Το Σάββατο  θα συζητηθεί  η μελέτη  για τα ελάφια της Ρόδου

Εκτός ημερήσιας διάταξης θα συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίασή του το Σάββατο το θέμα που αφορά τη χρηματοδότηση από την περιφέρεια της μελέτης καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο και η οποία θα εκπονηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η περιφέρεια αναμένει να της στείλει η αποκεντρωμένη διοίκηση το σχέδιο της σύμβασης που ετοίμασε το πανεπιστήμιο ώστε να ενημερώσει το σώμα, ζητώντας την κατ’ αρχήν θετική του ψήφο, ώστε στη συνέχεια και αφού λάβει γνώση η νομική υπηρεσία να καταρτιστούν οι ακριβείς όροι της προγραμματικής σύμβασης από την οικονομική επιτροπή για να ακολουθήσει και η υπογραφή της.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος που έχει ανακύψει με τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών Dama dama στο νησί της Ρόδου, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της μελέτης καταγραφής και διαχείρισής του πληθυσμού τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το κόστος της οποίας θα καλύψει εξ ολοκλήρου παρά το γεγονός ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Ειδικότερα, θα διατεθεί το ποσό των 300.000 ευρώ για την πολύμηνη παρουσία επιστημονικού κλιμακίου στο νησί, το οποίο θα επισκεφτεί όλες τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν σήμερα πληθυσμοί ελαφιών. Παράλληλα εκτός από τους πληθυσμούς θα καταγράψει και τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες και τις περιουσίες των αγροτών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της ξηρασίας που ωθεί τα ελάφια να κατεβαίνουν ακόμα και στους οικισμούς.

Ενδεικτικό του κλίματος αγανάκτησης που επικρατεί στη νότια Ρόδο, είναι και το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή στην Απολακκιά ο περιφερειάρχης έγινε δέκτης παραπόνων από κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα και ζήτησαν άμεσα λύση.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστες, καθώς οι καλλιέργειες με πατάτες, αμπέλια, καρπούζια, πεπόνια, φασόλια και οπωρολαχανικά, αυτή την εποχή είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων που βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Πάντως πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι να αποζημιώνονται από τις καταστροφές των ελαφιών. Όμως αυτό για να γίνει θα πρέπει να χαρακτηριστεί το ελάφι ως άγριο ζώο, και από την άλλη να γίνεται καταβολή εισφοράς προς τον ΕΛΓΑ από τους αγρότες ώστε να μπορούν μετά να έχουν οικονομική στήριξη. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι να ισχύσουν και σχετικοί νόμοι.