Ιδανικός τόπος η Ρόδος για μεγάλα διεθνή συνέδρια

Ιδανικός τόπος η Ρόδος για μεγάλα διεθνή συνέδρια

Ιδανικός τόπος η Ρόδος για μεγάλα διεθνή συνέδρια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4278 ΦΟΡΕΣ

Απεδείχθη για μία ακόμη φορά προχθές το βράδυ στο συνέδριο των Ελληνοαυστραλών νομικών

Στον μαγευτικό χώρο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και παρουσία της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε, προχθές το βράδυ, η έναρξη του 1ου Διεθνούς συνεδρίου Νομικών Ελλάδας και Αυστραλίας, σε μία μοναδική εκδήλωση η οποία ανέδειξε για ακόμα μία φορά τη Ρόδο ως ιδανικό τόπο διεξαγωγής τέτοιων διασκέψεων διεθνούς εμβέλειας.

Κατάμεστος ήταν ο επιβλητικός χώρος του Προμαχώνα, ο οποίος φάνηκε να εντυπωσιάζει τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο που τον γέμισαν ασφυκτικά, καθώς συνολικά είναι περί τους 300 συνέδρους, που μαζί με τους συνοδούς τους φθάνουν τους 450.


Το Συνέδριο έχει ως θέμα «Σύγχρονα νομικά θέματα και η επίδραση του ελληνισμού» και οι εργασίες του θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο 12 Ιουλίου ενώ ο Πρόεδρός του, κ. Μανόλης Βαρύτιμος, έλκει την καταγωγή του από τη Ρόδο. Ακόμη, σ’ αυτό μετέχουν η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας κα Suzan Kiefei, η Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κα Κέιτ Λόγκαν, καθώς και επιφανείς νομικοί και Δικαστές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Κύπρου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Παυλόπουλος, καταρχήν, τόνισε ότι παρευρέθηκε με τη διπλή του ιδιότητα, αυτή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα αλλά και εκείνη του νομικού αφού, ως γνωστόν, υπήρξε καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ έκανε ειδική αναφορά στον «Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου», ως την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία και την επιρροή και επιβολή των ρυθμιστικών αρχών και κανόνων του Ρωμαϊκού Δικαίου.

Έκανε πλήθος αναφορών σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά και στα πολλά μέτωπα της κρίσης και της προσβολής θεμελιωδών δικαιωμάτων και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που η Ελλάδα τηρεί. Μάλιστα, πρότεινε τη Ρόδο, ως τον κατάλληλο τόπο για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου σπουδαίου συνεδρίου.

Είπε στην αρχή της ομιλίας του: «…Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που είμαι σήμερα μαζί σας κατά την έναρξη αυτού του εμβληματικού συνεδρίου-μοναδικού συνεδρίου θα έλεγα, που συγκεντρώνει εδώ, σ’ αυτό τον ιστορικό τόπο, νομικούς από την Αυστραλία, μεγάλους Δικαστές, μεγάλους δικηγόρους, οι οποίοι έρχονται εδώ για να αναζητήσουν σήμερα τι θα μπορούσε άραγε να δώσει τούτος ο τόπος, η Ελλάδα, μέσα από την παράδοσή της στον σύγχρονο πολιτισμό. Αισθάνομαι υπερήφανος ως ΠτΔ αλλά και ως Έλληνας για τους Έλληνες της Αυστραλίας και κατεξοχήν για τους Έλληνες νομικούς της Αυστραλίας».


Αφού τους ευχαρίστησε, λοιπόν, είπε στη συνέχεια: «Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξατε τη Ρόδο. Δεν είναι μόνο η πατρίδα πολλών από εσάς και ιδίως του φίλου Μανόλη Βαρύτιμου. Είναι γιατί η Ρόδος έχει μεγάλη νομική παράδοση από την αρχαιότητα. Εδώ δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε, ξεπερνώντας κατά πολύ τα σύνορα της Ρόδου την εποχή εκείνη, ο “νόμος Ροδίων ναυτικός”, του οποίου οι γενικές αρχές ακόμα εξακολουθούν να εμπνέουν αποφάσεις και νομοθεσίες».

Ο ΠτΔ μίλησε ακόμη και για την επίδραση του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και είπε χαρακτηριστικά: «Ο σύγχρονος Νομικός Πολιτισμός της Δύσης και, ιδίως, της Ευρώπης φέρει ανεξίτηλα τα-ευεργετικά όπως θα φανεί στη συνέχεια-σημάδια της επιρροής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος.

