Στα «μαλακά» έπεσαν οι 12  από τους 18 κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση

«Στα μαλακά» έπεσαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι 12 από τους 18 κατηγορούμενους οι οποίοι φέρονταν να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Αθήνα, Κω και Κάλυμνο, ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο μετά από μία μεγάλη ακροαματική διαδικασία η οποία ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε χθες αργά το μεσημέρι, αθώωσε αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής, 30χρονη από την Κάλυμνο, 36χρονο από την Αττική, 36χρονο από την Κάλυμνο, 31χρονο ο οποίος το διάστημα της διάπραξης των αδικημάτων βρίσκονται έγκλειστος στις φυλακές και θεωρήθηκε και «αρχηγικό μέλος», καθώς και μία δικηγόρο.

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς κατηγορούμενους, το δικαστήριο με την ίδια απόφαση τους έκρινε όλους αθώους για την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, πράξη κακουργηματική στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και εντός σωφρονιστικού καταστήματος και μετέτρεψε την κατηγορία σε σύσταση και συμμορία για διάπραξη κακουργήματος για έντεκα άτομα ηλικίας, 34, 35,48,28,42,34, όλοι Έλληνες από την Κάλυμνο, έναν 37χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής και μία 32χρονη συμπατριώτισσα του, 32χρονο ημεδαπό και τέλος έναν ακόμη αλλοδαπό από την Αλβανία στους οποίους και επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Σημειώνεται πως ο πρώτος 34χρονος Καλύμνιος κρίθηκε ένοχος και για κατοχή ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση από μη τοξικομανή και του επιβλήθηκε και φυλάκισης 2 μηνών, δηλαδή η συνολική ποινή του κατά συγχώνευση είναι 4 έτη και ένας μήνας, ενώ ένοχος για κατοχή ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση από μη τοξικομανή κρίθηκε από το δικαστήριο και 48χρονος Καλύμνιος στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση 2 μηνών.

Για όλους τους καταδικασθέντες οι εφέσεις τους έχουν αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Σεβαστιανός Κούρκουλος, Κατερίνα Βολονάκη, Βασίλης Μπέης, Ιωάννης Χαρίτος, Παναγιώτης Αβρίθη, Ειρήνη Χωνιανάκη, Παναγιώτα Παντελεάκη, Νικόλαος Ιωάννου, Παν. Κοραντζόπουλος και Χαράλαμπος Σύψας.

Οι «ομάδες», η δράση τους και οι συλλήψεις
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, μετά από πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών και «επιχειρήσεις» όπου στήθηκαν σε Αθήνα και Δωδεκάνησα, καταφέρνοντας έτσι να ολοκληρωθεί το «παζλ» το οποίο περιλαμβάνει τόσο ημεδαπούς και αλλοδαπούς, όσο και άτομα -έγκλειστους στις φυλακές για άλλες υποθέσεις.

Αρχικά στην υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται περισσότερα από 20 άτομα, αλλά τελικά σε δίκη παραπέμφθηκαν 18, τα οποία κατηγορούνταν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κ.α.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν τόσο από τις διωκτικές αρχές της Κω όσο και από την αστυνομία στην Αθήνα (Αχαρνών), η οργάνωση αποτελούνταν από δύο ομάδες, τα μέλη των οποίων είχαν διακριτούς ρόλους.

Οι εμπλεκόμενοι ήταν Έλληνες και αλλοδαποί, κάτοικοι Καλύμνου, Κω και Αθήνας, ενώ μερικοί εξ αυτών ήταν έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ειδικότερα, στην πρώτη ομάδα φέρονται να συμμετείχαν τρία αδέλφια από την Κάλυμνο ηλικίας 34, 35 και 36 ετών, με τον 34χρονο να είναι αρχηγικό μέλος της ομάδας και μαζί του ένας 31χρονος από την Αθήνα έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνο, ένας Καλύμνιος ηλικίας 28 ετών, καθώς και ένας αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, τα πλήρη στοιχεία του οποίου διερευνώνται από την αστυνομία.

Ο αλλοδαπός αυτός φέρεται να είναι γνωστός ως διακινητής ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και να έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές της πρωτεύουσας.
Επίσης στην ίδια ομάδα φέρονται να συμμετείχαν 48χρονος από την Αθήνα, 28χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής που είναι έγκλειστος στη φυλακή της Κω, 37χρονος Ιρακινός έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνο, μία Αλβανίδα έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού ηλικίας 32 ετών, 36χρονος Καλύμνιος, μία 30χρονη από την Κάλυμνο, ένας αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής ηλικίας 24 ετών, ένας συμπατριώτης του,  ο οποίος διερευνάται ως προς τα πλήρη στοιχεία του, καθώς και ένας Έλληνας κάτοικος Καλύμνου, για τον οποίο επίσης οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στη δεύτερη ομάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές, φέρονται να συμμετείχαν πέντε άτομα όλα Έλληνες και ειδικότερα, 42χρονος, 34χρονος και 48χρονος από την Κάλυμνο, 36χρονος από την Αθήνα και ένας ακόμη που αναζητούνταν από την αστυνομία.

Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες των διωκτικών αρχών για τη «δράση» της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 με αφορμή τη  σύλληψη της 32χρονης Αλβανίδας, η οποία ταξίδεψε από τον Πειραιά στην Κάλυμνο με περισσότερα από δύο κιλά ηρωίνης και χασίς στις αποσκευές της, τα οποία επρόκειτο να τα παραδώσει στον 28χρονο φίλο και συμπατριώτη της (έγκλειστος στις φυλακές της Κω), καθώς και στον 28χρονο Καλύμνιο, προκειμένου να διατεθούν σε τοξικομανείς της περιοχής.

Και οι τρεις συλληφθέντες διαπιστώθηκε από τις έρευνες των διωκτικών αρχών ότι συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα ο 28χρονος Καλύμνιος είναι ένας εκ των «αρχηγών».

Οι ομάδες είχαν «χωρίσει» τις περιοχές δράσεις τους και ειδικότερα, η πρώτη ομάδα δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, Αχαρνές, Κω, Κάλυμνο και στις φυλακές του Μαλανδρίνο στη Φωκίδα. Η δεύτερη ομάδα με φερόμενο ως «συνδετικό κρίκο» τον 36χρονο από την Αθήνα προμηθεύονταν ποσότητες από την πρωτεύουσα και εν συνεχεία τις διοχεύτευε σε Κω και Κάλυμνο.

Επίσης ο 34χρονος Καλύμνιος έγκλειστος στη φυλακή που κατείχε αρχηγικό ρόλο, φέρεται να καθοδηγούσε τον 36χρονο αδελφό του για τις μεταφορές και τις παραλαβές των ναρκωτικών που μοιράζονταν στους υπόλοιπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διωκτικές αρχές έχουν στη διάθεσή  τους ακόμη και τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι δράστες μεταξύ τους, και οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ειδικό φρασεολόγιο για να κάνουν τις συνεννοήσεις τους και να μην γίνονται αντιληπτοί από άλλους.

Για την υπόθεση σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες από τις αστυνομικές αρχές της Κω και τους αστυνομικούς της Αχαρνών, οι οποίες συνενώθηκαν.
Στη πλειοψηφία τους οι κατηγορούμενοι έγκλειστοι και μη συνελήφθησαν με εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος τους.