Δωρεάν φροντιστήρια από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δωρεάν φροντιστήρια  από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δωρεάν φροντιστήρια από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1468 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες συμφωνία με τον Δήμο Ρόδου

Μία σημαντική κοινωνική υπηρεσία θα προσφερθεί σε παιδιά άπορων οικογενειών με τη σύμβαση που υπεγράφη χθες ανάμεσα στον Δήμο και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της οποίας είκοσι πέντε φοιτητές θα αναλάβουν να κάνουν τα λεγόμενα κοινωνικά φροντιστήρια από τα οποία θα ωφεληθούν περίπου εκατόν είκοσι πέντε παιδιά.

Για την υπογραφή της σύμβασης παραχωρήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, την αρμόδια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κα Λιαράκου και τους Αντιδημάρχους Προγραμματισμού κα Βάσω Ξεπαπαδάκη, Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου και Παιδείας κυρίου Γιάννη Κορωναίου.
Η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη χθες, είναι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος που είχε ξεκινήσει στον Δήμο για την επισιτιστική βοήθεια σε άπορους συμπολίτες μας, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους, και από την αρχή είχαν στόχο να μπουν και άλλες παροχές όπως είναι τα κοινωνικά φροντιστήρια σε παιδιά του δημοτικού, αρχικά, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, λοιπόν, ήταν αυτονόητο ότι η συνεργασία έπρεπε να ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο σκοπός της σύμβασης είναι διττός:
Αφενός η προσφορά υπηρεσιών σε συμπολίτες μας, μικρούς ή μεγάλης ηλικίας, που έχουν την ανάγκη αυτών των μαθημάτων και από την άλλη είναι και συμβολικός, αφού συνεχίζει μία συνεργασία που ξεκίνησε ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο και σε άλλους τομείς, όπως τα θέματα των προσφύγων, οι διαλέξεις που γίνονται κάθε μήνα για διάφορα θέματα κτλ.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά και από την αρμόδια Διεύθυνση των Προνοιακών Δομών που έχει μελετήσει πολλά στοιχεία των τελευταίων ετών.

Η μελέτη αυτή, μάλιστα, περιλαμβάνει στοιχεία και σε ποιες γειτονιές υπάρχουν μεγάλα ποσοστά φτώχειας και τα παιδιά έχουν αδυναμία να φοιτήσουν οπουδήποτε αλλού. Είπε, ακόμη, ότι ανοίγει δρόμους και για το μεγάλο πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ, όπου προβλέπονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μία τεκμηριωμένη σύμβαση με στοιχεία, στατιστικές και με πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Από την πλευρά της, η κα Λιαράκου ξεκίνησε λέγοντας ότι το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου επιθυμεί πάρα πολύ τη συνεργασία με τον Δήμο και χαίρονται που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιάσει τις κοινές τους δράσεις. «Βλέπουμε το Πανεπιστήμιο σαν ζωντανό κύτταρο στο πλαίσιο μίας κοινωνίας και το Πανεπιστήμιο από μόνο του δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει αυτή η όσμωση και αν δεν δέχεται συνέχεια τα ερεθίσματα από έξω και εμείς να δίνουμε τις καινούργιες γνώσεις που μπορούμε να προσφέρουμε και να παίρνουμε από εσάς πολλά ερεθίσματα για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί αυτό είναι ένα αντικείμενο καθαρά του Τμήματος Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, αφού αυτό που κάνουν είναι να εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς δασκάλους και, έτσι, οι φοιτητές θα έχουν την τύχη να δουλεύουν από τώρα, και να αναλάβουν μία υπεύθυνη θέση.

Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα αυτό είναι πιλοτικό, ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, και θα ξεκινήσει με έναν μικρό αριθμό παιδιών και φοιτητών με στόχο όλο αυτό να διευρυνθεί στο μέλλον.
Ειδικότερα για το πρόγραμμα μίλησε η κα Ξεπαπαδάκη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η όλη δράση γινεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους, του προγράμματος επισιτιστικής και υλικής συνδρομής για τους απόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας για τους απόρους.

Μάλιστα, θύμισε ότι αυτό ήταν το πρώτο πρόγραμμα για τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής που κατάφερε να φέρει ο Δήμος.Και ενώ όλες οι άλλες δράσεις που είχαν να κάνουν με την επισιτιστική βοήθεια κυλούσαν ομαλά, χρειάστηκαν δύο χρόνια ώστε αυτή η συνοδευτική δράση να έρθει, λόγω των διαδικασιών και των τυπολατρικών αγκυλώσεων, όπως είπε, και δεν έκρυψε την ικανοποίησή της.

Το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά και από το νέο έτος όταν θα έχουμε την ένταξη και τη χρηματοδότηση για το 2019 θα συνεχιστεί κανονικά. Εφόσον, δηλαδή, τώρα υπέγραψαν την πρώτη προγραμματική σύμβαση μετά αυτή θα ανανεώνεται. Είπε ακόμη ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εξής: Από τη μια επιτελείται ένα κοινωφελές έργο αλλά την ίδια στιγμή δίνεται και η ευκαιρία στους φοιτητές να διδαχθούν μέσα από αυτό και να κάνουν την εξάσκηση στο πεδίο.

Τα παιδιά που είναι ωφελούμενα θα είναι του δημοτικού για αρχή και ανήκουν στις οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι ο χώρος δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Από την πλευρά της, η κα Ζωάννου, ευχαρίστησε την καθηγήτρια και τους συνεργάτες της που είχαν πάντα τη διάθεση, όποτε χρειάστηκε, για συνεργασία με το Δήμο και είχαν την ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία αυτή, που απευθυνόταν σε συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, να μπορέσουν να καταγράφουν πέρα από το θέμα της σίτισης και το κομμάτι το εκπαιδευτικό και το κοινωνικό όσο αφορά αυτές τις οικογένειες οι οποίες είναι πολύτεκνες. Δηλαδή, κάθε οικογένεια έχει πάνω από τρία παιδιά του δημοτικού. Μάλιστα, μπόρεσαν από την επαφή αυτή να καταγράψουν τις ανάγκες αυτών των οικογενειών. Βέβαια, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, ξεχώρισαν κάποιες περιπτώσεις που μέσα στην οικογένεια υπήρχε η διάθεση να έχουν καλύτερη επιτήρηση τα παιδιά αυτά στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Η ίδια έκανε λόγο για μία σημαντική σύμβαση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα γιατί αυτά τα παιδιά αξίζουν μία καλύτερη μόρφωση.

Ο κ. Κορωναίος , τέλος, είπε ότι η παρούσα δωρεάν εκπαιδευτική παροχή σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού μας, είναι άλλη μία κατάκτηση της ροδιακής κοινωνίας και ευχήθηκε η συγκεκριμένη δράση να ξεφύγει από τα όρια των ευπαθών ομάδων και να επεκταθεί αφού η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση έχει αγγίξει και άλλα στρώματα του πληθυσμού μας. Όσο για το χώρο που θα στεγαστεί αυτή η δράση θα το συζητήσουν και ενδέχεται να είναι σε κάποια σχολεία.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern