Πιο δύσκολο το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον

Πιο δύσκολο το ευρωπαϊκό  και διεθνές οικονομικό περιβάλλον

Πιο δύσκολο το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 138 ΦΟΡΕΣ

Κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ακριβά τη χαμένη τριετία ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο ευρωβουλευτής
Γιώργος Κύρτσος

Τα μηνύματα που παίρνουμε από το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η εξέλιξη της ιταλικής κρίσης, η ενίσχυση των σκληρών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ε.Ε. και η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 κάνουν πιο δύσκολη την οργάνωσή της μετά το πρόγραμμα – μνημόνιο περιόδου της οικονομίας μας.

Ο θρίαμβος του λαϊκισμού
Στην Ιταλία είχαμε τον εκλογικό θρίαμβο του λαϊκισμού με μεγάλους κερδισμένους τους δεξιόστροφους ευρωσκεπτικιστές του κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο δημιούργησε ο Μπέπε Γκρίλο και τους ακροδεξιούς αντιευρωπαίους της Λέγκας του Βορρά.
Μετά την εκλογική τους ήττα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι περιήλθαν σε κατάσταση μεγάλης πολιτικής και δημοσκοπικής αδυναμίας. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κινήματος Πέντε Αστέρων - Λέγκας του Βορρά η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεργαστεί με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης στο πλαίσιο που ισχύει για όλους ούτε είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την ανοχή τους σε περίπτωση που επιδιώξει κάποιου είδους σύγκρουση. Εάν εκδηλωθεί ιταλική κρίση στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών θα πρέπει να περιμένουμε δυσάρεστες εξελίξεις όπως για παράδειγμα, άνοδο των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου χωρών με υπερβολικό χρέος όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία.

Επιβάλλει όρους η άκρα δεξιά
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις συνέπειες του δόγματος «λιάζονται» που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015. Οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές από Τουρκία, μέσω Ελλάδας προς Αυστρία, Γερμανία και Σουηδία προκάλεσαν την ανατροπή κοινωνικών και πολιτικών ισορροπιών.
Μεγάλος κερδισμένος η ευρωπαϊκή άκρα δεξιά η οποία προσδιορίζει σήμερα τις εξελίξεις στην Αυστρία όπου συμμετέχει στην κυβέρνηση και επηρεάζει τις εξελίξεις στη Γερμανία όπου αναδείχθηκε σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πιο δύσκολη η διαχείριση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος και η αντιμετώπιση του προσφυγικού, μεταναστευτικού γιατί τα ανερχόμενα κόμματα της σκληρής και της άκρας δεξιάς είναι κατά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενες από το προσφυγικό, μεταναστευτικό χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα και κατά της επιβάρυνσης των δικών τους φορολογούμενων πολιτών για την καλύτερη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πολιτικών και της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του όταν συνέβαλλαν στην αύξηση των ανεξέλεγκτων προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε.

Πιο ακριβό το πετρέλαιο
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά φαίνεται να ενισχύει την ανοδική τάση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία βρίσκεται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε την ευκαιρία οικονομικής αξιοποίησης μιας τριετίας σχετικά φθηνών καυσίμων δίνοντας προτεραιότητα στην υπερφορολόγησή τους. Έτσι η Ελλάδα έχει την έκτη υψηλότερη λιανική τιμή στη βενζίνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρατηρούνται επίσης εντυπωσιακές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία πετρελαίου με τη συνέχεια να προβλέπεται αρκετά δύσκολη για τους καταναλωτές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι διαφαινόμενες αρνητικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις δείχνουν τη σημασία του χρόνου στην πολιτική και στην οικονομία. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης ακόμη και οι πρώην μνημονιακές βρίσκονται στον τέταρτο ή στον πέμπτο χρόνο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης ενώ η ευρωζώνη συνολικά έχει απορροφήσει πλήρως την πρόσθετη ανεργία που δημιούργησε η κρίση του 2008. Αντίθετα η Ελλάδα ύστερα από μία χαμένη τριετία επιχειρεί τη δική της έξοδο από την κρίση, κουβαλώντας μάλιστα τον πρόσθετο λογαριασμό του 2015, σε εξαιρετικά σύνθετες από ό,τι φαίνεται ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"