Διεξοδική έρευνα για το Αγαθονήσι ζητούν oι PRO-ASYL και RSA

Διεξοδική έρευνα για το Αγαθονήσι ζητούν oι PRO-ASYL και RSA

Διεξοδική έρευνα για το Αγαθονήσι ζητούν oι PRO-ASYL και RSA

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 113 ΦΟΡΕΣ

Διεξοδική και αμερόληπτη ποινική και πειθαρχική έρευνα ζητούν η γερμανική οργάνωση PRO-ASYL και η ελληνική οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο για τις τυχόν ευθύνες του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι που έγινε στα μέσα Μαρτίου.

Οι δύο οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία, γραπτά και ηχητικά μηνύματα και μαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών τους, δείχνουν ότι υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των αρχών τις πρωινές ώρες της 16ης Μαρτίου 2018, λίγο μετά το ναυάγιο.

«Τα στοιχεία δείχνουν την αποτυχία του Λιμενικού για την έγκαιρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», σημειώνουν.
Το Λιμενικό ισχυρίζεται ότι το ναυάγιο έγινε την επομένη, στις 17 Μαρτίου, όταν πραγματοποίησε γιγαντιαία αλλά αναποτελεσματική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

«Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες αυτής της τραγωδίας και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της σωτηρίας των ανθρώπων αυτών θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», σημειώνει ο Καρλ Κοπ, , Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του PRO-ASYL.
«Όσοι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο δεν είναι απλά ένα νούμερο στατιστικής, είναι η κόρη, ο γιος, ο σύζυγος ή ο αδελφός κάποιου.

Η διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα και η ταχεία επανένωση των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων με την οικογένειά τους στη Γερμανία είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει σ' αυτές τις τραγικές συνθήκες», επισημαίνει η Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος της Ύποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», την πρώτη στον ελληνικό Τύπο, ο Ντάραμπ, ο συγγενής που προσπαθούσε να κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές στις 16 Μαρτίου, θέτει αμείλικτα ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού τη μοιραία ημέρα, όπως και για τη μετέπειτα στάση του μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, που έγινε γνωστή από αναλυτικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL.

Σε ένα συνταρακτικό ηχητικό απόσπασμα στο youtube, o Ντάραμπ διηγείται στην «Εφ.Συν.» τις απεγνωσμένες προσπάθειές να κινητοποιήσει το Λιμενικό να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, μέχρι που είδε ξαφνικά μπροστά του στο νοσοκομείο της Σάμου τη θεία του, τη μοναδική της οικογένειας που επέζησε από το ναυάγιο, και κατάλαβε ότι είχαν χαθεί οι δικοί του.

Οι τρεις επιζώντες και ένας συγγενής των θυμάτων υπέβαλαν αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά για τη μη έγκαιρη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου από τον εισαγγελέα της Κω και στη συνέχεια της Σάμου, όπως και πειθαρχική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού κατ' εντολήν του υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με πιθανή ευθύνη του Λιμενικού.
Οι δύο οργανώσεις παρέχουν νομική και ψυχοκοινωνική βοήθεια στους τρεις επιζώντες και τους συγγενείς τους.

Διαβάστε ακόμη

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Ορκίστηκε για 5η συνεχόμενη θητεία ο Βαγγέλης Κόττορος Δήμαρχος του ακριτικού Αγαθονησίου και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγαθονήσι: Παρέμβαση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Αγαθονήσι: Ένα μήνα χωρίς πλοίο νησί – Στα όριά τους οι κάτοικοι

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση ζητά ο δήμαρχος Αγαθονησίου

Δήμαρχος Αγαθονησίου εξελέγη ξανά ο Ευάγγελος Κόττορος

Στην τελική φάση η μελέτη του έργου: «Επέκταση Λιμένα Αγαθονησίου»

Αγαθονήσι: Εκεί όπου ο χρόνος κυλάει με άλλη ταχύτητα