Βιταμίνη D: Ασπίδα προστασίας  από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος προστασίας του οργανισμού από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute, η Δρ Μαρτζορι Μακ Καλαχ, επιστημονική διευθύντρια Επιδημιολογικής Έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εξηγεί ότι η έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D και όσοι έχουν επάρκεια της εν λόγω βιταμίνης έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Μάλιστα ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται όσο αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.
«Οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο μειώνονται κατά 19% στις γυναίκες και 7% στους άνδρες για κάθε σταδιακή αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα», εξηγεί η ερευνήτρια.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο τρίτος συχνότερος καρκίνος. Μια στις 24 γυναίκες και ένας στους 22 άνδρες θα νοσήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τη σχέση με την οστική υγεία, αλλά δεν συστήνεται για την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, το 2011 η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής στις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε συμπεριέλαβε επιστημονικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη D έχει μεν οφέλη όχι όμως αρκετά στην περίπτωση του καρκίνου ώστε να κάνει μια ξεκάθαρη σύσταση.

Προς αποσαφήνιση του θέματος η Δρ Μακ Καλαχ και οι συνεργάτες της προχώρησαν σε συνδυαστική ανάλυση δεδομένων από 17 διαφορετικές μελέτες στις οποίες είχαν πάρει μέρος 5.706 άτομα με καρκίνο παχέος εντέρου και 7.107 υγιείς από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Οι ερευνητές επανεξέτσαν τα δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, ώστε να κάνουν απευθείας σύγκριση.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D πράγματι παρέχει προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και ειδικά στην περίπτωση των γυναικών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D απλώς με το να εκτίθενται στον ήλιο στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων», λέει η Δρ Μακ Καλαχ.

Ωστόσο, στο εμπόριο εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν πλέον και εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως γάλα, δημητριακά και χυμοί, ενώ η βιταμίνη ενυπάρχει και σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και ο ξιφίας.

«Αν και προς το παρόν παραμένει άγνωστο πώς ακριβώς η βιταμίνη D προστατεύει από τον καρκίνο, εικάζουμε ότι παίζει ρόλο στην έλεγχο της κυτταρικής ανάπτυξης και προάγει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Και ο καρκίνος είναι γνωστό ότι εκδηλώνεται όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των μη φυσιολογικών κυττάρων», προσθέτει η ερευνήτρια.

Πηγή: in.gr