Και την επιρροή αυτή διαμορφώνουν, ταυτοχρόνως και κατά βάση, οι δύο θεμελιώδεις και, φυσικά, συμπληρωματικές μεταξύ τους, συνιστώσες του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, ήτοι η Ελευθερία του Πνεύματος και η προσήλωση στις αρχές της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος στον σύγχρονο Νομικό μας Πολιτισμό εντάσσεται στην ευρύτερη συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος στην εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου Δυτικού και, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Οι χαιρετισμοί
Το καλωσόρισμα έκανε, βέβαια, ο κ. Βαρύτιμος ως συντονιστής και Πρόεδρος του Συνεδρίου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρίσκονταν και στάθηκε, βέβαια, στη μεγάλη τιμή της παρουσίας του ΠτΔ. Ειδική μνεία έκανε, όμως, και για το χώρο του Προμαχώνα αναφέροντας ότι βραβεύτηκε το 2017 με το βραβείο Europa Nostra για την αποκατάστασή του.


Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου της Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και την πολύ πρόσφατη ακόμη περίοδο της ιστορίας, που είναι συνυφασμένη με τις παραδόσεις της, τη σπουδαία γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, που μαζί με τους ανθρώπους της καθόρισαν την ταυτότητά της, την πολιτιστική πρόοδο και την οικονομική της ανάπτυξη.

Επικεντρώνοντας τα ιστορικά στοιχεία στη θεματική του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο ναυτικό και εμπορικό δίκαιο, γνωστό ως «Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου», τον οποίο κατάρτισαν, οι Ρόδιοι, ως κατ’ εξοχήν ναυτικός λαός, για τον οποίο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αντονίνο Πίος (138-161 μ. Χ.) είπε: «Εγώ μεν του κόσμου κύριος, ο δε Ρόδιος νόμος της θαλάσσης».


Στη συνέχεια ανέφερε, ότι «η Ιστορία, ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν δεν υπήρξε και δεν είναι ποτέ ουδέτερος παρατηρητής. Έτσι και η Ρόδος, στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας της, δέχθηκε μια σειρά από επάλληλες πολιτισμικές επιρροές από όλες τις ιστορικές περιόδους, που αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια εξαιρετική μαρτυρία πολυπολιτισμικής παράδοσης.


Επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την περίοδο της αρχαιότητας, διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, επέλεξαν τη Ρόδο για να ολοκληρώσουν την πνευματική τους κατάρτιση και κυρίως να διδαχθούν τη ρητορική τέχνη που ανθούσε τότε στο νησί μας και που ιδρύθηκε από τον σπουδαίο ρήτορα Αισχίνη».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη Ρόδο του σήμερα λέγοντας: «Το νησί από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και ολόκληρης της χώρας φιλοξενεί 3 εκ. επισκέπτες, δεκάδες συνέδρια και παγκόσμιες πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές διοργανώσεις και αποτελεί μια σύγχρονη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, που με τους νόμους εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ισότητα».


Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε αναφορές στην ιστορική εξέλιξη του ναυτικού δικαίου από την αρχαιότητα έως σήμερα και ειδικότερα στον “Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου” (Lex Rhodia de Jactu), που αποτέλεσε τον πρώτο καταγεγραμμένο κώδικα ναυτικού δικαίου. Μίλησε, ακόμη, για τους πολύ στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία και κατέληξε λέγοντας: «Είναι ευχή και όνειρό μας να μεγαλώσει αυτό το Συνέδριο και να γίνει θεσμός».

Σε αυτούς ακριβώς τους δεσμούς αναφέρθηκε, στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο για μία μοναδική σχέση και μία μακρόχρονη φιλία. «Η διμερής μας σχέση δεν είναι απλά ζεστή, είναι και διαρκής», τόνισε. Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη και ο ομογενής πρόεδρος των Δικαστικών κ. Κρις Κουράκης.


Στην τελετή έναρξης, παρέστησαν, επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Κύριλλος, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Τέρης Χατζηϊωάννου και κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου αντίστοιχα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Στρατηγός της 95 ΑΔΤΕ Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, η Έφορος Αρχαιοτήτων κα Μάνια Μιχαηλίδου, ο νομικός κ. Γιώργος Κρεμλής και πλήθος άλλων ομογενών της Αυστραλίας, επισκεπτών του νησιού μας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ρόδου, που παρουσίασαν ένα κλασικό ρεπερτόριο που «έντυσαν» η εκπληκτική φωνή της σοπράνο Ελευθερίας Ζαράκη και ο Λεωνίδας Σακελλαρίδης.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου