Ξεκινάει σήμερα το 12ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Ξεκινάει σήμερα το 12ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Ξεκινάει σήμερα το 12ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1494 ΦΟΡΕΣ

Το «ταξίδι στο χρόνο» ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 27 του μηνός, με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου που πραγματοποιείται για δωδέκατη χρονιά και, όπως ειπώθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του, αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα της χώρας!

Για την έναρξή του, λοιπόν, χθες, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτισμού κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο» καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ομάδας «Fantastico», αρκετά μέλη της οποίας ήρθαν από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζηιωάννου τόνισε ότι «αν υπάρχει μία πόλη που η παρουσία των Ιπποτών είναι πολύ αισθητή, αυτή είναι η πόλη της Ρόδου με την ιστορία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη» και οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική κληρονομιά η οποία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ρόδου. Από την πλευρά του, ο κ. Διακογεωργίου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη έδωσε συγχαρητήρια στην κα Αχιολά για την πρωτοβουλία και είπε ότι η Περιφέρεια θα είναι κοντά και πάντα θα στηρίζει τέτοιες δράσεις ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Φεστιβάλ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι «ένα ταξίδι στο χρόνο με ποικίλες πρωτότυπες δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους».

Η κα Αχιολά αναφέρθηκε στον τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ φέτος, που είναι η πύλη Ντ’ Αμπουάζ και η μεσαιωνική τάφρος, ένα πολύ όμορφο σκηνικό αφού ο πύργος ανοίγει μόνο για εκδηλώσεις, και ανέλυσε το πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Τσουρέκης είπε ότι από το 2014 τους έκαναν πρόταση αλλά φέτος μπόρεσαν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα του 12ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ έχει ως εξής:

25 Μαΐου
17:30 Πυλη d’ Amboise – Τάφρος

Έναρξη ομαδικού παιχνιδιού «Η Αναζήτηση του Δράκου της Ρόδου»
Η ιστορία του παιχνιδιού βασίζεται στο θρύλο του Γάλλου ιππότη Ντε Γκοζόν που σκότωσε το δράκο το 14ο αι. μΧ. Σύντομα θα ανοίξουν οι δηλώσεις συμμετοχής, με ανακοίνωση στις σελίδες του «Μεσαιωνικού Ρόδου» στο facebook.

18:00 Πύλη d ‘ Amboise - Πύργος
Έναρξη Φεστιβάλ - Αφιέρωμα στο 2018, Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Χαιρετισμοί από θεσμικούς φορείς καθώς και απονομή επαίνων και βραβείων σε εθελοντές, χορηγούς και σχολεία που συμμετείχαν για 3 συνεχόμενες χρονιές στο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ «Γεφυρώνοντας τις Εποχές – Γνωριμία με τη Μεσαιωνική Ρόδο» που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Ακολουθεί παρουσίαση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ: η πορεία και η προοπτική του.
19:30 Εσπερίδα: «Σελίδες από τη μεσαιωνική ιστορία του νοτιοανατολικού Αιγαίου: Η βυζαντινή και ιπποτοκρατούμενη Ρόδος».
Εισηγήτρια: δρα Φωτεινή Πέρρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η Φωτεινή Β. Πέρρα είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών-Καλαμάτα). Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών-Ρόδος).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας (11ος-15ος αι.), όπως και μεταξύ Βενετίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και της λατινικής κυριαρχίας και της παρουσίας των Ιωαννιτών Ιπποτών στον ελλαδικό χώρο (1204-1797).
Είναι συνεργάτης του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" (για την ελληνική και την αγγλική έκδοση), και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος". Άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και κεφάλαιά της στην πολύτομη "Ιστορία των Ελλήνων".

Έχει διδάξει βυζαντινή και μεσαιωνική Ιστορία στο Arcadia Center for Hellenic, Balkan and Mediterranean Studies and Research (2007), καθώς και στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου με ανάθεση (ΠΔ. 407/80) ενώ έχει διατελέσει και επιστημονική συνεργάτης στο νοτιοαφρικανικό Πανεπιστήμιο του Johannesburg (Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών). Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη των Σταυροφοριών και της Λατινικής Ανατολής.
20:30 Βράβευση Νικητών για το παιχνίδι αναζήτησης του δράκου και έναρξη νικητήριας πομπής στους δρόμους της Παλιάς Πόλης.

21:00 Συναυλία: «Μουσική Ετερότητα στα Δωδεκάνησα» από το σχήμα ΑΝΑΜΕΣΑ … ένα αφιέρωμα στη μουσική μας κληρονομιά.
“... η Ρόδος είναι η πρώτη μπαρόκ πέτρα του περιδέραιου. Το Βυζάντιο, οι Σταυροφορίες, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι Οθωμανοί, ..., ο Κικέρων, ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, σταυροδρόμι φυλών, πόλεων και δόξας, που η Αφροδίτη της Ρόδου τα ατενίζει γερμένη στο ένα γόνατο, ανασηκώνοντας τα μαλλιά της...”
Jean Cocteau, Ημερολόγιο 1η Απριλίου 1936.

Παίζουν οι μουσικοί:
Ελένη Αλεξίου – Τραγούδι / Κιθάρα
Δημήτρης Γεωργαλίδης - Πολίτικο Λαούτο
Άννα Νικητιάδη – Κρουστά / Νέυ
Σπύρος Τζουμερκιώτης - Ταμπουράς
Σεραφείμ Φλώρος – Κρουστά

26 & 27 Μαΐου
18:00
Πλατανάκια (Ζωγράφοι)
- Έναρξη εκδηλώσεων με σκηνική πομπή που συμμετέχουν όλα τα σχήματα. Πορεία πομπής απο τις οδούς: Ιπποτών- Απελλου- Σωκράτους- Πλατανάκια
19:00
Τάφρος - Πύλη D’ AMBOISE:
Έναρξη προγράμματος εκδηλώσεων
Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου είναι μία συνδιοργάνωση του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο» με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου και το ΔΟΠΑΡ.
Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στην ιστοσελίδα: www.medievalfestival.gr
και στο facebook: www.facebook.com/groups/medievalrose και www.facebook.com/medievalrose.medievalfestival

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων