο Λευτέρης Χατζηπέτρος με καταγωγή απο τη Σύμη και ο Παναγιώτης Πάμπαλος, συνιδρυτές της εταιρείας HAM (Home Automation and More) με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Οι δύο νέοι που υπήρξαν συμφοιτητές στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και προσθέτοντας παράλληλα και νέες προκειμένου να τελειοποιήσουν την ιδέα τους που δεν ήταν άλλη απο το να μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα τις συσκευές τους και παράλληλα να ξέρουν ανά πάσα στιγμή, τι ακριβώς καταναλώνουν.

Ο Λευτέρης Χατζηπέτρος βρέθηκε για λίγες ώρες στην Ρόδο και μίλησε στην "Ροδιακή" για την εταιρεία HAM και όσα μπορούν να κάνουν οι συσκευές τους.
"Με λίγα λόγια, έχοντας wifi μέσα στο σπίτι μου, μπορώ να βλέπω τι καταναλώνει η κάθε συσκευή, μπορώ επίσης να ελέγχω το θερμοσίφωνο, την κουζίνα, να ανοίγω και να κλείνω φώτα από browser ή από το κινητό. Μπορώ να θέσω κανόνες προγραμματισμού π.χ. αν φύγω από το σπίτι, να κλείσει το φως, αν ξεπεράσει μια συσκευή την κατανάλωση, στείλε μου ειδοποίηση ή κλείσε την παροχή κ.λπ." ανέφερε ο κ. Χατζηπέτρος εξηγώντας πώς μπορεί το σπίτι μας με μια απλή εγκατάσταση να γίνει "έξυπνο σπίτι".
"Για να γίνει αυτό υπάρχει το κομμάτι το hardware, δηλαδή κάποιες συσκευές που θα πρέπει κάποιος να εγκαταστήσει στο σπίτι του και το κομμάτι του λογισμικού (software) που σαν εταιρεία εμείς το παρέχουμε δωρεάν στον χρήστη. Όταν λέμε λογισμικό, εννοούμε οτι με browser ή με μια εφαρμογή απο το κινητό ο χρήστης θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Οι συσκευές που μπορούν να ελεγχθούν είναι αν π.χ. βάλουμε την ειδική συσκευή της HAM σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα, είναι να μπορεί να μετράει πόσο ρεύμα καταναλώνει γενικά. Ή για παράδειγμα να ξέρεις και να βλέπεις πού καταναλώνεις ρεύμα. Παράδειγμα σήμερα που άναψα θερμοσίφωνο πόσο έκαψα, ή εάν έβαλα πλυντήριο κ.λπ.
Μπορείς ωστόσο να κάνεις αυτή τη λειτουργία και απο το facebook.
Δίνεις δηλαδή εντολή: “άνοιξε το θερμοσίφωνο για 20 λεπτά”. Γυρνάς για παράδειγμα απο το γυμναστήριο, αντί να περιμένεις να ζεσταθεί το νερό, έχεις ήδη δώσει την εντολή πριν φθάσεις σπίτι και έχεις ζεστό νερό. Στέλνεις δηλαδή ένα μήνυμα στο facebook και του λες “άνοιξε το θερμοσίφωνο για 20'”. Αυτό γίνεται αυτόματα από το facebook, έχοντας δώσει εσύ την έγκριση στο facebook.

Φυσικά αυτό μπορείς να το κάνεις και απο την εφαρμογή HAM που θα έχεις εγκαταστήσει στο κινητό σου.
Μπορώ για παράδειγμα να στείλω μήνυμα ή να το ζητήσω μέσω εφαρμογής, να ανοίξει το φως στο μπάνιο, και γενικότερα να ρυθμίσω οτιδήποτε δίνοντας εντολή.

Δίνεις μια απλή εντολή όπως για παράδειγμα “office κλείσε” και κλείνει το φως του γραφείου", εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηπέτρος.
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας, "αυτό που κάνουμε εμείς διαφορετικό, γιατί ούτως ή άλλως παρόμοιες λύσεις υπάρχουν και απο άλλες εταιρείες, είναι οτι εμείς λειτουργούμε με wifi. Τα άλλα συστήματα δηλαδή δεν λειτουργούν με wifi, λειτουργούν με άλλες τεχνολογίες που είναι στο ίδιο φάσμα ή σε άλλο φάσμα, με ραδιοκύματα, καλώδια και τα σχετικά. Όλα αυτά τα συστήματα για να βγουν στο ίντερνετ χρειάζονται έναν κεντρικό κόμβο, ο οποίος μπορεί να κοστίζει όσο τρεις συσκευές. Ενώ στη δική μας περίπτωση που όλοι έχουν wifi σπίτι τους, αγοράζοντας μια συσκευή είναι έτοιμοι. Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο που έχουμε προσπεράσει.

Οι συσκευές που βγάζουμε εμείς, δεν υπάρχουν αντίστοιχες στην αγορά που να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή για τον ηλεκτρολογικό πίνακα, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο όπως το δικό μας. Επίσης, για παράδειγμα η δική μας πρίζα χωράει στην παλιά πρίζα που έχουν τα σπίτια, χωρίς να χρειαστεί ο ηλεκτρολόγος να σκάψει. Ενώ στις άλλες περιπτώσεις, χρειάζεται σκάψιμο, διαφορετικά στις άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντάπτορα και συνήθως η πρίζα προεξέχει, κάτι που δεν συμβαίνει με εμάς".

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός οτι για να μπορεί να έχει κάποιος "έξυπνο σπίτι" μέσω HAM, δεν χρειάζεται μια εκ νέου ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και σε παλιές εγκαταστάσεις γιατί το σύστημα δουλεύει με wifi. Έτσι, στην ουσία κάνεις μόνο μια εγκατάσταση στη συσκευή, οπότε χρειάζεσαι μόνο internet και έπειτα μπορείς να λειτουργήσεις το σπίτι. "Η διαφορά στη δική μας περίπτωση είναι οτι δεν χρειάζεται να γίνει καλωδίωση για να μπορείς να πραγματοποιείς τη διαχείριση αυτή, μπορείς να ελέγξεις εξ ολοκλήρου το σύστημα μέσα απο την εφαρμογή. Οπότε αν θέλεις να αλλάξεις κάτι, μπορείς να το κάνεις μέσα απο την εφαρμογή και σαν χρήστης, δεν θέλει κάτι εξειδικευμένο για να το κάνεις. Είναι απλοποιημένη εφαρμογή", αναφέρει ο κ. Χατζηπέτρος.

Μάλιστα, είναι τόσο απλοποιημένη και χρηστική που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας, δίνοντας πολύ εύκολες εντολές.
Μπορείς, για παράδειγμα, να δώσεις εντολή "αν το φως στην κρεβατοκάμαρα μείνει ανοιχτό πάνω απο 20' τότε στείλε μου ειδοποίηση στο messenger, email, notification κ.λπ."
Οι εντολές, είναι απλές εντολές που μπορεί να σκεφτείς να δώσεις.
Στην έδρα της εταιρείας ham systems στην Θεσσαλονίκη, οι δύο συνεργάτες έχουν δεκάδες εντολές στο μικρό γραφείο τους, αφού θέλουν πρώτα να τα τεστάρουν όλα οι ίδιοι.
"Το πολύ καλό για εμάς είναι οτι εμείς τα κάνουμε όλα. Και το υλικό μας και το λογισμικό απο το μηδέν, που σημαίνει πως οτιδήποτε θέλουμε να προσθέσουμε το προσθέτουμε" αναφέρει ο κ. Χατζηπέτρος.

"Για παράδειγμα βάζεις τον ειδικό διακόπτη στο πλυντήριο. Μπορείς να ρωτήσεις αν το πλυντήριο δεν καίει πολύ στείλε μου μια ειδοποίηση, οπότε μπορείς να ξέρεις αν το πλυντήριο έχει τελειώσει, απο την κατανάλωση και μόνο. Ή ας πούμε έχεις φύγει απο το σπίτι και έχεις ξεχάσει π.χ. το σίδερο, πόσες φορές γυρνάς πίσω στο σπίτι για να ελέγξεις αν έχεις αφήσει κάτι ανοιχτό; Αν δεν έχεις κατανάλωση, σημαίνει οτι δεν έχεις ξεχάσει κάτι ανοιχτό. Δεν ασχολείσαι πλέον με το αν ξέχασες κάτι ανοιχτό", και συνεχίζει λέγοντας, "δεν χρειάζεται να βάλεις σε όλο το σπίτι έξυπνες πρίζες, μπορείς να επιλέξεις εσύ ποιες πρίζες θα χρησιμοποιήσεις για αυτό. Γενικά δεν θέλεις κάποιο κεντρικό κόμβο, και ακόμη και αν δεν πιάνει wifi σε όλο το σπίτι, μπορείς απλά να βάλεις wifi extender".

Μάλιστα, πρόσφατα συνεργάστηκαν με τον Δήμο Τρικάλων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια εγκατάσταση σε σπίτια μεταναστών προκειμένου να μετράνε την κατανάλωση στον δήμο.
"Δεν έχουν wifi στα σπίτια αυτά, έτσι βάλαμε εμείς ένα 3G mifi, που στην ουσία μετατρέπει το 3G σε Wifi και εκεί πάνω έχουν ιντερνετ.

Είναι μια ειδική περίπτωση αυτή αλλά ακόμη και εκεί έχουμε λύση. Μπορείς να το έχεις και στο σπίτι και στο γραφείο κάνοντας μια κάτοψη στο σπίτι και μια στο γραφείο στην εφαρμογή και αυτά τα βλέπεις σαν δύο διαφορετικά φίλτρα. Μπορεί το ένα να είναι στη Σύμη και το άλλο στη Θεσσαλονίκη ή το άλλο στην Αμερική, δεν έχεις θέμα αρκεί το σπίτι να έχει ιντερνετ". Η εταιρεία, που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει ακόμη κεφάλαια, οπότε χρειάστηκε επενδυτές, τους οποίους έχει προς το παρόν βρει απο εταιρείες που ασχολούνται με πληροφορική. Μετά τη συσκευή που τοποθετείται στον πίνακα ελέγχου, θα κυκλοφορήσουν και νέες συσκευές δηλαδή η πρίζα και ο διακόπτης φωτός ενώ σε μερικούς μήνες θα υπάρχει και ο θερμοστάτης, προκειμένου να είναι πιο ολοκληρωμένος ο τρόπος που μπορείς να ελέγχεις την κατανάλωση του ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή σου. Μάλιστα, η παραγωγή πραγματοποιείται στην Ελλάδα, σε μια εταιρεία στην Αθήνα, ενώ η συναρμολόγηση γίνεται απο τους ίδιους.

"Τα ρυθμίζουμε και τεστάρουμε οτι είναι εντάξει, έπειτα μπορεί να πάει για πώληση. Όλα όμως είναι made in Greece" σημειώνει ο κ. Χατζηπέτρος, προσθέτοντας "γενικά μπορούμε να κάνουμε και πράγματα κατά παραγγελία. Για παράδειγμα στο σπίτι ενδιαφέρει πολύ να ελέγχεις τον γενικό σου και τι κατανάλωση έχει, σκέψου όμως οτι μια επιχείρηση που πληρώνει ρεύμα, το να έχει ένα τέτοιο σύστημα που να μπορεί να ελέγχει παράδειγμα σε δωμάτια που νοικιάζεις, σε μαγαζιά, στην επιχείρησή σου κ.λπ., μπορείς να ελέγχεις ανα πάσα στιγμή την κατανάλωσή σου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί οτι ο Λευτέρης και ο Παναγιώτης έχουν συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς νεοφυών επιχειρήσεων λαμβάνοντας διακρίσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.

"Σε όποιον το έχουμε παρουσιάσει, έχει ενθουσιαστεί γιατί βλέπει ήδη τι μπορεί να κάνει. Απλά πάμε σε ένα στάδιο που πρέπει να κάνουμε πιο μεγάλη παραγωγή, να μειώσουμε το κόστος, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί κ.λπ. Εμείς στοχεύουμε πιο πολύ σε επιχειρήσεις, τους ηλεκτρολόγους κ.λπ. είμαστε περισσότερο business to business", σημειώνει. Ο Λευτέρης ερωτηθείς για το αν έχουν σκεφτεί να φύγουν απο την Ελλάδα, ανέφερε "αν έχεις πελάτες στο εξωτερικό, δεν έχεις λόγο να μείνεις στην Ελλάδα. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σαν εταιρεία ήταν τότε με τα capital control και δεν μπορούσαμε να παραγγείλουμε πράγματα απο το εξωτερικό και χρειάστηκε να κάνουμε ειδική αίτηση. Προς το παρόν, η έδρα και η παραγωγή μας είναι στην Ελλάδα, τώρα ακόμη που έχει η εταιρεία ζημίες, δεν σε πειράζει να είσαι στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Άλλο κακό της Ελλάδας είναι οτι η αγορά είναι πολύ μικρή, η αγορά συρρικνώνεται γιατί δεν έχει χρήματα. Δεν έχουμε σκοπό να πουλήσουμε προς το παρόν την εταιρεία, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσουμε σαν εταιρεία. Στο μέλλον (σε ορίζοντα 2-10 χρόνων) αφού έχουμε φτάσει την εταιρεία σε ένα σημείο που να έχει μεγάλη αξία είναι πιθανόν να εξαγοραστεί από κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία".

Με μια απλή εγκατάσταση  στον ηλεκτρολογκό πίνακα μπορούμε να ελέγχουμε τις συσκευές μας απομακρυσμένα
Με μια απλή εγκατάσταση στον ηλεκτρολογκό πίνακα μπορούμε να ελέγχουμε τις συσκευές μας απομακρυσμένα
Οι συνιδρυτές της HAM, Παναγιώτης Πάμπαλος και Λευτέρης Χατζηπέτρος
Η “έξυπνη” πρίζα που σχεδιάστηκε  από τους Έλληνες επιστήμονες
Η “έξυπνη” πρίζα που σχεδιάστηκε από τους Έλληνες επιστήμονες

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone